Ειδήσεις

Πολιτική

Τρόικα και Χαρδούβελης συμφώνησαν πως ... διαφωνούν μετά από ολονύχτια διαπραγμάτευση

10 ώρες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών χρειάστηκαν στην Βίλα Σαίντ στο Παρίσι για να διαπιστωθεί ξανά το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα δημοσιονομικά και να ενταφιαστούν οι τελευταίες ελπίδες για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης πριν το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς. 

Το χάσμα, αν και μικρότερο, παραμένει σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό και το ζήτημα του ασφαλιστικού κάθε άλλο παρά λύθηκε. 

Φέρτε μέτρα 2 δις λένε οι τροικανοί, και εξετάζουν ευρώ προς ευρώ τις γραμμές του προϋπολογισμού. Καμία σύγκλιση δεν υπήρξε σε σχέση με το υπολογιζόμενο ύψος της ανάπτυξης, καθώς μας καλούνε να ξεχάσουμε το 2,9% (ήδη ο ΟΟΣΑ το κατέβασε χθες με ανακοίνωσή του στο 2,3% στην καλύτερη των περιπτώσεων), ούτε και στο ύψος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ.

Η τρόικα δεν έχει πεισθεί από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ο οποία για μια ακόμη φορά προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα του 2015 και αντιτείνει ότι έστω και την ύστατη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να μειώσει τις δαπάνες για να κλείσει το κενό το 2 δις. ευρώ.

Ακριβώς μάλιστα λόγω του χώρου και του τόπου που φιλοξενείται η συνάντηση των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ελεγκτές να πεισθούν ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια να μειωθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού με άλλο τρόπο πέραν της περικοπής των μισθών. Υπενθυμίζουμε ότι η Βίλα Σαίντ είναι μια πολυτελέστατη εσώκλειστη εγκατάσταση με σπίτια της απόλυτης ελίτ και του χυδαίου πλούτου στο Παρίσι, φρουρούμενη από την αστυνομία και ιδιώτες, ενώ κάθε άλλο ταιριάζει ως locus με την λιτότητα και την προσπάθεια εξυγίανσης που έχει πέσει μονόπλευρα στους ώμους του μέσου πολίτη. Εκεί η Ελλάδα διατηρεί πολυτελές οίκημα.

Το δημοσιονομικό κενό συνεπώς παραμένει, ενώ πολύ ακόμα έδαφος πρέπει να καλυφθεί σε σχέση με το τι αναμένει η τρόικα σε σχέση με τις απολύσεις στο δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο. Η συζήτηση με τον Κ. Μητσοτάκη διεξήχθη βεβαίως σε σαφώς καλύτερο κλίμα από ότι αυτή για τα δημοσιονομικά ή αυτή που ακολούθησε με τον Γ. Βρούτση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν. 

“Οι σημερινές συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση. 

Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.” 

Η παραπάνω φράση αποτελεί την κατάληξη που έδιναν πηγές του υπουργείου οικονομικών και από την επιλογή των λέξεων είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν έδωσαν και δεν προβλέπεται αν δώσουν συνολικά τα χέρια. 

Σήμερα θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα διαρθρωτικά όπου τουλάχιστον στα συνδικαλιστικά η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει το 50+1% για την κήρυξη απεργίας, το lockout και την αναθεώρηση των συνδικαλιστικών αδειών. Η ομαδικές απολύσει όμως παραμένουν αγκάθι μαζί με τα κόκκινα δάνεια και μια σειρά άλλων διοικητικών πράξεων για το άνοιγμα των αγορών, προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών. 

Στο διά ταύτα, ακόμα και με μεγαλύτερη προσέγγιση το Euro Working Group της Πέμπτης δεν θα έχει στα χέρια του μια θετική εισήγηση για το κλείσιμο του ελέγχου, το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχει χαθεί και το μόνο που μένει για να σωθεί η εκταμίευση των χρημάτων της δόσης και των κεφαλαίων του ΤΧΣ είναι η συζήτηση για παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους για ένα έτος ή ώσπου η ελληνική πλευρά να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Προς το παρόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και από απόσταση.

 

 

Πηγή: Απεσταλμένος της Real.gr

 

  •  

Πολιτική

Βουλή: Νέα τρίμηνη παράταση των συμβάσεων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μάκης Βορίδης

Στη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το εργαλείο που τους παρέχει ο νόμος του 2016 για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, παρέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τις καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους.

   Παράλληλα, ο κ. Βορίδης απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη τους προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ επεσήμανε ότι το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων έργου που είχαν, βασιζόταν σε μεταβατική διάταξη προσαρμογής. «Από τη στιγμή που ο Δήμος Αθηναίων, λέει ότι έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει με δικές του δαπάνες, η λύση είναι απλή και εύκολη και διαφυλάσσει την ακεραιότητα του νομικού μας συστήματος. Υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας δημοτικών κτιρίων, σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

   Η νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ «παρείχε τη δυνατότητα πρόσληψης του συνόλου του προσωπικού καθαριότητας που απασχολήθηκαν το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταναστριών και μεταναστών».

   Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του για τρίμηνη παράταση -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου- των συμβάσεων, όσων προσλήφθηκαν στους ΟΤΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία παράταση και δεν θα υπάρξει άλλη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER