Ειδήσεις

Πολιτική

Τριβές στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Επιφυλάξεις και ενστάσεις υπήρξαν από φορείς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Σημείο τριβής ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΟΕ–ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, ήταν το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο επιτρέπονται προσλήψεις από τους δήμους με 4μηνες συμβάσεις εκτός ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι  ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, είχε κάνει γνωστή την πρόθεση του να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο, που προβλέπει ειδικά ότι «οι συμβάσεις για προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, από δύο μηνών μετατρέπονται σε τετράμηνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών, ενώ δεν υπάγονται στη διαδικασία έγκρισης της επιτροπής ΠΥΣ 33/2006, και στη διαδικασία και τα κριτήρια του νόμου 2190/94».

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο που προβλέπει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη», ο κ. Ασκούνης υπεραμύνθηκε της σχετικής διάταξης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της «θα δώσει τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρουν έργα που αυτή τη στιγμή δεν προχωρούν στους δήμους ελλείψει προσωπικού».

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ αντέτεινε ότι η διάταξη ανοίγει τον δρόμο για ρουσφετολογικές προεκλογικές προσλήψεις από τους δημάρχους και ότι οι τετράμηνες συμβάσεις θα γενικευθούν αντικαθιστώντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δημιουργώντας κύμα ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσε έμφαση στον θεσμό του Συμπαραστάτη Δημοτών, προτείνοντας να αποφασίζει για τον διορισμό του η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο να επιλέγεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, χαρακτήρισε κεντρικό και μείζον το θέμα των αυτοτελών πόρων, τονίζοντας παράλληλα ότι τόσο η ανάμειξη της κεντρικής διοίκησης όσο και οι περικοπές στραγγαλίζουν την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Ενστάσεις και διαφωνίες εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων, από τους φορείς για τον Ελεγκτή Νομιμότητας και για τη δυνατότητα εκχώρησης εσόδων από ανταποδοτικά για συμβάσεις έργων.

Προβληματισμός και επιφυλάξεις, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των φορέων, διατυπώθηκαν επίσης και για το πειθαρχικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τους αιρετούς, καθώς όπως τονίστηκε το τεκμήριο της αθωότητας δεν μπορεί να είναι διαφορετικό με αυτό που ισχύει για τους εργαζομένους.

Αίσθηση προκάλεσε στην Επιτροπή η έκκληση του εκπροσώπου αναπήρων πολέμου της Κύπρου, Αλέξανδρου Μηλιώνη, να μην στερήσει η πολιτεία την άδεια περιπτέρου που έχουν ελάχιστα πλέον άτομα τα οποία προσέφεραν στην πατρίδα τους. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μετά από 35 χρόνια θα μας συμπεριλάβετε στα ΑμΕΑ. Πέσαμε από το μηχανάκι; Αποτιμάται το κόστος των ηρώων με ένα περίπτερο και αυτό δεν το δικαιούνται;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αττικής, Γιώργος Δούκας, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του στο άρθρο 78 του νομοσχεδίου, με το οποίο το 70% των χηρευόμενων περιπτέρων παραδίδεται στους δήμους. Ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι το επάγγελμα του περιπτερά-καπνοπώλη πρέπει να μείνει «κλειστό», διαφορετικά, όπως είπε, η κυβέρνηση θα βάλει ταφόπλακα στον κλάδο του λιανεμπορίου καπνικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, διαβεβαίωσε ότι άκουσε προσεκτικά όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει δεκτές πολλές από τις βελτιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από φορείς και κόμματα.

Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση και με Ερντογάν θα έχει ο Νίκος Δένδιας

δένδιας ερντογάν

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη της συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει το μεσημέρι στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για την τριμερή σύνοδο των τριών χωρών.

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και ακολούθως με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κύπρος αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Συνεκπαίδευση Διοίκησης Ναυτικού Εθνικής Φρουράς με Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου

Pfizer - ΗΠΑ: Αυξάνει την παραγωγή εμβολίων κατά 10%