Ειδήσεις

Πολιτική

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου - Αρ. Ντινόπουλου για την μετανάστευση

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των προσφύγων, μετέφερε στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε το πρωί συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με την ηγεσία του υπουργείου, τον υπουργό Αρ. Ντινόπουλο, τον υφυπουργό Γ. Ντόλιο και τον γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Αγγ. Συρίγο.

Οι κύριοι Ντινόπουλος και Αβραμόπουλος «εγκαινίασαν» ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών στο θέμα της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Μ. Ανατολή και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ειδικά, επιβεβαίωσε την ικανοποίηση της ΕΕ διότι «η Ελλάδα ικανοποιεί πλήρως τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, παρά τις πιέσεις που δέχεται».

Ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος ανακοίνωσε ότι στην ΕΕ έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις για να υιοθετηθεί μια νέα Χάρτα για τη Μετανάστευση, με επίκεντρο τη νόμιμη μετανάστευση στην οποία θα εμπεριέχεται και το πολιτικό άσυλο

Πολιτική

Συρίγος: Μου έκαναν εντύπωση οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Συριγος

Τη συζήτηση με τους πρυτάνεις με θέμα το νέο νομοσχεδίο στην Παιδεία, σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση με τους πρυτάνεις, μετά βγήκε μία ανακοίνωση η οποία θεωρώ ότι δεν ανταποκρινόταν απολύτως σε αυτό το οποίο συζητήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Όπως ανέφερε, «μου έκαναν δύο σημεία εντύπωση, όπως το θέμα της πιθανής μείωσης φοιτητών με την υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Διότι στη συζήτηση που είχαμε όλοι συμφωνούσαν γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στα οποία κάποιος φοιτά με 0,7 στα 20. Και το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εάν δεχτούμε τις προτάσεις των ίδιων πανεπιστημίων, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% .Δηλαδή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων μεμφόταν μία μικρή μείωση εισακτέων, την ώρα που τα ίδια τα ΑΕΙ προτείνουν μία συντριπτική μείωση των εισακτέων.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό τον προκαλεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε σχέση με περιφερειακά πανεπιστήμια και τι θα σημάνει αυτό ως προς τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βιωσιμότητα ορισμένων τμημάτων. Θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας κάποια περιφερειακά τμήματα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για ηθικούς λόγους θέλουμε να έχουμε τμήματα στο Παν. Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο. Για εθνικούς και οικονομικούς λόγους πρέπει να βοηθήσουμε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή περνάει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει αυτά τα πανεπιστήμια να βοηθηθούν. Υπάρχουν τρόποι. Είναι μία δύσκολη άσκηση, υπάρχουν διάφορα σχέδια στο υπουργείο για το πως μπορουν να αντιμετωπιστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπαιδευτές οδήγησης: Απελπιστική η κατάσταση λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν

ΔΕΥΑΗ: Με δάνειο η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΚ – Επί ποδός για να μην "διψάσει" το Ηράκλειο

Γαλλία: Για πρώτη φορά μεταμόσχευση χεριών από το ύψος των ώμων (βίντεο)