Ειδήσεις

Πολιτική

Στ.Θεοδωράκης: Φάντασμα του παρελθόντος η Χρυσή Αυγή

«Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι με την ψήφο δεν παίζουμε. Θα ήταν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα αν αυτή η χώρα, αυτή τη στιγμή, βγάλει από την κάλπη των ευρωεκλογών ενισχυμένη μία παράταξη βίας, που επαναφέρει κάποια φαντάσματα του παρελθόντος στην πολιτική σκηνή. Πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά οι πολίτες ότι δεν δίνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη και στα παιδιά μας», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα φάντασμα του παρελθόντος».

Μιλώντας σε σημερινή διακαναλική συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι από σήμερα αλλάζει το πρόγραμμά του και αρχίζει περιοδεία σε αυτές τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά της ΧΑ, για να καταλάβει «γιατί αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν αποκλεισμένοι από το σύστημα και σπρώχνονται σε αυτές τις ακραίες λύσεις».

«Ελπίζω», είπε, «να βρω κάποιες απαντήσεις και σαν πολίτης και σαν πολιτικός. Έχει μεγάλη σημασία το Ποτάμι να είναι τρίτο κόμμα την επόμενη Κυριακή. Αυτή η χώρα πρέπει να βρει μία διέξοδο μέσα από συνεργασίες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούν σοβαρά οι άνθρωποι που πάνε στη κάλπη ότι το Ποτάμι είναι η λύση για να υπάρχει ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αλλά με τη χώρα όρθια».

Σχετικά με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από μία δημοτική ή περιφερειακή μάχη, καθώς το μήνυμα δεν είναι ευθύγραμμο, τάχθηκε δε κατά των κομματικών εκλογών και ζήτησε αυστηρά ψήφο για τις ευρωεκλογές, ενώ τόνισε ότι «είναι αστείο να θέτει κάποιος τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα στην περιφέρεια, στο δήμο ή τις ευρωεκλογές. Αυτό είναι μόνο ελληνική εφεύρεση».

Αναφορικά με την Ευρώπη ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι το αδιέξοδο του πολίτη στο Νότο της Ευρώπης είναι ότι δεν υπάρχει μία συνολική πρόταση αυτή τη στιγμή από κάπου για να μπορέσει να την αγκαλιάσει και ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματεύεται συνέχεια, αλλά αυτό πρέπει να το κάνεις όταν αισθάνεσαι δυνατός και έχεις κάνει καλές συμμαχίες.

Ο ίδιος κάλεσε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, αναφέροντας ότι τον φοβίζει η αποχή την επόμενη Κυριακή. «Αν το Ποτάμι βγει νικητής οι νέοι θα πάρουν μπροστά, θα γίνει η συνωμοσία του καλού», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε αυτές, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η αποδοχή του κόσμου που εισπράττει από την φευγαλέα φωτογραφία των γκάλοπ.

Αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει δεκανίκι του κ. Σαμαρά ή της οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά η συνεργασία θα κριθεί στη βάση των 20 προτάσεών του και με το ΣΥΡΙΖΑ και με την ΝΔ.

Όσο για τη συμμετοχή σε μία μεγάλη κεντροαριστερά σημείωσε: «Μας ενδιαφέρει να στρατευτούν μαζί μας όλοι όσοι νοιώθουν προοδευτικοί πολίτες.

Το Ποτάμι θα ανανεώνεται συνεχώς στο ίδιο πλαίσιο αρχών, αλλά δεν θα γίνει δεξαμενή για παλιούς ενόχους του κομματικού συστήματος. Το Ποτάμι, πρόσθεσε, θέλει να είναι «παρών» στην κοινωνία, αλλά αυτό προϋποθέτει ένα αρχικό «οκ» από την κοινωνία την ίδια, επισημαίνοντας επίσης ότι το κόμμα του ήρθε και θα δώσει αγώνες ανεξαρτήτως του Θεοδωράκη, καθώς ,όπως εξήγησε, θα φύγει αν δεν ξεπεράσει το προσωπικό του όριο που είναι το 5%.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Αυτονόητη η αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

μητσοτακης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποια συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και η Νότια Γειτονία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.

Ειδήσεις σήμερα 

Ελληνοτουρκικά - Τσεσμέ: To τουρκικό υδατογραφικό ξαναβγήκε στο Αιγαίο

Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου: Δρομολόγια για Mini Bus

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό ψυχοφάρμακο