Ειδήσεις

Πολιτική

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση της τρόικα με τον Γ.Στουρνάρα - Κ.Μητσοτάκη - Γ.Βρούτση - Κ.Χατζηδάκη

Τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των εργασιακών θεμάτων παραμένουν ανοικτά έως αυτή την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Αργότερα αναμένεται να επανέλθουν στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας.

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εάν η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε «ζητάνε διάφορα».

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε το πρωί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών, αναφέροντας: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με «αστερίσκους».

Οι ελεγκτές ενδέχεται να αποχωρήσουν τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον κ. Χατζηδάκη στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν πως οι ελεγκτές εμμένουν στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ (για γάλα, βιβλία, ΜΣΦ κλπ) κατά 100% και η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα.

Ανοικτή παραμένει και η συζήτηση για τα εργασιακά και ειδικότερα για τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των ασφαλιστικών εισφορών και των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετιών). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται την ανάγκη διατήρησης των τριετιών, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται.

Πάντως, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ κοντά. Δεν αναμένεται ωστόσο άλλη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

«Αγκάθι» στις συνομιλίες προκύπτει και για τη δημόσια διοίκηση, καθώς οι ελεγκτές εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που όμως απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Μετά από χθεσινή συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση για πρόσθετες απολύσεις το επόμενο έτος.

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά και ειδικότερα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ολοκληρώθηκε και το χθεσινό ραντεβού του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με την τρόικα. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, καταγράφηκε πρόοδος σε αρκετά επιμέρους ζητήματα.

Πολιτική

Κορωνοϊός: Θετικός ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Ήπια τα συμπτώματα

Τσίπρας εμβόλιο

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε πως ο γιος του, Ορφέας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οκτάχρονος Ορφέας εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έπειτα από τεστ, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, όσο και η σύζυγός τους Μπέτυ και ο μεγαλύτερος γιος τους Φοίβος βγήκαν αρνητικοί στον ιό.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
«Ο κορωνοϊός επισκέφθηκε σήμερα και το δικό μας σπίτι.
Χθες βράδυ ο Ορφέας μας, εμφάνισε ελαφρά συμπτώματα. Κάναμε το πρωί το τεστ και πριν λίγο μάθαμε τα αποτελέσματα. Εγώ, η Μπέτυ και ο Φοίβος βγήκαμε αρνητικοί, ο Ορφέας όμως βγήκε θετικός. Είναι καλά και όπως η πλειονότητα των παιδιών αναμένεται να το ξεπεράσει εύκολα.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις των γιατρών, παρότι έχω κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, δεν έχει περάσει ακόμη αρκετός χρόνος για να έχω πλήρη ανοσία και σε κάθε περίπτωση οφείλω να παραμείνω προληπτικά για ένα διάσημα στο σπίτι, προκειμένου να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο περαιτέρω μετάδοσης. Είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά.»

Διαβάστε επίσης: 

Αγνοείται στη θάλασσα ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης - Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί