Ειδήσεις

Πολιτική

Σε εξέλιξη η Συνδιάσκεψη της Ελιάς

Η «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη ενώνει και εμπνέει, είναι πολύχρονη και ανθεκτική, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας κατά την έναρξη της ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του νέου φορέα, τονίζοντας, παράλληλα ότι η υποστήριξη προς τον Μάρτιν Σούλτς, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί την έμπρακτη στήριξη στην εναλλακτική-προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη.

Ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη λύπη του για κάποιες απουσίες. Αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να κατονομάσει τον πρώην πρωθυπουργό, και εκείνη της ΔΗΜΑΡ.

"Λυπάμαι", είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "για την απουσία όποιων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ και δεν είναι» και πρόσθεσε: «Ο καθένας φέρει και μια προσωπική και ιστορική ευθύνη για τον τρόπο που τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και τα προτάγματα της χώρας».

Σχετικά με την απουσία της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, "ότι έχει περίκλειστη και προσωποπαγή λογική. Δεν συνεργάζεται, με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά συνεργάζεται με στελέχη του ΠΑΣΟΚ του χθες".

Αναφερόμενος στις επικείμενες Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, διότι σε αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και η ερμηνεία του αποτελέσματος θα είναι σκληρή. Σε αυτές τις εκλογές, παρά τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, κρίνεται το μέλος της χώρας, είπε και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα διαφυλάξει τις θυσίες του ή θα τις παίξει στα ζάρια.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε, εξάλλου τη ΔΗΜΑΡ, η οποία, όπως είπε, μετείχε στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά όταν άρχισαν, έχοντας ως πρώτο στόχο τη δημιουργία προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης, αλλά η ΔΗΜΑΡ, τελικά, δεν ήθελε αυτή τη συνεργασία.

"Απέναντι σε αυτή τη στάση η «Ελιά», συγκροτείται χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς πόζες και υποκρισία χωρίς μια συντηρητική Αριστερά, την Αριστερά μιας «μυξοπάρθενης αντίληψης για τα πράγματα».

Αναφέρθηκε επίσης και σε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν απαράδεκτη συμπεριφορά και τα οποία απέβαλε αμέσως η δημοκρατική παράταξη. "Τα νοσηρά αυτά φαινόμενα", πρόσθεσε, "δεν μπορούν να αμαυρώσουν τον αξιακό και ιστορικό πυρήνα της παράταξης, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το έργο της κυβέρνησης Σημίτη και της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του 2009".

Επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι σήμερα ζούμε μια τεράστια επικοινωνιακή απάτη και συγκάλυψη. "Αγνοούν ότι υπήρξαν οι διπλές εκλογές του 2012 και συμπεριφέρονται ως αυτές οι εκλογές να ήταν οι εκλογές του 2009". "Όμως", όπως είπε ο κ. Βενιζέλος"οι εκλογές του 2012 απέκλεισαν τη λογική της εφόδου και έδωσε εντολή κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία δεν υπάρχει, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι οι Ευρωεκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλη την αντιπολίτευση και πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστεί μεγάλη ήττα και θα αντιμετωπίσει ακόμα και υπαρξιακά προβλήματα.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της παράταξης, αλλά και σε άλλα κόμματα, τόνισε ότι είναι πολλοί εκείνοι που «πιστεύουν ότι είμαι εδώ για να τους εμποδίζω». Και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να είναι εδώ για να τους εμποδίζει και θα το κάνει μέχρι τέλους.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, ενότητα, συνευθύνη και «οικουμενικές» λύσεις. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα ενωμένη, της δημοκρατίας, της δικαιοκρατίας, της προόδου, της ανάπτυξης, της απασχόληση και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά, όπως τόνισε, αυτό το αυτονόητο δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, καθώς διασπάστηκε το εθνικό μέτωπο.

Σήμερα, πρόσθεσε, βγαίνει ένας βόρβορος από τα κόμματα που άσκησαν εξουσία στη μεταπολίτευση και ένας ακροδεξιός βόρβορος, που απειλεί τη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε όσους τον θεωρούν «άτυχο» διότι βρέθηκε ενώπιον μεγάλων προβλημάτων. «Είμαι τυχερός», είπε, διότι «παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου, γιατί εφάπτομαι με την ιστορία».

Αναφέρθηκε επίσης σε λάθη, προχειρότητες και επιπολαιότητες των ευρωπαίων εταίρων που μας δημιουργούν προβλήματα, αλλά και λάθη των εταίρων στην κυβέρνηση. Παρά τα προβλήματα, τόνισε, στους μαζικούς χώρους η παράταξη έχει σημαντική παρουσία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε ορισμένους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα που έχει την ατυχία να κατοικείται… από Έλληνες. Πρόκειται, είπε, για μια βαριά προσβολή, την οποία δεν ανεχόμαστε. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με την «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» μπορεί να ξαναγίνει κανονική χώρα, ισότιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αξιοπρεπής. Τίποτα, τόνισε, δεν είναι πιο αριστερό, πιο προοδευτικό, πιο πατριωτικό από αυτό.

Πηγή : ΑΠΕ

Πολιτική

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

Για πρώτη φορά από την σύστασή της συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Λιμένων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων. Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Τις εργασίες της Επιτροπής χαιρέτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των διαγωνιστικών διαδικασιών και των 10 περιφερειακών λιμένων, εστιάζοντας ωστόσο στους τέσσερις πρώτους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου καθώς και του εμπορικού τμήματος του λιμένα Καβάλας.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξάλλου υπογράμμισε το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, όπως τόνισε, «επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν οριζόντια όλους τους περιφερειακούς λιμένες και επικεντρώθηκε σε κάποια από αυτά κυρίως για τους λιμένες της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός αναγκαίων ενεργειών και συντάχθηκαν σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Στις εργασίες της Επιτροπής εκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ε. Κυριαζόπουλο συμμετέχουν οι κ.κ. Χ. Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η κα. Α. Καλύβα, Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ο. Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Ε. Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Α. Κοντογιώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψήφισμα Δ.Σ. Ηρακλείου: Να παραχωρηθεί το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη στο Δήμο

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα

ΕΚΗ: Απεργιακές κινητοποιήσεις για το "ξήλωμα" των εργασιακών δικαιωμάτων