Ειδήσεις

Πολιτική

Σαμαράς-Βενιζέλος:Τέρμα οι αυτοσχεδιασμοί των υπουργών

Στον βωμό της κυβερνητικής συνοχής «θυσιάστηκε» από τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης. Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν, μετά και την ενδοκυβερνητική ένταση των τελευταίων ημερών, στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης να καταργηθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και να εξοικονομηθεί το σχετικό κονδύλι από ένα μικρό τέλος στα προϊόντα καπνού. 

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη για την κατάργηση των 25 ευρώ. 

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, με ιδιαίτερη επιμονή στον Πρωθυπουργό το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς, συμφώνησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο. Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προς τους υπουργούς έπειτα από τη συνάντηση τους ήταν ένα: "Τέρμα οι αυτοσχεδιασμοί των υπουργών". Στο εξής κανένα θέμα δεν θα ανακοινώνεται ως κυβερνητική απόφαση αν προηγουμένως δεν έχουν ενημερωθεί και δεν το έχουν εγκρίνει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. 

 

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ήταν εξ αρχής της άποψης ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του κυβερνητικού σχήματος και να μην τροφοδοτείται η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ, επέλεξαν να ακυρώσουν το «χαράτσι» των 25 ευρώ που υπερασπιζόταν με πάθος έως την ύστατη ώρα ο κ. Γεωργιάδης. 
 
Οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργείται η διάταξη για τα 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Για απόφαση του ίδιου του και του πρωθυπουργού μίλησε αμέσως μετά την σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος και τόνισε με έμφαση ότι «το θέμα λύθηκε με σωστό τρόπο, γιατί αυτά τα 5 λεπτά στα τσιγάρα είναι κάτι πολύ σημαντικό και συνδέεται και αυτό με την υγεία, δηλαδή δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό αλλά μέτρο προληπτικής ιατρικής».

 
Το ισοδύναμο μέτρο που αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα είναι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων (πακέτο και καπνός) με 5 λεπτά ανά συσκευασία, κάτι που συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχε στο υπουργείο Υγείας ο κ. Γεωργιάδης με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ.

 

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, πήγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας αποφασίσει να τηρήσει άκαμπτη στάση στο θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και να ζητήσει την κατάργηση του. 
 
Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός που είχε σύσκεψη με τον κ. Γεωργιάδη για το συγκεκριμένο θέμα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ζήτησε από τον υπουργό να βρεθεί λύση και να μην προκαλούνται αναταράξεις στην κυβέρνηση. Η περίοδος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση και είναι κρίσιμο να αποφευχθούν πάσης φύσεως ολισθήματα. Για τον λόγο αυτό, οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να κλείσει άμεσα το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο του υπουργείου Εργασίας (ΕΚΑΣ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανέργους, κ.α) με συνεργασία εκπροσώπων του ΠαΣοΚ και του κ. Ι. Βρούτση, ενώ ο κ. Γεωργιάδης θα έχει έτοιμο μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ένα θέμα που αγγίζει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας.    
 
Το ΠαΣοΚ το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει ασφυκτική πίεση στη ΝΔ για να ελαφρύνει υπέρ των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, τα μέτρα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου, καταθέτοντας εναλλακτικές ή ισοδύναμες προτάσεις. 
 
Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχικές προτάσεις νόμου των υπουργείων άλλαξαν περιεχόμενο μέχρι την ψήφιση τους από τη Βουλή.   
 
Ειδικά για το εισιτήριο στα νοσοκομεία, ο κ. Βενιζέλος, είχε ενοχληθεί πολύ από τη σπουδή του κ. Γεωργιάδη να ανακοινώσει εν μέσω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων το εισιτήριο των 25 ευρώ και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση. 
 
Μάλιστα σε σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με στενούς συνεργάτες του δεν έκρυψε τη δυσφορία του χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας. «Εμείς βάζουμε πλάτη και αυτοί κάνουν τα παιχνίδια τους! Προκαλούν την κοινωνία χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος», φέρεται να είπε.   
 
Το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου  του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, (Real FM) απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το ΠαΣοΚ εναντιώνεται σε ένα μέτρο που είχε ψηφίσει, εξηγούσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε ως ένα άρθρο και δεν μπορούσαν τότε να γίνουν αλλαγές. «Σήμερα έχουμε την ευχέρεια να συζητήσουμε υπό όρους κάποια θέματα που αφορούν τους πολίτες», επισήμανε.          
 

Στη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου συζητήθηκε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και η είδηση της ημέρας που ήταν η εξαφάνιση του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν», Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος εξαφανίστηκε, μετά την άδεια που έλαβε από τις φυλακές. 
 
Οι δυο αρχηγοί συζήτησαν το καθεστώς χορήγησης των αδειών σε φυλακισμένους, ενώ συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στην διεθνή κοινή γνώμη πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος μετά την σύσκεψη δήλωσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι».
 
Επίσης, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ανέλυσαν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και στάθηκαν ιδιαίτερα στα θετικά μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές με την πτώση των spreads.  
To χαμηλό επιτόκιο αποδεικνύει, κατά τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και εδραιώνεται η εκτίμησή τους ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία. «Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει στην Ελλάδα.  Δηλαδή αυτό που έχουμε πει, ότι το χρέος είναι βιώσιμο θα επιβεβαιωθεί. Και για όσους λένε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα βιωσιμότητα σημαίνει τράπεζες. Τράπεζες σημαίνει χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, σημαίνει δουλειά, σημαίνει ότι κινείται ο κύκλος της πραγματικής οικονομίας. Διότι το ζήτημα είναι πάντα απασχόληση, ανεργία εισόδημα, αποκατάσταση αδικιών», δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.  
 
Ακόμη, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν και για την ελληνική προεδρία που ξεκινάει και επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης με την συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο και για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.     

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Ο 17χρονος γιος της Γιώργος θα εκφωνήσει έναν από τους επικήδειους

Φώφη Γεννηματά

Την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετήσει αύριο όλη η Ελλάδα στις 2 το μεσημέρι στην Μητρόπολη Αθηνών με την χώρα να είναι σε εθνικό πένθος, με τις σημαίες στα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες και με την οικογένειά της να θρηνεί για τον πρόωρο χαμό της. 

Η σορός της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14:00 που θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο 17χρονος γιος της Γιώργος, που έχει και το όνομα του αείμνηστου πατέρα της. 

Επικήδειο θα εκφωνήσουν όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. 

 

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά ασχολούνται με τα διαδικαστικά της τελετής και τονίζουν πως στη Μητρόπολη θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.

 

Η κηδεία της θα γίνει με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη. Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

28η Οκτωβρίου: Ματαιώνονται οι παρελάσεις και στη Θεσσαλία

Πορτογαλία: Πληρώνει την απλή αναλογική, στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: "Με μετακινήσεις αναισθησιολόγων οι εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου"

ESPA BANNER