Ειδήσεις

Πολιτική

Προτάσεις του ΚΙΔΗΣΟ για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας

Προτάσεις για την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους εταίρους διατυπώνει το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Ζητεί από τους εταίρους να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων και να αλλάξουν στρατηγική έναντι της Ελλάδας, από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων και, κυρίως, αν θα θέσει σε δημοψήφισμα την τελική της πρόταση, ενώ ζητεί και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εγκαταλείψουν τις «άγονες αντιπαραθέσεις και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» και να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια «μεγαλειώδη εθνική προσπάθεια».

Σχετικά με την ΕΕ αναφέρει ότι:

  • Χρειάζεται να αναγνωρίσει και τις δικές της ευθύνες, γιατί δεν έλεγξε τότε την κατηφορική πορεία των ελληνικών προϋπολογισμών, παρότι η Ελλάδα ήταν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • οι εταίροι μας, έχουν καθήκον και να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων και να κατανοήσουν ότι, έχει έρθει επιτέλους η ώρα, να εγκαταλείψουν τις όποιες τιμωρητικές λογικές επικράτησαν την περίοδο της κρίσης έναντι της Ελλάδας.
  • είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν τις πολιτικές της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας
  • απαιτείται επίσης, η ΕΕ να αλλάξει στρατηγική και να ταχθεί υπέρ των κοινών αναπτυξιακών πολιτικών, με ευρωπαϊκές επενδύσεις σε υποδομές, καινοτομία και παιδεία, που θα ανατάξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, και θα εγγυηθούν μια βιώσιμη πορεία με βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Απευθυνόμενο στην κυβέρνηση επισημαίνει ότι, καθώς δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη δόση των 7 δισ. πριν ανακοινώσει το σχέδιό της. Τονίζει, επίσης, ότι «μια σοβαρή, σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση, απαιτεί και καθαρή στρατηγική και πρόταση από την Ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια διατυπώνει την πρότασή του για μια συμφωνία με τους εταίρους, ως εξής:

Πρώτον, σημαντικό μέρος του πλεονάσματος να αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της φτώχιας και για την ανασυγκρότηση του οικονομικού ιστού, ώστε η χώρα να επιστρέψει ταχύτερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεύτερον, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που κρατά ο δημόσιος τομέας στην ΕΕ. Για τη διαπραγμάτευση αυτή έχουμε προτείνει να οργανώσει άμεσα η Ελλάδα διεθνή διάσκεψη τεχνικών και εμπειρογνωμόνων επί του χρέους.

Τρίτον, ως μέρος της διαπραγμάτευσης αυτής έχουμε προτείνει ένα σχέδιο δικό μας, ένα Ελληνικό Σχέδιο μεταρρυθμίσεων και πρωτοβουλιών. Σχέδιο που θα ενίσχυε και το διαπραγματευτικό μας οπλοστάσιο, καθώς θα έβαζε τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από τη συνεχή βοήθεια από εταίρους.

Το ΚΙΝΗΜΑ επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου και τονίζει ότι «θα έπρεπε από σήμερα η κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι, η τελική συμφωνία με τους εταίρους μας θα τεθεί σε δημοψήφισμα για να έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού».

Κατά την εκτίμηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, μια τέτοια ανακοίνωση θα συμβάλει ουσιαστικά:

1) στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας,

2) στη δέσμευση της Ελλάδας έναντι των εταίρων, ότι η μεταρρυθμίσεις θα έχουν τη στήριξη του ελληνικού λαού,

3) στην ενίσχυση της εντολής - και δυνατότητας της κυβέρνησης, να προχωρήσει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές χωρίς αντιστάσεις από το πελατειακό σύστημα.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τονίζει ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία οι απαντήσεις, καθώς αυτές πρέπει «να διαμορφώνουν πεδίο αξιοπιστίας έναντι όλων πολιτών, πολιτικών δυνάμεων, εταίρων και αγορών, αλλά και να συγκροτούν πεδίο συνεννοήσεων, συναινέσεων, ακόμη και συνεργασιών για την αντιμετώπιση των διακυβευμάτων που έχουμε μπροστά μας».

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Μια ακόμη γυναικοκτονία - Αποφάσεις και δράσεις τώρα

φώφη γεννηματά

«Μια ακόμη γυναικοκτονία. Μια ακόμα ζωή χάθηκε. Μια ακόμα γυναίκα θύμα. Όσο μένουμε στις διαπιστώσεις, οι αριθμοί μεγαλώνουν» επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε ανάρτησή της στα social media, με αφορμή την δολοφονία χθες στη Δάφνη γυναίκας από τον σύζυγό της.

Συνεχίζοντας η κυρία Γεννηματά ζητά: «Αποφάσεις και δράσεις τώρα. Για τις ποινές, για την εκπαίδευση των αστυνομικών ώστε να αντιδρούν άμεσα στις καταγγελίες. Για να σπάσει η σιωπή των γυναικών. Κυρίως συστηματική προσπάθεια στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινωνία για το σεβασμό και την ισότητα ανάμεσα στα φύλα.».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Συζυγοκτονία στη Δάφνη: Στον εισαγγελέα ο δολοφόνος της 31χρονης

Γυναικοκτονία στη Δάφνη – Την χτυπούσε αλύπητα, την είχε φυλακισμένη στο σπίτι

Εγγραφο της ΕΛ.ΑΣ "προειδοποιούσε" για μαζική αδιαφορία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας