Ειδήσεις

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να προτείνει πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζεται τώρα στο να μην υποβάλει πρόταση στη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέπτυξε και το σκεπτικό ότι αν εκλεγεί ο διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή, η κυβέρνηση θα πάρει «πράσινο φως» για να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμποδίσει. Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το διά ταύτα, «προσωπική του άποψη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να καταθέσει πρόταση».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει πάση θυσία να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή. Αν και δεν συνηθίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να προσέρχεται χωρίς πρόταση στη διαδικασία αυτή –μόνο ο Γ. Παπανδρέου το έκανε το 2009, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι θα προκαλέσει εκλογές και μετά θα προτείνει τον κ. Κ. Παπούλια– ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την προεδρική εκλογή με αποκλειστικό γνώμονα να την μπλοκάρει, ώστε να καταστήσει μονόδρομο την προσφυγή στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ικανής να αποτρέψει την εκλογή προέδρου αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε πριν από λίγους μήνες τα νομοσχέδια για τη Μικρή ΔΕΗ και τον αιγιαλό για «ανοίγματα» σε άλλους πολιτικούς χώρους και κόμματα ώστε να δείξει ότι η συγκρότηση μιας τέτοιας μειοψηφίας είναι εφικτή. Στους ηγετικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί, πάντως, ανησυχία η βεβαιότητα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν και κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να διευκολύνει τον κ. Σαμαρά, καταθέτοντας μια πρόταση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, που ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να έκανε αποδεκτή.

Απόλυτη συμφωνία

Η πρόθεση να μην καταθέσει υποψηφιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται, με σκοπό να συνηθίσει η κοινή γνώμη στην ιδέα, και να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι στο πολιτικό σκεπτικό σε σχέση με την προεδρική εκλογή υπάρχει απόλυτη συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το Σύνταγμα επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αλλά αυτές πρέπει να προκύψουν από μια νέα Βουλή, ανανεωμένη, αναβαπτισμένη στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει μέσα από τη διαμόρφωση του συσχετισμού των 180 να πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσει αυτήν την καταστρεπτική πολιτική» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα προσπαθήσει να το εμποδίσει. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους ροδακινοπαραγωγούς και ζήτησε «η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της από την ανόητη και αδιέξοδη λογική των κυρώσεων», λέγοντας ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. «Δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Το Βήμα

Πολιτική

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές αν χρειαστεί

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για συνδρομή και ιδιωτικών νοσοκομείων στην μάχη κατά του κορωνοϊου – ένα χρειαστεί – αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως «υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Εχει ήδη προσφέρει αρκετά και αν χρειαστεί θα διατεθούν δομές για να διαχειριστεί covid περιστατικά».

Υπενθυμίζεται πως εως σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνουν non covid περιστατικά για να αποσυμπιέσουν την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.

Πέραν αυτών ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 1.123 ανεπτυγμένες και πλήρως λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, 217 διαθέσιμες στα ιδιωτικά και 51 κλίνες στα στρατιωτικά.

Από αυτές οι 762 (24 στα στρατιωτικά) αποτελούν κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για περιστατικά ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι «για non covid περιστατικά έχουμε 45 κλίνες περισσότερες από τις 557 που μας παρέδωσε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας: Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών

Κριτσωτάκης: Νοσηλευτές που δεν εμβολιάστηκαν αποφεύγουν περιστατικά covid

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!