Ειδήσεις

Πολιτική

Ν.Τσούκαλης: Η Ελλάδα κατέστη αναξιόπιστη με ευθύνη της κυβέρνησης

Ως μοναδική υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας κατέδειξε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης επισημαίνοντας πως έφτασε στο σημείο να πει ότι σκίζει το Μνημόνιο μην προλάβει να το σκίσει ο κ. Τσίπρας καθιστώντας έτσι την Ελλάδα πλήρως αναξιόπιστη. 

Ο κ. Τσούκαλης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να πει ότι στην δική μας χώρα δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες «τα καταφέραμε, φτιάξαμε όλο το σύστημα κι έχουμε να αφηγηθούμε κάτι το παρήγορο», όπως έκαναν οι κυβερνήσεις αυτές προσθέτοντας πως φτάσαμε εδώ γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να συνδιαλαγεί με τους πολίτες με επικοινωνιακά μέσα κι όχι με μια συζήτηση επί της ουσίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία προετοιμασία της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο - όπως οι δύο χώρες αυτές που εξήλθαν με καθαρή έξοδο και πλέον μπορούν να συνδιαλαγούν με τις αγορές. 

Όπως ακόμη είπε ο κ. Τσούκαλης ότι αυτός ο προϋπολογισμός έχει αξία να τον συζητούμε γιατί έρχεται να υλοποιήσει ειλημμένες αποφάσεις του Μεσοπρόθεσμου. 

«Τι σημασία έχει να συζητάμε όταν το Μνημόνιο τελειώνει τέλος του 2014, όταν γνωρίζουμε ότι το Μεσοπρόθεσμο ισχύει μέχρι το 2018 και περαιτέρω μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για ποσοστό χρέους το 2020 125% με προβολή 82% το 2030» ανέφερε. 

Πρόσθεσε πως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να έχουμε του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα 3% και το 2016, 4,5% ή 8,2 δισ. ή 8,3 δισ. ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γονατίσει η ελληνική κοινωνία, εκτίμησε και ζήτησε να αποφευχθούν πάση θυσία υφεσιακά μέτρα. 

Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Μηνύματα Μητσοτάκη ενόψει των διερευνητικών επαφών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Να ενισχυθεί η διπλωματική «ασπίδα» με την καθολική στήριξη της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, επιδιώκει η κυβέρνηση εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Με την έγκρισή του παμψηφεί, η Βουλή στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας που θα ενδυναμώσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της ελληνικής αποστολής.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, πέντε εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Άλλωστε με την σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, αλλαγή καθώς πρόκειται για το πρώτο βήμα διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας από το 1947.

Θα επισημανθεί δε, για ακόμη μια φορά στο ανώτατο επίπεδο, η μείζονος σημασίας αναφορά στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται κατά λέξη:

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Με αυτήν προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα, με τον Νίκο Δένδια, να καθιστά για ακόμη μια φορά σαφές από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι στο ελληνικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται -και εντείνεται η προετοιμασία- για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που μπορεί να παραχθούν από αυτόν τον γύρο των συνομιλίων.

Ειδήσεις σήμερα

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Υπό πρωτοφανείς συνθήκες η τελετή λόγω πανδημίας

Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα για να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες της

Κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια