Ειδήσεις

Πολιτική

ΝΔ: Αποφεύχθηκε το χειρότερο, αλλά όχι το νέο «Μνημόνιο»

Για «νέο Μνημόνιο» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, η οποία, ωστόσο, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι «για την ώρα αποφεύχθηκε το χειρότερο».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό… Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου...».
 

Πολιτική

Σαχινίδης: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες να είναι ευέλικτοι και αξιόπιστοι

Φίλιππος Σαχινίδης

Στην ανάγκη ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Στόχος να μην υπαγορεύει δεσμευτικές δημοσιονομικές προσαρμογές για κάθε χώρα αναφέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Όπως τονίζει, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να είναι ευέλικτοι και αξιόπιστοι, ενώ επισημαίνει  πως όσο διαρκεί αυτή η συζήτηση είναι πολύ πιθανό να δούμε μια αναβίωση της σύγκρουσης Βορρά-Νότου σε μια νέα μορφή.

Ο κ. Σαχινίδης σημειώνει πως «για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος απαιτείται υπευθυνότητα στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα μέσα από την χρηστή και υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση ώστε να μειωθεί το χρέος και να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας στη δημοσιονομική πολιτική». Παράλληλα τονίζει πως «η ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2022 και μετά, αν είναι χωρίς κοινωνική διάσταση, δεν θα αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους και τους αρεστούς».

Στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να ελαφρύνουμε τη φορολογία εισοδήματος από εργασία, να περάσουμε μέρος των βαρών στη φορολογία εισοδήματος από κεφάλαιο και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Προσθέτει δε πως «ήρθε  η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την εισαγωγή φορολογίας καθαρού πλούτου»

Στο πεδίο της πολιτικής ο κ. Σαχινίδης  σημειώνει πως «την  τελευταία διετία βιώνουμε τις παραλυτικές συνέπειες του «κολοβού» δικομματισμού. Η ΝΔ κυβερνά χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και χωρίς το φόβο ότι στις επόμενες εκλογές απειλείται από το ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα αναφέρεται στην επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής αλλά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Διαβάστε επίσης: 

Γιώργος Παπανδρέου: Nα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

Η ΠτΔ απένειμε βραβεία σε μαθητές που ζωγράφισαν για τα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

ESPA BANNER