Ειδήσεις

Πολιτική

Να σεβαστούν την αυτονομία του φοιτητικού κινήματος, ζήτησε από τα «παλιά κόμματα» ο Στ. Θεοδωράκης

Καλούμε τα παλιά κόμματα να φύγουν από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου και στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια.

«Το Ποτάμι, ένα κίνημα με χιλιάδες νέους και φοιτητές, καλεί τα παλιά κόμματα να σεβαστούν την αυτονομία του φοιτητικού κινήματος. Τους καλούμε να φύγουν από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Να αναζητήσουν αλλού στρατιώτες για τους κομματικούς τους στρατούς», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Θεοδωράκης.

Τόνισε ότι σήμερα είναι αναγκαίο να δοθεί ένα νέο περιεχόμενο στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αφού – όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά - τότε το φοιτητικό κίνημα αντέδρασε και ξύπνησε την κοινωνία, ενώ σήμερα δεν έχουμε ούτε στρατιωτικούς, ούτε Αμερικανούς, αλλά ούτε φοιτητικό κίνημα. «Είκοσι χρόνια τώρα τα κόμματα δεν αφήνουν τους φοιτητές να συγκροτήσουν όργανα. Δεν υπάρχει ΕΦΕΕ. Και τα αμφιθέατρα έχουν γίνει πασαρέλα για τους κομματικούς ινστρούκτορες. Εμπορεύονται μέχρι και τις σημειώσεις των μαθημάτων. Και θέλουν να πείσουν τους φοιτητές ότι «νυν υπέρ πάντων ο κομματικός αγών». Αυτό πρέπει να τελειώσει!», επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης. Καταλήγοντας κάλεσε τους εκπροσώπους κομμάτων να «αναζητήσουν αλλού στρατιώτες για τους κομματικούς τους στρατούς» και είπε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μια άρρωστη δημοκρατία και μια πληγωμένη κοινωνία. «Να παραμερίσουμε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα αλλά να μην παραδοθούμε και σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Και ίσως αυτό να είναι το νέο μήνυμα του Πολυτεχνείου», τόνισε.

Ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο για την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, επιβαίνοντας, μαζί με τους συνεργάτες του σε ένα όχημα – τύπου βαν – στα χρώματα του Ποταμιού.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το Δήμο Αμπελοκήπων, στη δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα, όπου ο επικεφαλής του Ποταμιού συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και με καταναλωτές, σε έναν από τους 6 Αυτόματους Πωλητές φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος, που εγκατέστησε πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη η κοινοπραξία παραγωγών «ΘΕΣγάλα». Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμο Λαγκαδά και την περιοχή της πρώην λίμνης Κορώνειας, τη Θέρμη και το Ωραιόκαστρο, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.α. φορέων, αλλά και με κατοίκους. Η περιοδεία ολοκληρώνεται αύριο στην πόλη της Βέροιας.

Πολιτική

Δένδιας: Ο πρώτος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Νίκος Δένδιας

Στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Ν. Δένδιας θα είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

Επίσης, αύριο, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκά Νερά: Παράθυρο από Τσιάρα για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Κορωνοϊός: Φόβος και τρόμος ο συγχρωτισμός και οι μεταλλάξεις

Ηράκλειο: Λειτουργούν ξανά τα φανάρια που είχαν καεί σαν ...Ιούδας