Ειδήσεις

Πολιτική

Με 155 ψήφους "πέρασε" ο προϋπολογισμός του 2015 - Αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός Κοινοβουλίου

Μετά τις έντονες αντεγκλήσεις των αρχηγών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με επίκεντρο την ψήφιση του προϋπολογισμού και τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών.

Τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2015 υπερψήφισαν 155 βουλευτές και τον καταψήφισαν 134 ενώ υπήρξε κι ένα "παρών" . Έκπληξη προκάλεσαν η θετική ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου και οι αρνητικές ψήφοι του Βύρωνα Πολύδωρα, του Μίμη Ανδρουλάκη, του Νίκου Τσούκαλη, του Γιώργου Νταβρή, του Σπύρου Λυκούδη, του Χρήστου Αηδόνη και το "παρών" του Γρηγόρη Ψαριανού. Αίσθηση προκάλεσε η αδικαιολόγητη απουσία της βουλευτού Χρυσούλας Γιαταγάνα.

Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Μηνύματα Μητσοτάκη ενόψει των διερευνητικών επαφών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Να ενισχυθεί η διπλωματική «ασπίδα» με την καθολική στήριξη της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, επιδιώκει η κυβέρνηση εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Με την έγκρισή του παμψηφεί, η Βουλή στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας που θα ενδυναμώσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της ελληνικής αποστολής.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, πέντε εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Άλλωστε με την σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, αλλαγή καθώς πρόκειται για το πρώτο βήμα διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας από το 1947.

Θα επισημανθεί δε, για ακόμη μια φορά στο ανώτατο επίπεδο, η μείζονος σημασίας αναφορά στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται κατά λέξη:

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Με αυτήν προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα, με τον Νίκο Δένδια, να καθιστά για ακόμη μια φορά σαφές από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι στο ελληνικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται -και εντείνεται η προετοιμασία- για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που μπορεί να παραχθούν από αυτόν τον γύρο των συνομιλίων.

Ειδήσεις σήμερα

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Υπό πρωτοφανείς συνθήκες η τελετή λόγω πανδημίας

Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα για να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες της

Κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια