Ειδήσεις

Πολιτική

Μήνυμα Ευάγγελου Βενιζέλου σε όσους απεργάζονται σενάρια για το βράδυ των εκλογών

Ένα σαφές μήνυμα έστειλε από τη Λαμία ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε όσους απεργάζονται σενάρια για το βράδυ των εκλογών. Μάλιστα χαρακτήρισε τις εκλογές τις 25ης Μαΐου ως «Πάσχα» λέγοντας πως «απέχουμε λίγες μέρες από το Πάσχα» και συμπλήρωσε με αποφασιστικότητα ότι «κάποια στιγμή μέχρι και ο Ιησούς πήρε το φραγγέλιο…».

«Θέλουν να καταστραφεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να καταστραφεί η ΕΛΙΑ, να πέσει η κυβέρνηση, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχο, γιατί κάποιοι θέλουν να αμφισβητήσουν εμένα» όπως είπε.

Χαρακτήρισε το δικό του ρόλο ως «άχαρο» τονίζοντας πως ο ίδιος επιστρατεύτηκε «να αναλάβει αυτό το ρόλο για να καλυφθεί μια ανάγκη της παράταξης» όπως είπε και συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό δεν συνιστά ούτε απόλαυση ούτε πολυτέλεια».

Πάντως διερωτήθηκε δημόσια πως ακόμη και στην περίπτωση που «υπάρχει ένας άνθρωπος που το θέλει και μια μικρή ομάδα ανθρώπων, μπορεί αυτοί να έχουν κάποιον οπαδό η κάποια απήχηση;»

Συγχρόνως από τη Λαμία ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε αρκετές φορές ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι παρών, μάχεται και αγωνίζεται υπέρ της χώρας και όχι υπέρ των στελεχών και για τον εαυτό του» για να συμπληρώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται. Η ΕΛΙΑ είναι μια συσπείρωση που την έχουμε ανάγκη ως προοπτική. Όλα στην κυβέρνηση κρίνονται σε αυτό που λέγεται ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΕΛΙΑ».

Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για τις εκλογές προσδιόρισε το αποτέλεσμα τις 25ης Μαΐου ως μια «διάψευση της στρατηγικής της εφόδου» όπως επανέλαβε και συμπλήρωσε πως «το βράδυ της 25ης Μαΐου η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσει ότι η έφοδος απέτυχε για πολλοστή φορά», προβλέποντας ότι «η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να κερδίσει κανένα μεγάλο δήμο και καμία περιφέρεια» και σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές σημείωσε με νόημα ότι «το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνει την αντοχή αυτής της πολιτικής που την θέλει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών».

Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως «η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση» και ακόμα ότι «η επάνοδος της στις αγορές είναι οριστική» και εξήγησε ότι «το επιτόκιο που πετύχαμε είναι μεγαλύτερο από εκείνο που μας δανείσουν οι ευρωπαίοι αλλά είναι απόλυτα συγκρίσιμο με το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ». Ο ίδιος έκανε μια πολύ μεγάλη αναφορά στους κόπους και τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και διερωτήθηκε: «τώρα που άρχισαν να φαίνονται καρποί αυτής της προσπάθειας ζητούν ορισμένοι να γυρίσουμε πίσω;»

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε μια σκληρή επίθεση στις αντιμνημονιακές δυνάμεις τονίζοντας με νόημα πως «οι δήθεν αντιμνημονιακές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εθνικιστές ακροδεξιοί σύμμαχοι του κλαίνε και οδύρονται. Τι μπορούν να κάνουν χωρίς μνημόνιο, χωρίς νέα μέτρα; Δεν μπορούν να πιστέψουν και να δεχθούν ότι δεν θα έχουμε μνημόνιο, δεν θα έχουμε νέο δάνειο, ότι δεν θα έχουμε νέα μέτρα και ότι δεν θα έχουμε και τρόικα. Χάνουν το ψωμί τους. Χάνουν τα επιχειρήματά τους. Χάνουν το λόγο ύπαρξής τους», όπως χαρακτηριστικά είπε για να συμπληρώσει πως «εμείς ως παράταξη έχουμε πληρώσει το κόστος με αίμα.»

Ο ίδιος μάλιστα επιτέθηκε με σκληρότατους χαρακτηρισμούς στις πολιτικές μεταγραφές κατηγορώντας επώνυμα στελέχη που όμως δεν κατονόμασε ωστόσο χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις αλλά και κατηγορίες. Τους χαρακτήρισε «αλεξιπτωτιστές», «πολυτελώς διορισμένους» τη δε πράξη τους να παραμένουν στην ευρωβουλή και να θέτουν υποψηφιότητα με άλλο πολιτικό χώρο «πολιτική αλητεία»

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη, λίγο νωρίτερα, διετύπωσε αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε το μνημόνιο η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τονίζοντας πως «η τωρινή κυβέρνηση έχει 20 μήνες στην εξουσία και τους 15 μήνες διαπραγματεύεται. Εμείς ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση για το δεύτερο μνημόνιο σε 40 μέρες. Βέβαια αυτά δεν θέλει να τα θυμάται κανείς γιατί τα αμαυρώνουν οι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής μεταξύ των οποίων και τα επιμελητήρια επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και σημείωσε ότι είναι η ώρα να αποδώσει η πραγματική οικονομία. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε με έμφαση τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε κρίσιμα θέματα και επανέλαβε ότι «οι βουλευτές μας έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος».

Τέλος, σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται ο ίδιος και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την μη κατάρτιση ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές της Στερεάς Ελλάδας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε πως «εμείς στηρίζουμε αυτούς που μας σέβονται. Αυτούς που κανιβαλίζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και παίρνουν στελέχη μας δεν τους ψηφίζουμε, δεν τους θέλουμε. Εμείς θέλουμε το σεβασμό των στελεχών και του χώρου. Ο καθένας στις περιφερειακές εκλογές να ψηφίσει κατά συνείδηση, προοδευτικά, τοπικά αλλά και με ηθικά κριτήρια αυτούς που σέβονται το χώρο και τα στελέχη»

Πηγή : ΑΠΕ

Πολιτική

Nordic Monitor: Αποκαλύπτει σχέδιο του Τουρκικού Στρατού για εισβολή σε Ελλάδα, Κύπρο, Αρμενία

τουρκικός στρατός

Έγγραφα που δείχνουν τον πολεμικό σχεδιασμό της Άγκυρας παρουσιάζει το Nordic Monitor, βασιζόμενο σε απόρρητα έγγραφα που έχει ο τουρκικός στρατός. Η ημερομηνία του σχεδιασμού είναι το 2014, ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είχαν αναβαθμιστεί τα έγγραφα κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και την Αρμενία.

Η Τουρκία έδωσε την κωδική ονομασία «Τζερμπέ» στο σχέδιο, δίνοντας ένα βαρύ θρησκευτικό νόημα πίσω από αυτό. Υπενθυμίζεται πως, Τζερμπέ είναι είναι νησί της Τυνησίας στη Μεσόγειο θάλασσα. Τον Μάιο του 1560 η Οθωμανική Αυτοκρατορία κέρδισε της Χριστιανικές Συυμμαχίες. Η νίκη αυτή, έδωσε την κυριαρχία της Ισλαμικής αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, το όνομα ταιριάζει στην πολεμική ρητορική που έχει επιλέξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας μια θρησκευτική βάση στις όποιες αντιπαλότητες έχει με τη Δύση. Συχνά προσπαθεί να επαναφέρει ένα νέο-οθωμανικό αφήγημα και μια νέα σύγκρουση της Χριστιανικής Ευρώπης με την μουσουλμανική Τουρκία.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμανικούς και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα σε σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ ένα βήμα πίσω, σε προφανή αναφορά στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας έχουν απέναντι της «μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ ο μέντοράς του, τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε τον ίδιο μήνα είπε ότι υπάρχει ένα τείχος χριστιανικών σταυροφόρων μπροστά από την Τουρκία και δεσμεύτηκε ότι αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί.

Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Yiğit Bulut, ισχυρίστηκε τον Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας.

Τα έγγραφα είχαν παρουσιαστεί ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις εξελίξεις με τη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του στρατεύματος. Ήθελαν να διατηρήσουν τις μια ισχυρή επιθετικό και αποτρεπτικό προφίλ στους εν δυνάμει εχθρούς στα ανοιχτά μέτωπα τους.

Η επισκόπηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο κοινοποίησε τα emails στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό.

Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Unur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών Γενικού Επιτελείου. Τότε, προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Ενεργώντας μετά από συμβουλή του διοικητή του MEBS, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, ο συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για να ελέγξει τα έγγραφα. Ωστόσο, οο Τούρκοι εισαγγελείς δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν εκτοξεύει την πολεμική ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, όταν κλονίστηκε από σημαντικές έρευνες διαφθοράς που ενοχλούσαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ο Τούρκος πρόεδρος, με την υποστήριξη των εθνικιστικών και νεο-εθνικιστικών συμμάχων του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο στη ρητορική του για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα.

Πολλές φορές δημιουργεί τεχνητές εντάσεις με την Αθήνα, όπως σημειώνει το Nordic, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Επίσης, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη που αφορούσε την ΑΟΖ. Αλλά και τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο που για μήνες δημιουργούσαν μεγάλη ένταση στην περιοχή μεταξύ της Άγκυρας, Αθήνας και Λευκωσίας. Τέλος, ο αρθγογράφος αναφέρεται και στον εμπρηστικό ρόλο που έχει η Τουρκία στο Κυπριακό θέμα δημιουργώντας μια νέα ένταση και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επίλυσης.

Διαβάστε επίσης:

Δευτέρα απόγευμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν

Κορωνοϊός: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι και 17 θάνατοι