Ειδήσεις

Πολιτική

Καλή διάθεση αλλά καμία συμφωνία στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

tsip.jpg

Διάθεση καλής θέλησης απέπνεε η σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, παρά το ότι καμία απτή εξέλιξη για το φλέγον οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας δεν προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο ηγετών. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και με αμοιβαία εκτίμηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή και αυτό πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς» πρόσθεσε.

«Αποτέλεσμα σήμερα μην περιμένετε» ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στις πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα: «Από πολιτικής πλευράς το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για την Γερμανία έχει λυθεί» είπε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ωστόσο, δεν αγνοούμε το θέμα των αποζημιώσεων. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «γόνιμη συνάντηση» που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ: «Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από τον διάλογο για τη γεφύρωση των διαφορών όπου υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητα είναι να σπάσουν τα στερεότυπα: ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τη γερμανίδα καγκελάριο.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα και αμέσως μετά άρχισε η κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

 

Πολιτική

Βουλή: Νέα τρίμηνη παράταση των συμβάσεων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μάκης Βορίδης

Στη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το εργαλείο που τους παρέχει ο νόμος του 2016 για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, παρέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τις καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους.

   Παράλληλα, ο κ. Βορίδης απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη τους προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ επεσήμανε ότι το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων έργου που είχαν, βασιζόταν σε μεταβατική διάταξη προσαρμογής. «Από τη στιγμή που ο Δήμος Αθηναίων, λέει ότι έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει με δικές του δαπάνες, η λύση είναι απλή και εύκολη και διαφυλάσσει την ακεραιότητα του νομικού μας συστήματος. Υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας δημοτικών κτιρίων, σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

   Η νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ «παρείχε τη δυνατότητα πρόσληψης του συνόλου του προσωπικού καθαριότητας που απασχολήθηκαν το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταναστριών και μεταναστών».

   Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του για τρίμηνη παράταση -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου- των συμβάσεων, όσων προσλήφθηκαν στους ΟΤΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία παράταση και δεν θα υπάρξει άλλη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER