Ειδήσεις

Πολιτική

Η Τρόικα απαιτεί παράταση μνημονίου - "Αν επιμείνουν πάμε σε εκλογές" δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος

Σε αχαρτογράφητα νερά και εντάσεις έχουν μπει πλέον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και Τρόικα με τους δανειστές να επιμένουν προσχηματικά σε εξάμηνη και πλέον παράταση του μνημονίου. Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί σήμερα ήταν η δήλωση που διέρρευσε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας ότι αν η Τρόικα επιμείνει σε περικοπές συντάξεων και αύξηση ορίων ασφάλισης ή ακόμη και στο σενάριο της εξάμηνης παράτασης η κυβέρνηση θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Οι τελικές αποφάσεις που θα κρίνουν αν θα διαραγούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές ή αν θα γεφυρωθεί το χάσμα λαμβάνονται αυτές τις ώρες από Σαμαρά και Βενιζέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προτάσεις και εναλλακτικά σενάρια και και εκείνοι θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις και θα τις αποστείλουν το αργότερο αύριο στους δανειστές.

Γνώστης των διαπραγματεύσεων τόνιζε ότι «αυτή την στιγμή η στάση της Τρόικας είναι περισσότερο πολιτική. Αν επιμείνει στην εξάμηνη παράταση του προγράμματος θα δυσκολέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα οδηγηθούμε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις».

Αναλυτές εξηγούν πως η στάση της Τρόικα σχετίζεται με τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων μέτρων, που θα πρέπει να έχουν την αναγκαστική συναίνεση όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης -που βάση δημοσκοπήσεων υπολείπεται της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και της όποιας κυβέρνησης προκύψει από μία πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες πληροφορίες η κυβέρνηση ανθίσταται στα εξής αιτήματα που θέτει η Τρόικα και τα οποία θεωρεί παράλογα: 

- στην κατανομή του ΕΚΑΣ όπως το προτείνει η τρόικα, δηλαδή με εισοδηματικά κριτήρια
- στην μείωση των συντάξεων
- στην μείωση των 100 δόσεων

Από την πλευρά της η Τρόικα θεωρεί ότι τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός στην επόμενη διετία, εάν υλοποιήσει τις επώδυνες παρεμβάσεις που εισηγούνται μεταξύ άλλων οι επικεφαλής της Τρόικας, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό".

Το "πάγωμα" των συντάξεων στη διετία 2016- 2017 έχει δημοσιονομικό όφελος 1,8 δισ ευρώ και ήδη έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού ούτως ή άλλως δεν υπήρχε σχεδιασμός αυξήσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική διάταξη, με την οποία θα παραταθεί το "πάγωμα" που ισχύει ως το τέλος του 2015.
Από την αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης στα 20 από 15 έτη δεν υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος, αφού το μέτρο θα αποδώσει πλήρως σε μια δεκαετία.
Ωστόσο, η Τρόικα εκτιμά ότι το μέτρο θα λειτουργήσει εμμέσως ως κίνητρο ασφάλισης, άρα θα περιοριστεί η "μαύρη" εργασία επ' ωφελεία των εσόδων των Ταμείων. Σημειώνεται ότι η Αθήνα θέλει το μέτρο να ισχύσει μόνο για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή τους 40άρηδες.
Έσοδα για τον Προϋπολογισμό από την πρώτη κιόλας χρονιά, συνεπάγονται οι αλλαγές στους συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζονται από το 2015 οι αναλογικές συντάξεις. Πρόκειται για τους συντελεστές που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (Λοβέρδου- Κουτρουμάνη) και με βάση τις μειώσεις που απαιτεί η Τρόικα, υπολογίζεται ότι οι κύριες συντάξεις από το 2015 θα "κουρευτούν" κατά 15- 20%. Τον πρώτο χρόνο, το όφελος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, τον δεύτερο χρόνο ανεβαίνει στα 500 εκατ. ευρώ, τον τρίτο χρόνο φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ και στο τέλος της 5ετίας στα 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρο, που η Αθήνα δεν συμφωνεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Περίπου 250.000 θα επηρεάσει η κατάργηση όλων των συντάξεων κάτω από τα 62 έτη ηλικίας. Πρόκειται για μέτρο, που μαζί με τη μείωση των συντελεστών του ασφαλιστικού νόμου, χαρακτηρίζεται ως "ανεπιθύμητο" από την Αθήνα. Παρά ταύτα, η Αθήνα συζητά την εφαρμογή του σταδιακά και συγκεκριμένα από το 2020 και μετά. Αντιθέτως, η Τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή του, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ΔΕΝ θα εξαιρεθούν ούτε όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

 

Πολιτική

Ελπιδοφόρος: Εξηγήσεις για την παρουσία δίπλα σε Ερντογάν - Τατάρ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Εξηγήσεις για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, στα οποία παραβρέθηκαν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στον απόηχο των αντιδράσεων τόσο στην ελληνική όσο και την κυπριακή ομογένεια, αλλά και στην αρμενική κοινότητα -με την οργάνωση ΑΝCA να απαντά με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση- με αποκορύφωμα τη ματαίωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε ένδειξη δυσαρέσκειας, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Τελικά θα συναντηθούν Μητσοτάκης - Ελπιδοφόρος

Τελικά, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στη Νέα Υόρκη. 

Όπως ανακοινώθηκε: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Ground Zero, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ενίσχυση συμμαχιών, επενδύσεις και Ομογένεια στο «μενού» των επαφών στη Νέα Υόρκη

Ερντογάν: Ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο από το βήμα του ΟΗΕ

ESPA BANNER