Ειδήσεις

Πολιτική

Η "Ελιά" είναι γεγονός κι από πλευράς διακήρυξης

Σήμερα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο η Πολιτική Διακήρυξη της Ελιάς. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

ΕΛΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 

Σήμερα ξεκινάμε

Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών που θέλουν να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, με πυξίδα τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής αριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της οικολογίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η δανειακή σύμβαση -το Μνημόνιο- ολοκληρώνεται ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2014, και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις:

• Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και της προσπάθειες που έγιναν τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν ελεγχθεί και έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. 
Είναι η ώρα και οι εταίροι μας να αναγνωρίσουν έμπρακτα την προσπάθεια και τα θετικά αποτελέσματα και να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση.

• Η κρίση όμως δημιούργησε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Ζούμε φαινόμενα ακραίας φτώχιας, υπάρχουν οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο και επίδομα ανεργίας, ευπαθείς ομάδες χωρίς την αναγκαία προστασία.
Βασική επιδίωξή μας επομένως πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας, και ιδίως των νέων. Η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν την ώρα της κρίσιμης προσπάθειας. Η προώθηση της αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.

• Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη. Οικοδομούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγεί στην ενίσχυση της απασχόλησης, την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια που γεννά το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση. Το ναζιστικό μόρφωμα της “Χρυσής Αυγής” υπονομεύει ανοιχτά τη δημοκρατία και οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” λειτουργούν ως συμπλήρωμα ενός ανεύθυνου και λαϊκιστικού αντιευρωπαϊσμού.
Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν θετικές διεξόδους. Είναι ξεπερασμένη από τα πράγματα η αντίθεση “Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο”. Όμως το σημαντικό ερώτημα είναι “τι κάνουμε από εδώ και πέρα;”, “με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα”.

Η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του “μικρού δικομματισμού”, ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
…………………… . ………………..

Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επιβάλλει τη λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας.
Η κρίση ανέδειξε δυσλειτουργίες και προβλήματα που προκύπτουν
• από την ατελή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ,
• από τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη και ανάμεσα στους πολίτες κάθε κράτους-μέλους,
• από τις πολιτικές λιτότητας χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης και της απασχόλησης που επιβάλλουν οι συντηρητικές δυνάμεις,
• από τις αποφάσεις που παίρνουν οι οικονομικά ισχυρές χώρες με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου,
Το ευρωπαϊκό όραμα έχει αρχίσει να θαμπώνει. Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι βέβαιοι ότι η Ευρώπη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία όλων. Νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού εμφανίζονται. Η Ευρώπη των εκβιασμών και της τιμωρίας, της εθνικιστικής συντηρητικής αναδίπλωσης δεν είναι βιώσιμη. 
Ο κίνδυνος για την Ευρώπη και τους λαούς της έρχεται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης. 
Από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού. Αλλού ακροδεξιός, αλλού «αντικαπιταλιστικός», σε ανάμειξη με κινήματα τυφλής αγανάκτησης, ο ποικιλόχρωμος λαϊκισμός καταγγέλλει αδιάλλακτα, δημαγωγεί ασύστολα, απορρίπτει την ίδια την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης.
Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης, της Ελιάς, είναι να αναδείξει το αληθινό όραμα της Ευρώπης, για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Με προϋποθέσεις βιώσιμης και ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, τις οποίες προωθεί η πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της.
Ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός. Αυτός είναι ο διπλός στόχος, για να αντιστρέψουμε τη διαλυτική πορεία. Για να κερδίσει ξανά η Ευρώπη πρωτεύουσα θέση στην παγκόσμια οικονομία, για να ελέγξει τον αχαλίνωτο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, για να επιβεβαιώσει τη σημασία της Δημοκρατίας, για να ξαναχτίσει το κοινωνικό κράτος στις νέες συνθήκες.

Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γιατί εκφράζει τη σύνθεση και την προωθητική δύναμη αλλαγής της Ευρώπης. Μοιραζόμαστε τις αξίες του. Συμφωνούμε στον προγραμματικό του λόγο. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να συναγωνιζόμαστε, χωρίς να ταυτιζόμαστε.

Παλεύουμε για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη η νέα δημοκρατική προοδευτική αντίληψη. 
Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στις επόμενες ευρωεκλογές στηρίζουμε την Ευρώπη. Ψηφίζουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ψηφίζουμε για την αναγέννηση του αληθινού οράματος της Ευρώπης. Ψηφίζουμε για μια Ελλάδα θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, έτοιμη να κερδίσει αυτά που έχασε.
…………………… . ………………..

Ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του , με συμβολή στην ανάπτυξη και την Κοινωνική Αλληλεγγύη
Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά. 
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να αναδειχθούν δυνάμεις και πρόσωπα, που θα ενισχύσουν τους Αυτοδιοικητικούς Θεσμούς, που θα σταθούν αποκλειστικά στην επιτυχία του ρόλου τους ως κρίσιμου παράγοντα για την τοπική ανάπτυξη, για την ενίσχυση των δομών και πρωτοβουλιών της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Με αυτά τα κριτήρια στηρίζουμε ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας.
…………………….. . ……………………

Με τη δύναμη και την ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης για την Ελλάδα της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Η κοινή μας προσπάθεια για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει αυτονόητα και το δικό της πολιτικό πλαίσιο που αφορά και την γενικότερη πορεία της χώρας μας:

- Έχει να κάνει με την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, και την προσπάθεια για μια εθνική στρατηγική τόσο στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, όσο και στα νέα πεδία που κρίνεται η εθνική υπόσταση όπως αυτό της ενέργειας και την κινητοποίησης του απόδημου Ελληνισμού.

- Αφορά την ανάγκη προώθησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, υπεράσπισης του Κοινοβουλευτισμού και στήριξης θαρραλέων και ριζοσπαστικών αλλαγών στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

- Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη.

- Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας.
Χρέος μας είναι ο νέος προσανατολισμός των πόρων και των δομών του κοινωνικού κράτους για να αντιμετωπίσουμε την νέα φτώχια, να εγγυηθούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, να μειώσουμε τις ανισότητες, και να κάνουμε πράξη την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Αυτοί οι στόχοι συνδέονται με ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη και την ορθή κατανομή των πόρων υπέρ της Ανάπτυξης και της Κοινωνίας.

- Προωθούμε ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων. Που αξιοποιεί τους ανθρώπους μας, την ενεργητικότητα του ελληνικού λαού. Επιδιώκουμε την συνέργεια όλων των παραγωγών του πλούτου αυτής της χώρας από τον εργάτη, υπάλληλο, μικρομεσαίο, αγρότη, μέχρι το στέλεχος και τον επιχειρηματία.

- Πιστεύουμε στην οικολογική ευαισθησία, την αειφορία, την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Στεκόμαστε δίπλα στους κοινωνικούς φορείς, τα κινήματα των πολιτών, τα δίκτυα των πόλεων.
…………………… . ………………..

Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ.

Αυτό απαιτεί η Ελληνική κοινωνία, οι πολίτες, αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους Κοινωνικούς, Επιστημονικούς, Εργασιακούς χώρους.
Θέλουμε να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Από όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που θέλουν να απαλλαγεί η χώρα μας οριστικά από “ότι την καθηλώνει και την αδικεί”, που θέλουν τον ανταγωνισμό, την δημιουργία, την πρόοδο.
Από όλους τους πολίτες που πιστεύουν στην δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα για όλους, την ανεκτικότητα. 
Από τους ανθρώπους που θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Από όλους τους πολίτες που ζητούν την αξιοπρέπεια στην σχέση με το κράτος, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.
Ιδιαίτερα από τους νέους που ζητούν χώρο να εκφράσουν και να δημιουργήσουν, να αναδείξουν τα προσόντα τους και να ζήσουν την ζωή που επιλέγουν.
Αυτοί είναι ό,τι πιο προοδευτικό και ριζοσπαστικό υπάρχει στον τόπο μας.

Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας.
Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ’ αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη. Θα συνεχίσει με νέα ώθηση και με ανοιχτές διαδικασίες, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανανέωση και την ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
…………………… . ………………..

«Με τη δύναμη και την ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης, για ένα κανονικό κράτος, για μια προοδευτική Ευρώπη, για τη δική μας Ευρώπη»

«Για την Ελλάδα δίχως κρίση και μνημόνια. Για την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Για τη δική μας Ευρώπη»

Πολιτική

ΚΚΕ: Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

κκε περισσος.jpg

«Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που σηματοδοτείται από την υπογραφή άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί στις 9 Μάη του 1945. Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που έπεσαν στα πεδία των μαχών, τα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης, με ψυχή τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα· με την θυσία τους υπέγραψαν το έπος της αντιφασιστικής νίκης! Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "'Αξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 76 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την διάσκεψη της ΕΕ «Για το μέλλον της Ευρώπης».

«Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό - φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η ΕΕ, συνεπής στις επιδιώξεις της να φέρει ανάποδα την Ιστορία, έχει ονομάσει την 9η Μάη «μέρα της ΕΕ». Φέτος επιλέγει την 9η Μάη για να ξεκινήσει μία νέα πλύση εγκεφάλου, την λεγόμενη «διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» αναφέρει η ανακοίνωση επισημαίνοντας οτι «πρόκειται για μία χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ, με την συμβολή επιχειρηματικών ομίλων, λόμπι, ΜΚΟ και διάφορων εργατοπατέρων, με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, την χειραγώγηση, τον αντικομμουνισμό». Το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ ταυτίζει τον εαυτό της με την Ευρώπη «ενώ είναι μία διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που από τα σπάργανα ήταν ένωση των εκμεταλλευτών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης». Προσθέτει οτι «οι εξελίξεις, όπως το Brexit και οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, αποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε νομοτέλεια, ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να μετατραπεί από φυλακή των λαών σε «κοινό σπίτι» καταπιεστών και καταπιεσμένων». «Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν προσφέρει ακόμη περισσότερες, τραγικές αποδείξεις για το πόσο ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Ως προς την σημασία που προσδίδουν οι σημερινές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στο μέτωπο των διεθνών ανταγωνισμών στην Ιστορία και τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής "ειρήνης", λύνονται με τον πόλεμο».

Το ΚΚΕ τονίζει την αναγκαιότητα επαγρύπνησης των λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου συγκρούονται διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και η χώρα μας «με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα» ενώ «η πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστά τον λαό μας «στόχο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΕΕ έχει εντάξει στην επίσημη ιδεολογία της την απαράδεκτη "θεωρία των δύο άκρων", την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας» καθώς και ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, «που απελευθερώθηκαν από το ναζισμό με την ηρωική δράση των ΚΚ και της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα με τη στήριξη της ΕΕ, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό».

«Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ' αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό» επισημαίνει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του: «Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη. Το ελπιδοφόρο αύριο ξεκινάει στο σήμερα της οργανωμένης δράσης και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Ο σημερινός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι «πιστός και άγρυπνος φρουρός» της ιστορικής αλήθειας κόντρα στην προσβλητική προσπάθεια να εξισωθεί ο ναζισμός με αυτόν που τον συνέτριψε: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ο σοσιαλισμός είναι το μόνο, φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Το δίκιο του λαού θα νικήσει «ό,τι και να είναι τ' άστρα»!».

ειδησεις σημερα 

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Δένδιας - Συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Σακελλαροπούλου: Το ιδιαίτερο μήνυμα για την Ημέρα της Ευρώπης