Ειδήσεις

Πολιτική

Η απολογία του Φιλιππίδη

Λέξη προς λέξη αντικρούει το πόρισμα της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου που τον κατέστησε κατηγορούμενο για κακουργήματα, ο Άγγελος Φιλιππίδης στο ογκώδες απολογητικό υπόμνημα , που παρέδωσε χθες στον ανακριτή Διαφθοράς , το οποίο περιέχει πλήθος συνοδευτικών εγγράφων, καταλόγων και άλλων στοιχείων.

Ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «αβάσιμη και συγχυτική κατηγορία» από την οποία ελλείπει «η συνοχή των περιγραφόμενων στοιχείων» και «πλήρως αναιτιολόγητη και ανερμάτιστη κατηγορία» που καθιστούν «αυτοϋπονομευμένο το κατηγορητήριο» επιχειρεί με το πολυσέλιδο υπόμνημά του να αποδομήσει πλήρως το δριμύ «κατηγορώ» της εισαγγελικής λειτουργού.

Στο υπόμνημα του ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης αναφέρεται σε κάθε επίμαχη δανειοδότηση που του καταλογίζεται αλλά και στην υπόθεση της συμφωνίας του ΤΤ με την εταιρία Best Line -συμφερόντων του συγκατηγορουμένου του πλέον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά- για πρόγραμμα πιστωτικών καρτών.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι δεν κλήθηκε στο στάδιο της Εισαγγελικής έρευνας να δώσει εξηγήσεις και υποστηρίζει ότι η κ. Παπανδρέου έλαβε υπόψη της προγενέστερα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος και δεν συμπεριέλαβε καν στην δικογραφία μεταγενέστερα πορίσματα και κρίσιμα έγγραφα.

Αφήνει επίσης αιχμές για το γεγονός , όπως υποστηρίζει, ότι η Εισαγγελική Αρχή δεν προσέφυγε στην βοήθεια ειδικών αφού είχε να διαχειριστεί τεχνικά ζητήματα οικονομικής και τραπεζικής πρακτικής.

«Η αρχή της ηθικής απόδειξης -αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα- ακόμη και στο στάδιο της προδικασίας δε σημαίνει αυθαίρετες και εκτός πραγματικότητας αιτιάσεις».

Ενδεικτικά, στο κεφάλαιο που αφορά τις χρηματοδοτήσεις προς τον επιχειρηματία Δ.Κοντομηνά, ο κατηγορούμενος προσκόμισε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες ακόμη και σε μεταγενέστερο χρόνο και μέχρι και το 2013, από αυτόν της δανειοδότησης από το ΤΤ χορήγησαν δάνεια σε επιχειρήσεις του ομίλου.

Όπως μάλιστα τονίζει: «Δεν είναι δυνατόν όλες οι τράπεζες απ' τις οποίες δανειοδοτήθηκαν οι εταιρείες με ίδιους όρους με αυτούς του ΤΤ , τόσο σε χρόνο προγενέστερο όσο και σε χρόνο μεταγενέστερο των επίμαχων δανείων, να διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας».

Αντίστοιχα όταν αναφέρεται στην χρηματοδότηση εταιρειών ακινήτων συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου - υπόθεση για την οποία ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη και εκδόθηκε το δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του - τονίζει ότι «ουδεμία ζημία» δεν προέκυψε για την τράπεζα καθώς τα δάνεια είτε έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους είτε εξυπηρετούνται κανονικά από τις εταιρείες που εξαγόρασαν αυτές του επιχειρηματία Ευθυμίου.

Τονίζει μάλιστα , αφού λεπτομερώς αναφέρεται στον τρόπο χρηματοδότησης με την μορφή income producing real estate, ότι τέσσερα από τα ακίνητα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα πωλήθηκαν «μεσούσης της κρίσης , το 2011» σε τιμές μεγαλύτερες από την αξιολόγηση του ΤΤ όταν χορήγησε τα δάνεια το 2009.

Χαρακτηρίζει δε, αβάσιμο το σκεπτικό της κ. Παπανδρέου ότι η τράπεζα δεν αξιολόγησε τους πραγματικούς δικαιούχους των εμφανιζόμενων εταιρειών επισημαίνοντας ότι «η δυνατότητα του πραγματικού δικαιούχου να στηρίξει οικονομικά τις εταιρείες έχει πολύ μικρή σημασία (σσ σε ανάλογου τύπου δάνεια) καθότι τα μισθώματα διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση του δανείου.

Αναφέρει μάλιστα ότι η επόμενη διοίκηση του ΤΤ , με τις ίδιες εξασφαλίσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα πρόσθεσε πολύ μεγαλύτερου ποσού δάνεια στον επιχειρηματία που εξαγόρασε τις εταιρείες του κ. Ευθυμίου.

Για την επίμαχη συμφωνία του ΤΤ με την Best Line με σκοπό πρόγραμμα πιστωτικών καρτών ο κ. Φιλιππίδης αναφέρεται σε «αναιτιολόγητη και ανερμάτιστη κατηγορία». Ο κατηγορούμενος επικαλείται πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος τον Αύγουστο του 2012 που δέχεται ότι το ποσό των 18,9 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε το ΤΤ για το 50% της Best Line, μέσω αύξησης κεφαλαίου, είναι συμβατό με την εκτιμηθείσα αξία της εταιρείας. Υποστηρίζει επίσης ότι η Εισαγγελέας δέχθηκε προηγούμενο πόρισμα το οποίο τελικώς δεν υιοθέτησε η ΤτΕ. «Βρίσκομαι ενώπιον Σας -αναφέρει χαρακτηριστικά- παρά το γεγονός ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εγκρίνει τις πράξεις μου».

Πολιτική

Βουλή: Νέα τρίμηνη παράταση των συμβάσεων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μάκης Βορίδης

Στη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το εργαλείο που τους παρέχει ο νόμος του 2016 για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, παρέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τις καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους.

   Παράλληλα, ο κ. Βορίδης απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη τους προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ επεσήμανε ότι το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων έργου που είχαν, βασιζόταν σε μεταβατική διάταξη προσαρμογής. «Από τη στιγμή που ο Δήμος Αθηναίων, λέει ότι έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει με δικές του δαπάνες, η λύση είναι απλή και εύκολη και διαφυλάσσει την ακεραιότητα του νομικού μας συστήματος. Υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας δημοτικών κτιρίων, σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

   Η νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ «παρείχε τη δυνατότητα πρόσληψης του συνόλου του προσωπικού καθαριότητας που απασχολήθηκαν το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταναστριών και μεταναστών».

   Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του για τρίμηνη παράταση -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου- των συμβάσεων, όσων προσλήφθηκαν στους ΟΤΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία παράταση και δεν θα υπάρξει άλλη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER