Ειδήσεις

Πολιτική

Επίθεση Βούλτεψη στο ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της βουλής

Ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε σήμερα κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τον προϋπολογισμό του 2015.

Η κ. Βούλτεψη απαρίθμησε στην ομιλία της τα «δέκα ψέματα» που όπως υποστηρίζει λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο αυτά είναι: 

«Πρώτο ψέμα: Υπόσχονται χρήματα απ' το ΕΣΠΑόταν ο ίδιος ο Τσίπρας διατείνεται πως ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι αυτός της ρήξης. Πώς θα παίρνεις χρήματα από την ΕΕ όταν έρθεις σε ρήξη μαζί της;

Δεύτερο ψέμα: Λένε πως θα μοιράσουν κατά το δοκούν τα λεφτά του ΤΧΣ. Μα απ' αυτά, μόνον τα 700 εκατ. είναι σε χρήματα, τα άλλα είναι ομόλογα, δηλαδή εγγυήσεις και υπόκεινται σε διαδικασία ετήσιας ανανέωσης της χρήσης τους! Διαφορετικά τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν τα παίρνατε, οι τράπεζες θα είχαν απώλεια κεφαλαίων. Πώς θα την αναπληρώνατε; Μήπως θα παίρνατε καταθέσεις;

Τρίτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό όμως σημαίνει πως πηγαίνει σε επιδίωξη διαρκούς διάσωσης με διαρκή Μνημόνια. Διότι, ή θα δανειστείς από τις αγορές, ή θα προσφύγεις στον μηχανισμό στήριξης. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Τέταρτο ψέμα: Λέτε πως θα φτιάξετε ένα σωρό τράπεζες. Με τι λεφτά; Με ένα δισ. ευρώ; Ιδρώσαμε να περάσουν τα στρες τεστ οι τράπεζες και θα κάνετε και άλλες, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 8 δισ.; Λέτε πως θα υπάγετε τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο - δηλαδή θα βρεθούν εκτός ευρωσυστήματος.

Πέμπτο ψέμα: Λέτε πως δεν συμφωνείτε με την κυβέρνηση για το θέμα του χρέους. Αλλά εσείς δεν συμφωνείτε μεταξύ σας. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσετε μέσα στο κόμμα σας.

Έκτο ψέμα: Λέτε πως τα χρέη τα κρατούν κράτη και όχι funds, και έτσι κουρεύονται ευκολότερα. Πού θα πάτε να το πείτε αυτό; Στους Γάλλους που αναθεωρούν τους προϋπολογισμούς τους, στους Ιταλούς, σ' αυτούς που τους υποβαθμίζουν οι διεθνείς οίκοι; Σ' αυτούς που μας δανείζουν με 2% όταν εκείνοι δανείζονται με 7%;

Έβδομο ψέμα: Λέτε πως θα τα βρείτε με τις αγορές, όταν η "Αυγή" μιλά για "πρόωρη έξοδο".

Όγδοο ψέμα: Έχετε παρουσιάσει ένα λατινοαμερικάνικο πρότυπο. Ο Μαδούρο όμως ανήγγειλε περικοπές. Γιατί δεν δέχεστε ότι εκτός από τη Βολιβία και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μιαν έκτακτη κατάσταση;.

Ένατο ψέμα: Λέτε πως τα έχετε βρει με τα αδελφά σας κόμματα. Το Σιν Φέιν όμως, που είναι ο πολιτικός βραχίονας του ΙΡΑ, δεν συμπεριφέρεται όπως εσείς στην Ιρλανδία. Ο Τζέρυ Άνταμς είπε πως "το αρχικό πρόγραμμα απέτυχε αλλά θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας". Εκεί δηλαδή αναγνωρίζουν τις δεσμεύσεις τους.

Δέκατο ψέμα: "Αποστασία" δεν κάνει αυτός που δεν θέλει να διακόψει την ομαλότητα αλλά εκείνος που θέλει» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Βούλτεψη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πολιτική

Κουντουρά στην Ε.Ε: Ζητούμε σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τουρισμού

έλενα κουντουρά

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά ζήτησε από την Πορτογαλική Προεδρία  να στηρίξει την πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τουρισμού, με στόχο τη συνεργασία, το συντονισμό και την  υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ για τη διαχείριση των κρίσεων στον τουρισμό.  

Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα - που αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία- η Έλενα Κουντουρά τοποθετήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, με τη συμμετοχή των Πορτογάλων Υπουργών Τουρισμού και Υποδομών, Ρίτα Μάρκες και Νούνο Σάντος, για  την παρουσίαση του προγράμματος της Πορτογαλίας, ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στην ομιλία της η Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει συστηματικά υπάρξει  απούσα από τη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, παρόλο που οι κρίσεις αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα και άρα η αντιμετώπιση τους θα ήταν πιο αποτελεσματική αν υποστηριζόταν από κοινές δομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι η πανδημία  ανέδειξε με το πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό, και για αντίστοιχες  ευρωπαϊκές δομές, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οι κρίσεις που απαιτούν διαχείριση, όπως οι πτωχεύσεις κολοσσών του τουρισμού (πχ. Thomas Cook), η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές και τα ζητήματα ασφαλείας.

Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στην πρότασή της για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό που έχει ήδη υιοθετηθεί από την Επιτροπή TRAN, και έχει ήδη ψηφιστεί σε δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τουρισμό. Η πρόταση αυτή, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μετά την ένταξη στον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021 σχετικής προπαρασκευής δράσης.

Ζήτησε συγκεκριμένα από την Υπουργό Τουρισμού της Πορτογαλίας,  να στηρίξει και να προωθήσει κατά την Πορτογαλική Προεδρία την πρόταση για την  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Τουρισμό, με εντολή μεταξύ άλλων να υποστηρίξει  τα Κράτη στη διαχείριση κρίσεων στον Τουρισμό, και όπου μπορούν να ενταχθούν κοινοί μηχανισμοί στήριξης για τη διαχείριση κρίσεων,  καθώς και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, το Παρατηρητήριο και η προβολή της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού σε τρίτες χώρες.

«Πρόκειται για  πολύ σημαντική προσφορά συνολικά στον ευρωπαϊκό τουρισμό, που θα ωφελήσει όλα τα κράτη-μέλη, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους αλλά και τους επισκέπτες», επισήμανε η Έλενα Κουντουρά.

 Στην απάντησή της, η Υπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας συμφώνησε με τη θέση της Έλενας Κουντουρά για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Τουρισμό, και για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Παράλληλα, σε  ξεχωριστή της παρέμβαση στην Επιτροπή TRAN στη συζήτηση της υπό κατάρτιση Έκθεσης για την «Καθιέρωση Στρατηγικής της ΕΕ για το Βιώσιμο Τουρισμό»,   όπου είναι εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας, η Έλενα Κουντουρά υπερτόνισε την ανάγκη να καταστούν υποχρεωτικά σε όλη την ΕΕ τα αρνητικά τεστ κορονοϊού πριν την αναχώρηση, με στόχο την αποφυγή της διασποράς του ιού και τη  μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια και στις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη.

«Σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας πρέπει να είμαστε σαφείς ότι σήμερα ο μόνος τρόπος για ασφαλή ταξίδια είναι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για υποχρεωτικό τεστ πριν την επιβίβαση. Πρέπει επίσης να τονίσουμε τις προτάσεις μας για την δημιουργία ενός συστήματος αμοιβαίας και κοινής αναγνώρισης των εμβολιασμών από τις αρχές των Κρατών Μελών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, φυσικά μόνο αν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)

Κρήτη - κορωνοϊός: Κι άλλος ασθενής στη ΜΕΘ

Κρήτη: Άνοιξε το γυμναστήριό του αλλά το "πλήρωσε" ακριβά