Ειδήσεις

Πολιτική

Εντείνονται στην "ΕΛΙΑ" οι διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο

Παρότι οι «58» έκαναν αρχικά δυναμική εμφάνιση και η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε αποφασισμένη να κάνει πράξη τη δέσμευση του Ευ. Βενιζέλου να συμβάλει αποφασιστικά για την τέλεση του... γάμου πριν στηθούν οι κάλπες του Μαΐου, στη συνέχεια η «Ελιά» πάγωσε από τις εσωτερικές έριδες και αναταράξεις. Η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ έκοψε κάθε «γέφυρα» για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ -παρότι στελέχη της τάχθηκαν υπέρ του εγχειρήματος και των «58»-, ενώ τα τελευταία 24ωρα το «Προοδευτικό Φόρουμ» επιταχύνει τους ρυθμούς και τις διαδικασίες διοργανώνοντας ανοιχτό διήμερο Συνέδριο για το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

«Το παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει», λέει έμπειρο στέλεχος της παράταξης, που εκτιμά ότι η σύγκρουση στρατηγικής κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων στον ευρύτερο χώρο προβλέπεται... διαρκείας και με πολλούς σταθμούς - πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Το μεγάλο στοίχημα όσον αφορά τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους «58» σκοντάφτει ήδη στη διαφωνία για το προφίλ και τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και δη της ανάδειξης του επικεφαλής.

Η Συντονιστική Γραμματεία των «58» (οι κ. Βούλγαρης, Καλογήρου, Γεωργάτος, Αθηνά Δρέττα κ.ά.) διεκδικούν διαδικασίες χωρίς το «καπέλωμα» του ΠΑΣΟΚ και αντιπαρατίθενται με τον Νίκο Μπίστη, ο οποίος -όπως λένε- σε κάθε ευκαιρία πιστώνει τα πρώτα βήματα για την «Ελιά» στη συνεπή στάση του Ευ. Βενιζέλου.

Εσωκομματικό δημοψήφισμα
Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, αρκετά στελέχη, από τον γραμματέα της ΚΕ, Νίκο Ανδρουλάκη, τους «11» (Σαχινίδη, Μωραΐτη, Οθωνα κ.ά.), τους «75» (με επικεφαλής τον Μ. Καρχιμάκη), μέχρι τα απλά μέλη των Οργανώσεων που κρατούν αποστάσεις από τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη, διστάζουν για τον «γάμο» με τους «58» και ζητούν εσωτερικό δημοψήφισμα, δηλαδή ευρύτερη νομιμοποίηση για την ανάδειξη του ψηφοδελτίου.

Τάσσονται υπέρ της ανοιχτής γραμμής με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να ξεκινήσει η κουβέντα για την επόμενη μέρα του Μνημονίου και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης - όπερ σημαίνει ότι θεωρούν πως η ημερομηνία λήξης της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ ταυτίζεται με την... προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτίθεται να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο και ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεπίσημη συνάντηση με εκπροσώπους των «58» ώστε να αναλύσουν όλα τα δεδομένα και να καταλήξουν στο πλαίσιο συμπόρευσης προς τις εκλογές. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στηρίζει σθεναρά τη συγκρότηση της «Ελιάς», ωστόσο κάθε άλλο παρά συμφωνεί με προτάσεις που ταυτίζονται με την «εξαφάνιση» από το ευρωψηφοδέλτιο του ονόματος και των συμβόλων του κόμματος. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το προφίλ του επικεφαλής.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατανοεί ότι το στέλεχος που θα επιλεγεί πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής και να συμβολίζει την επιχείρηση ανασυγκρότησης της παράταξης - κάτι που επιθυμεί σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, όπως σημειώνεται σε όλα τα τελευταία γκάλοπ. Το κάλεσμα άλλωστε απευθύνεται σε όλους, ακόμη και σε όσους αρνούνται εκ των προτέρων τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαία, ως φαίνεται, η απόφαση στο διήμερο Προοδευτικό Φόρουμ να λάβει τον λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα διαδεχθεί στο βήμα των ομιλητών τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, αλλά και τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, οι σχέσεις του οποίου με τον αρχηγό του κόμματος, Ευ. Βενιζέλο, είναι... ανύπαρκτες. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο Φόρουμ συμμετέχουν το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, η «Δράση» (θα μιλήσουν μάλιστα η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Θ. Σκυλακάκης και ο Τ. Αβραντίνης), η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, το ΠΑΣΟΚογενές Π80 και το «Μπροστά», ενώ στο πάνελ των ομιλητών είναι στελέχη των «58», όπως ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Γιώργος Φλωρίδης που προτείνει την αυτοδιάλυση των κομμάτων και την ίδρυση ενός νέου και ενιαίου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος (εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ μέχρι τώρα), διάφοροι καθηγητές με κεντροαριστερό στίγμα, όπως οι κ. Πλάτωνας Τήνιος, Μάνος Ματσαγγάνης, Γιάννης Τσαμουργκέλης κ.ά.

Υπέρμαχος ο Σβόμποντα
Υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς των «58» με το Φόρουμ; «Θα φανεί», απαντά ένας εξ αυτών, ανακοινώνοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιάσουν το πρώτο κείμενο με τις θέσεις τους για την Ευρώπη και στις 22 Ιανουαρίου έχουν καλέσει και θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον Χάνες Σβόμποντα, τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών που δηλώνει υπέρμαχος της κεντροαριστερής συμμαχίας στη χώρα μας. Η Πρωτοβουλία των «58» επιδιώκει να αποκτήσει εθνική δικτύωση, συγκροτώντας τοπικές Επιτροπές στους 52 νομούς. Είναι της άποψης ότι ο επικεφαλής και τα «ρετιρέ» του ευρωψηφοδελτίου δεν μπορεί να είναι στενά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ - έτσι, ακούγονται προτάσεις για την κάθοδο των Γ. Παγουλάτου, Τ. Γιαννίτση και στελεχών από τη νεότερη γενιά.

Το σίγουρο είναι ότι ιδιαίτερος χρόνος για διαβουλεύσεις δεν υπάρχει πια, αφού η μεγάλη Συνδιάσκεψη, όπου θα παρουσιαστεί πρόγραμμα και ψηφοδέλτιο, με την παρουσία, εκτός απροόπτου, του Μάρτιν Σουλτς, θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Φλεβάρη.

Εγκυρες πηγές επιμένουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται εκ νέου συνάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Φώτη Κουβέλη για να καταλήξουν αν είναι εφικτή η κοινή κάθοδος της ΔΗΜΑΡ και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα στις προσεχείς εκλογές. Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι ψίθυροι περί «εκπλήξεων» στη μεγάλη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» - πολλοί δε συσχετίζουν τις φήμες αυτές με το γεγονός ότι τελευταία ο Α. Λοβέρδος δεν εμφανίζεται αρνητικός σε έναν διάλογο και με το ΠΑΣΟΚ...

πηγή:ΕΘΝΟΣ

Πολιτική

Τουρκία: Απειλές Τσαβούσογλου για χρήση «σκληρής δύναμης»

Τσαβούσογλου

Τραβάει το σκοινί στα άκρα η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απειλεί ανοικτά για χρήση «σκληρής δύναμης».

Μιλώντας στο TRT World, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματά μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος μας απηύθυνε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας:

«Συνδυάζουμε τα μαλακά και σκληρά στοιχεία της ισχύος με έξυπνο τρόπο. Γι’ αυτό ορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ως ‘επιχείρηση’. Επειδή πιστεύουμε ότι μια προληπτική εξωτερική πολιτική, όχι μια αντιδραστική, είναι αυτή που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Στη Σύνοδο το θέμα της Τουρκίας

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός: Κουνήθηκε για τα καλά το Ηράκλειο!

Κρήτη - κορωνοϊός: Για αρκετό καιρό στη ΜΕΘ οι περισσότεροι ασθενείς

Αρκαλοχώρι: Αγωνία και για την τοπική επιχειρηματικότητα

 

ESPA BANNER