Ειδήσεις

Πολιτική

Εκδήλωση συμπαράστασης στην υποψηφιότητα Τσίπρα για την Ευρώπη

Τους χαιρετισμούς της ιταλικής Αριστεράς μετέφερε ο οικονομολόγος Γκουίντο Βιάλε, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο θέατρο «Ακροπόλ» η πρωτοβουλία υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Βιάλε, εκ των διανοουμένων οι οποίοι συγκρότησαν στην Ιταλία τη «λίστα Τσίπρα», σημείωσε ότι η παράταξή του ακολουθεί την πορεία της ανασύνθεσης της ευρωπαϊκής Αριστεράς, την οποία, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι πραγματοποιεί με νικηφόρο τρόπο. Μιλώντας για την Ευρώπη, ο κ. Βιάλε επισήμανε ότι «θέλουμε μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική ένωση, και όχι απλά μια μονεταριστική ένωση» και τόνισε ότι «στον Αλέξη Τσίπρα βλέπουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Αριστεράς».

Εξάλλου, απευθυνόμενος στον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο (σ.σ. που ήταν παρών στην εκδήλωση) ανέφερε ότι «στις 25 Μαΐου θα είμαστε μαζί σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανατρέψουμε την υπεροψία και την αλαζονεία αυτών που διοικούν την Ευρώπη».

Ο ηθοποιός, Γιώργος Κιμούλης επισήμανε ότι το πραγματικό νόημα της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα είναι η επανένωση της Ευρώπης σε κοινωνική, δημοκρατική, οικολογική βάση. Όπως σημείωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν την ελπίδα της Ευρώπης για μια άλλη Ευρώπη. Αυτό μπορεί να το δει όποιος παρακολουθεί το πώς τον υποδέχονται στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης που επισκέπτεται».

Ο πανεπιστημιακός, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς περιέγραψε το «ευρωπαϊκό τοπίο» στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες αμφιβολίες, καθώς όπως είπε, οι μισοί τουλάχιστον ευρωπαίοι σε όλες τις χώρες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το μέλλον της Ευρώπης.

Μίλησε για το δημοκρατικό έλλειμμα (το οποίο, όπως εξήγησε, σχετίζεται με τη δομή της ευρωπαϊκής εξουσίας) και για τον εκφυλισμό του ευρωπαϊκού πολιτικού λόγου, τονίζοντας ότι λόγω της έλλειψης της πολιτικής της συγκρότησης αποτέλεσε πεδίο πειραματισμών του νεοφιλελευθερισμού. Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς «πρέπει να επαναδιατυπώσουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πολιτική Ευρώπη, και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Αριστερά» για να συμπληρώσει ότι «η Ευρώπη είτε θα μετεξελιχτεί σε αριστερή, ή, φοβάμαι, θα πάψει να υπάρχει».

Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Μηνύματα Μητσοτάκη ενόψει των διερευνητικών επαφών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Να ενισχυθεί η διπλωματική «ασπίδα» με την καθολική στήριξη της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, επιδιώκει η κυβέρνηση εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Με την έγκρισή του παμψηφεί, η Βουλή στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας που θα ενδυναμώσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της ελληνικής αποστολής.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, πέντε εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Άλλωστε με την σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, αλλαγή καθώς πρόκειται για το πρώτο βήμα διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας από το 1947.

Θα επισημανθεί δε, για ακόμη μια φορά στο ανώτατο επίπεδο, η μείζονος σημασίας αναφορά στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται κατά λέξη:

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Με αυτήν προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα, με τον Νίκο Δένδια, να καθιστά για ακόμη μια φορά σαφές από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι στο ελληνικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται -και εντείνεται η προετοιμασία- για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που μπορεί να παραχθούν από αυτόν τον γύρο των συνομιλίων.

Ειδήσεις σήμερα

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Υπό πρωτοφανείς συνθήκες η τελετή λόγω πανδημίας

Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα για να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες της

Κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια