Ειδήσεις

Πολιτική

Δ.Αβραμόπουλος: Ισχυρή απάντηση κατά της τρομοκρατίας

Στην έκτακτη «Διεθνή συνάντηση κατά της τρομοκρατίας», που οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ σήμερα, στο Παρίσι, συμμετείχε ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από το φαινόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων και οποίες από τον Μάιο του 2014 συνιστούν την ομάδα «G10».

Όπως εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, πρόκειται για τη Γερμανίατη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία την Πολωνία, την Ισπανίατο Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία. Συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο κ. Καζενέβ υπογράμμισε ιδιαίτερα και την παρουσία του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και τον ευχαρίστησε «για τη σταθερή δέσμευσή του, από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Για τον αγώνα αυτό, ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της». «Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπισθήκαμε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων». «Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας», τονίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνωρίζει ότι «δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Ε.Ε. είναι πραγματικό και αυξανόμενο» και επισημαίνει ότι «η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.
  • Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
  • Καλύτερη ανίχνευση ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.
  • Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.

Πολιτική

Δένδιας: Ο πρώτος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Νίκος Δένδιας

Στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Ν. Δένδιας θα είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

Επίσης, αύριο, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκά Νερά: Παράθυρο από Τσιάρα για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Κορωνοϊός: Φόβος και τρόμος ο συγχρωτισμός και οι μεταλλάξεις

Ηράκλειο: Λειτουργούν ξανά τα φανάρια που είχαν καεί σαν ...Ιούδας