Ειδήσεις

Πολιτική

Για εικόνα "απόλυτου αδιεξόδου" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλά το ΠΑΣΟΚ

Για εικόνα «απόλυτου αδιεξόδου, στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ, εγκλωβισμένη στις εύκολες και επιπόλαιες θέσεις της, που βεβαίως ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος», κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε εκτενή ανακοίνωσή του, ασκώντας κριτική σε υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αυτή την εικόνα αποτύπωσαν οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε αντίστιξη προς τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει ότι συμπληρώνονται σε λίγο 5 ημέρες από τον σχηματισμό κυβέρνησης, «πέντε ημέρες μεγάλης διακινδύνευσης για όσα κατάφερε με πέντε ολόκληρα χρόνια θυσιών ο ελληνικός λαός» και διερωτάται: "Μήπως πρέπει σιγά-σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα;»

Αναφέρει αναλυτικότερα ότι:

Το πλαίσιο της Ευρωζώνης κατέστη απολύτως σαφές:

1. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την υφιστάμενη παράτασή του προγράμματος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, ή έστω η επέκταση της παράτασης του, η καταβολή των εκκρεμών δόσεων και η μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (που είναι η καλή εκδοχή) ή ενός τρίτου μνημονίου (που είναι η κακή εκδοχή) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.

2. Καμία συζήτηση περί περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους (όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012) δεν ανοίγει, εάν δεν προηγηθεί η οριστικοποίηση του πλαισίου στο οποίο κινείται η Ελλάδα, και δεν υπάρχει άλλο φόρουμ συζήτησης για τα θέματα αυτά εκτός του Eurogroup.

3. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθεια και τη στήριξη προς την Ελλάδα, αν αυτή τη ζητήσει, αποδεχόμενη τους σχετικούς όρους, αλλά προφανώς η Ευρωζώνη ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλλει τη βοήθειά της.

Απέναντι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση λέει πλέον επισήμως και διεθνώς ότι:

1. Δεν αποδέχεται το πρόγραμμα καθεαυτό, άρα ούτε την επέκταση της παράτασής του μετά το τέλος Φεβρουάριου, και δεν την ζητά.

2. Δεν ζητά και δεν χρειάζεται τις εκκρεμείς και προφανώς και τις εναπομένουσες δόσεις, χωρίς να διευκρινίζει πώς θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

3. Δεν αποδέχεται την τρόικα, αλλά αποδέχεται χωριστά αφενός μεν το δίδυμο Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ΕΚΤ, αφετέρου δε το ΔΝΤ, δηλαδή απορρίπτει μετά βδελυγμίας το 3 αλλά αποδέχεται θεσμικά το 2+1!

4. Αλλάζει ήδη μονομερώς το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, χωρίς προφανώς να περιμένει τη συμφωνία της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Κατόπιν των παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε πολιτικές δυνάμεις που του είπαν ότι έχουν ένα άλλο σχέδιο που οδηγεί σε κάτι καλύτερο, και όχι πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε Α ούτε Β, και έχουν κάνει την επιλογή της ρήξης και του αδιεξόδου».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για την προοπτική και το μέλλον των παιδιών του με ασφάλεια και όχι για να επιδείξει για λίγες ημέρες την αυταρέσκειά του οποιοσδήποτε υπουργός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέχρι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μαζί δυστυχώς με τη χώρα».

«Σε λίγο συμπληρώνονται πέντε ημέρες από το σχηματισμό της κυβέρνησης. Πέντε ημέρες ενθουσιασμού, φαινομενικά. Ουσιαστικά, όμως, πέντε ημέρες μεγάλης διακινδύνευσης για όσα κατάφερε με πέντε ολόκληρα χρόνια θυσιών ο ελληνικός λαός», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Μήπως πρέπει σιγά-σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα; Το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλους εκείνους που την ενθαρρύνουν στην αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων και στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας».

Πολιτική

Το ΚΚΕ για τις ζημιές από την σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

κκε λογοτυπο

"Η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία του λαού απέναντι στις ζημιές και τις καταστροφές, που προκλήθηκαν από τη σεισμική δόνηση του Σαββάτου 24/7 στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος".

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

Αυτό που επείγει τώρα είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΚΕ επαναφέρει εκ νέου το αίτημά του να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας και απαιτεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμος να πάρουν όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως:

- Να γίνει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση στο λαό της περιοχής για την σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα.

- Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα στήριξης των πληγέντων.

- Ουσιαστικός έλεγχος καταλληλότητας όλων των κτιρίων.

Ο λαός της περιοχής μας χρειάζεται να οργανώσει τη διεκδίκησή του για όλα τα παραπάνω και να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα γιατί, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα μας αποτελεί περιοχή όπου εκδηλώνονται κατά καιρούς σεισμικά φαινόμενα, ακόμα και με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές κι ενώ υπάρχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την εγκληματική ευθύνη ΕΕ και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που, και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, απορρίπτουν δαπάνες για υποδομές, όπως η αντισεισμική θωράκιση και προστασία οι οποίες δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο, ενώ την ίδια στιγμή ΕΕ και κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών