Ειδήσεις

Πολιτική

Απόρρητος φάκελος: Πόσο κοστολογεί τις Ελληνικές αποζημιώσεις η ίδια η Γερμανία

fak.jpg

Το ζήτημα των Πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων προς την Ελλάδα για τις θηριωδίες των Ναζί και το κατοχικό δάνειο μέχρι τώρα η επίσημη Γερμανική διπλωματία το χειρίζεται ως ... ανύπαρκτο. Εν τούτοις, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έχει από καιρό συντάξει  πλήρη φάκελο που κοστολόγησε τί μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα και σε τί ποσό θα μπορούσαν να φτάσουν οι απαιτήσεις της χώρας μας. Δύο γερμανικές εφημερίδες σήμερα παρουσιάζουν στοιχεία από τον φάκελο αυτό, πιστοποιώντας κατ' αρχήν την ύπαρξή του και δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για το τελικό ποσό διεκδίκησης όπως το προϋπολόγισαν οι ίδιοι οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες. Πρόκειται για τον φάκελο R 27320 του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος τεκμηριώνει την ύπαρξη του χρέους αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Die Welt δεν προσφέρει τα νομικά ερείσματα στην Ελλάδα.

f1.jpg

f1.jpg, by marianna

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει ωστόσο η Die Welt το χρέος υπολογίζεται σύμφωνα με Γερμανούς εμπειρογνώμονες στα 5 δις ευρώ αντί των 11 δις που ζητά η Ελλάδα ενώ στην σελίδα 114 του φακέλου καταγράφεται ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το χρέος από τους Ναζί. Όπως αναφέρει η die Welt ο φάκελος αυτός είναι δημόσιο έγγραφο και μπορεί να τον ζητήσει και να τον λάβει οποιοσδήποτε.

Η Handelsblatt ωστόσο που ασχολείται και αυτή με το θέμα αυτό υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία από τους βουλευτές της αριστεράς των πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ καταβολής των αποζημιώσεων αυτών, «η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σκληρά σαν γρανίτης αρνητική».

 

f2.jpg

f2.jpg, by marianna

Και οι δύο εφημερίδες πάντως αναφέρονται στην συμφωνία επανένωσης της Γερμανίας «δύο συν τέσσερα» του 1990 την οποία χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως νομικό οπλοστάσιο πίσω από το οποίο θωρακίζει την άρνηση της για αποζημιώσεις και βάση της οποίας θεωρεί το θέμα λήξαν    

Πολιτική

Χαρδαλιάς για την προμήθεια των self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει δηλώσεις

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κριθεί έκπτωτη από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ η εταιρεία Swiss Med.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων.

Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. και προσθέτει:

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε νωρίτερα ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου - σαν τον κλέφτη και πάλι - να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».

«Φυσικά τα self tests ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Στυγερό έγκλημα - 71χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος

Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία