Ειδήσεις

Πολιτική

Ανησυχία Κουτσούμπα - Κυπριανού για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ανησυχία για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, με αφορμή το σχέδιο Αναστασιάδη - Έρογλου, εξέφρασε το ΚΚΕ στο πλαίσιο της συνάντησης του ΓΓ της ΚΕ του κόμματος με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Στην ίδια γραμμή ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «πάρα πολλές ανησυχίες για το πώς ενδεχομένως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό».

«Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και βεβαίως εκφράσαμε ταυτόχρονα την σταθερή θέση του ΚΚΕ, θέση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και του κόμματος προς τον κυπριακό λαό, για μια Κύπρο που να πάψει να είναι διχοτομημένη, μια Κύπρο ενιαία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς προστάτες και επιτηρητές, με τον λαό κυρίαρχο στην χώρα του, με μια πραγματική λαϊκή εξουσία που όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι. Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, θα μπορούν να ζουν ειρηνικά για την ευημερία του λαού και του τόπου τους» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και βέβαια την φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία στην οποία ζει ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς πως σχολιάζει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα ψίχουλα φτώχειας και ανέχειας που περνάνε σε αυτό το πολυνομοσχέδι, την ίδια στιγμή που περιέχονται πολλά νέα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα, δηλαδή η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με την σύμφωνη γνώμη της συγκυβέρνησης».

«Το ΚΚΕ θα δώσει την μάχη και μέσα στην Βουλή, ώστε να μην περάσει αυτό το πολυνομοσχέδιο γιατί περιέχει και φορολογικά μέτρα, και βεβαίως στους δρόμους του αγώνα, καθημερινά με τον λαό μέσα από τα συνδικάτα, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα καλύτερο δρόμο για τον λαό και την χώρα» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Άντρος Κυπριανού

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε «πάρα πολλές ανησυχίες για το πώς ενδεχομένως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό» και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή μας ενοχλούν και το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο νησί».

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιμένουμε στις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, αγωνιζόμενοι γι' αυτές όσο το δυνατόν περισσότερο ενωμένοι, έτσι ώστε να καταφέρομε να επιτύχομε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα» είπε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει συμφωνημένη λύση, κατά την δική μας άποψη, δεν πρέπει ο κυπριακός λαός ξανά να βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να αποφασίσει για την τύχη αυτού του προσχεδίου. Πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και εκείνος να απορρίψει μια ενδεχομένως κακή λύση».

«Η ελπίδα μας και η προσπάθεια που θα καταβάλλουμε θα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία αποδεκτή από τον κυπριακό λαό γιατί θεωρούμε ότι επείγει να επιλυθεί το Κυπριακό με τρόπο που να απελευθερώνει και να επανενώνει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης οι οποίες θα οδηγήσουν και στην ευημερία του κυπριακού λαού», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ είπε ότι θεωρεί πως υπάρχει μεγάλη ταυτότητα απόψεων σε ότι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και ειδικότερα αναφορικά με τις πολιτικές που προωθούνται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ.
 

Πολιτική

Πάσχα - κορωνοϊός: Με υπουργική απόφαση κλείνουν οι εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις

Διόδια

«Το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό από το περσινό γιατί έχουμε άλλα εργαλεία στα χέρια μας», δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Υπάρχει κόπωση αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ  σημειώνοντας πως εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται.

Όπως είπε είναι και ζήτημα συνέπειας προς τους συνεπείς, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει υπευθυνότητα και δεν προσπαθεί να «κλέψει» το σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί να μην μπορούν να μετακινηθούν οι εμβολιασμένοι είπε πως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είπαμε πως μια μετακίνηση από την Αθήνα όπου το ιικο φορτίο είναι υψηλό θα επιβάρυνε άλλες περιοχές της επικράτειας όπου το σύστημα υγείας δεν είναι τόσο δυνατό.

«Δόθηκε ο οδικός χάρτης, υπάρχει και μια σταθεροποίηση και μείωση της θετικότητας, αλλά υπάρχει και η πίεση στο σύστημα υγείας, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα», δήλωσε.

Εκκληση στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς απήθυνε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και υπενθύμισε είπε πως θα αποτελέσουν κίνητρο για ταξίδια μετά την έκδοση και του πράσινου πιστοποιητικού. "Είναι αδιανότητο να έχουμε αυτό το δώρο και να μην σπεύδουν όλοι να το κάνουν και οι νέοι για να κερδίσουν τη ζωή τους πίσω, είπε και υπενθύμισε πως κανείς δεν είναι άτρωτος,"είπε, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλες ηλικιακές ομάδες τις επόμενες μέρες. Επιταχύνουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο πάρα πολύ με 7ημερους εμβολιασμούς. Με βάση τις παραδόσεις η δυναμικότητα για εμβολιασμούς είναι 2,5 εκ. το Μάιο και 4 εκ. εμβολιασμούς τον Ιούνιο.

ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Μία δόση εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer μειώνει κατά 65% τον κίνδυνο μόλυνσης

Τζανάκης για κορωνοϊό: Πρόβλεψη για 2.000 -2.200 κρούσματα μετά την Κυριακή του Θωμά

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 3.300 οι αστυνομικοί έλεγχοι

Για το άνοιγμα της εστίασης είπε πως έχουν γίνει πολλά για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και οι άνθρωποι του κλάδου και πως μετά το Πάσχα θα υπάρχει εξειδίκευση μέτρων.