Ειδήσεις

Πολιτική

Αλ.Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Πολίτικα»της Σερβίας δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον τίτλο «Η Ευρώπη βυθίζεται στην ανασφάλεια».

«Οι επερχόμενες εκλογές θα επιφέρουν ιστορική αλλαγή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και με αφοσίωση να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων μας» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, καλούμενος να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται. Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η επιτυχία δεν είναι προσωπική αλλά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Αριστεράς που συντάχθηκαν σε ένα κοινό μέτωπο κατά των μέτρων λιτότητας. «Προβλέψαμε την αποτυχία των μέτρων λιτότητας και τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία και διατηρήσαμε τη συνοχή με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν την ίδια άποψη» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Στην ερώτηση αν αναθεωρήθηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι τώρα πλέον δεν μιλάει για διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα ο κ. Τσίπρας, αφού επισημαίνει ότι ανάλογα ερωτήματα συναντώνται καθημερινά στην Ελλάδα, απαντάει κατηγορηματικά: «Η στάση μας είναι σαφής. Θα καταργήσουμε όλους τους νόμους πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική της λιτότητας. Βεβαίως και θα αναζητήσουμε λύση και για το πρόβλημα του χρέους. Σ’ αυτήν τη βάση θα προσπαθήσουμε να κινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας κάτι που θα επιτρέψει να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και ταυτόχρονα να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της».

Στην ερώτηση αν θα επιβληθούν «δραστικά μέτρα φορολόγησης του πλούτου» ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην κρίση είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο πλούτος δεν φορολογείται. Αναφέρει ότι με στόχο την εξυπηρέτηση του πολιτικού κατεστημένου επιβάλλονται μειώσεις σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, κλείνουν νοσοκομεία και διαλύεται το σύστημα κοινωνική πρόνοιας, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση ειδών ευρείας κατανάλωσης και «σβήνουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς προτείνουμε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης όπου ο καθένας θα καταβάλει στο ταμείο του κράτους ανάλογα με το κέρδος που έχει και τον πλούτο του» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση της «Πολίτικα» αν θα καταργηθούν τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας της Ελλάδος ο κ. Τσίπρας αφού διευκρινίζει ότι προτεραιότητα έχει «η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση της απασχόλησης» αναφέρει ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλές θεσμικές αλλαγές. «Μία απ’ αυτές είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους. Πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με διάλογο και σε συνεννόηση με την Εκκλησία» συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας. Καλούμενος να σχολιάσει παλαιότερη τοποθέτησή του κατά του «Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κάποιες χώρες της ΕΕ αποκόμισαν οφέλη από την οικονομική κρίση και εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Προσθέτει δε ότι η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία βρίσκει αντιδράσεις και σε άλλες ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. «Ωρίμασαν οι συνθήκες για μία ριζοσπαστική αναδιάρθρωση των σχέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ευρωπαϊκή πολιτική απαιτείται ένας νέος συμβιβασμός που θα έχει βασικό στόχο την έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στην επισήμανση ότι «σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους αριστερούς δεν εναντιώνεται στην ενότητα της Ευρώπης» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Η Ευρώπη βυθίζεται στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Η απάντηση σ’ αυτή την κρίση δεν μπορεί να είναι ο απομονωτισμός». Επισημαίνει δε την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας, να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και να δοθεί προτεραιότητα στις ανθρώπινες ανάγκες. «Με άλλα λόγια -συμπληρώνει- η μοναδική σωστή απάντηση στη σημερινή κρίση είναι μία δημοκρατική και κοινωνικά υπεύθυνη Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς που παρατηρείται την Ευρώπη τονίζει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται επικεφαλής των αλλαγών αυτών» και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός εναλλακτικού πολιτικού κινήματος που θα αλλάξει "από τα κάτω" την Ευρώπη». Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, ασκεί ωστόσο κριτική στην επιβολή «νεοφιλελεύθερων μέτρων που επιβάλλονται σε οικονομικό επίπεδο στις υποψήφιες χώρες». Εκφράζει επίσης την αντίθεσή του με το πολιτικό δόγμα που αντιμετωπίζει την υποψηφιότητα των βαλκανικών χωρών ως «πακέτο», υποστηρίζοντας ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να εκτιμάται μεμονωμένα ανάλογα με την πρόοδο που έκανε».

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην «Πολίτικα» διαβεβαιώνει ότι «η ευρωπαϊκή αριστερά θα υποστηρίξει τη Σερβία στην άρνησή της να υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούνται, με πολιτικά κίνητρα, για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πολιτική

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης προς ΕΕ: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

μητσοτακης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Ειδήσεις σήμερα

Χρυσοχοϊδης: Ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στην αγορά

Σύψας - κορωνοϊός: Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος

Γεωργιάδης - λιανεμπόριο: Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά