Ειδήσεις

Πολιτική

Αθανασίου: O Ρωμανός δεν έχει ελπίδες να πάρει εκπαιδευτική άδεια

Να διακόψει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, ευχήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Κανείς δεν ζήτησε από τον Ν.Ρωμανό δήλωση φρονημάτων» τόνισε, ενώ άφησε αιχμές για επιτήδειους που επιδιώκουν πρόσκαιρα κέρδη στην πλάτη του απεργού πείνας. Επανέλαβε δε, απαντώντας σε κατηγορίες που έχει δεχθεί, ότι την απόφαση για μη χορήγηση άδειας την πήρε η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση. 
 

  •  

Την ίδια στιγμή ο Ν.Ρωμανός εξετάζει να ξεκινήσει και απεργία δίψας, ενώ οι γονείς του θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό την Δευτέρα, παρά τις ρητές αντιρρήσεις του γιου τους.

«Εύχομαι έστω και τώρα, ο Νίκος Ρωμανός, όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια και είναι τα όνειρά του, ό,τι και αν επιθυμεί να κάνει, ακόμα και αν αυτό είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα, ακόμα και εμένα προσωπικά, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: 

«Πιστεύω ότι το ίδιο επιθυμούν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι και γι΄ αυτό εύχομαι από καρδιάς να αναθεωρήσει την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας. Ταυτόχρονα εύχομαι να πάψουν οι επιτήδειοι να κυνηγούν μικροσκοπιμότητες και πρόσκαιρα κέρδη, στην πλάτη ενός νέου ανθρώπου, σεβόμενοι το ύψιστο αγαθό και την ανθρώπινη ζωή. Αλλά λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και της ανάγκης για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, δεν θέλω να πω περισσότερα».

Σε όσους καταγγέλλουν ότι δεν δόθηκε εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό εξαιτίας των ιδεών του, ο υπουργός είπε ότι «κανείς δεν ζήτησε από το Νίκο Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Άλλο θέμα είναι αν τη μετάνοιά του -για την πράξη για την οποία κατηγορείται και κρατείται και όχι για τις απόψεις του- θα τη δεχόμασταν όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη και στις δεύτερες ευκαιρίες».

Απευθυνόμενος σε όσους λένε ότι η Πολιτεία στέρησε το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού να λάβει εκπαιδευτική άδεια, ένα κεκτημένο δικαίωμα από τη στιγμή που πέρασε στις εξετάσεις, ο υπουργός τόνισε: 

«Έχει από πολλούς προβληθεί η άποψη ότι η ελληνική πολιτεία στέρησε από τον Νίκο Ρωμανό τις εκπαιδευτικές άδειες, ένα κεκτημένο δικαίωμα που του χάρισε η εισαγωγή του στο εκπαιδευτικό σύστημα. Άρα μη χορηγώντας την άδεια, η πολιτεία εκδικείται. Και μια απλή ανάγνωση στον σωφρονιστικό κώδικα, όμως, αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα εκπαιδευτική άδεια. Δικαιούται να τη ζητήσει όμως και υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει αν με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περίπτωσης και τον νόμο μπορεί να τη δώσει».

«Ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια ιδίως από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος», ανέφερε επίσης ο κ. Αθανασίου και σε όσους ζητούν να παρέμβει προσωπικά η κυβέρνηση απάντησε: 

«Θέλετε έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους, κατά το σύνταγμα, αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτήν τη δημοκρατία θέλουμε; Κάποιοι λένε: Μα αφού ο Ρωμανός δεν δικαιούται εκπαιδευτική άδεια γιατί του επέτρεψαν να δώσει εξετάσεις; Ο Νίκος Ρωμανός και ο κάθε Ρωμανός μπορεί σήμερα να μην δικαιούται εκπαιδευτική άδεια αλλά έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης και τις οποίες εξετάζουν τα αρμόδια όργανα που χορηγούν τις άδειες».

Πολιτική

Παπανδρέου: Όσοι ασκούν εξουσία να λάβουν σοβαρά τις καταγγελίες της Μπεκατώρου

Γιώργος Παπανδρέου

«Η Σοφια έσπασε το ταμπού» σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter προσθέτοντας πως ειναι κατι που «όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει δίπλα μας όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, στα πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στην οικογενειακή εστία».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός καλεί όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας «να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Σοφίας, γιατί είναι μόνο η αρχή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου:

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε το ταμπού για κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει δίπλα μας, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, στα πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στην οικογενειακή εστία. Όσοι ασκούν εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο ας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Σοφίας, γιατί είναι μόνο η αρχή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή».