Ειδήσεις

Πολιτική

Άναψε ήδη ο καυγάς για πρόωρες εκλογές

Η πρώτη μετεκλογική σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μόλις μερικές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης γύρω από το θέμα των πρόωρων εκλογών. 

Η σύγκρουση δείχνει την διαφορετική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από τους βασικούς πρωταγωνιστές. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση για να εφαρμόζει την πολιτική της που αποδοκιμάστηκε στην κάλπη. Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάλι το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο λαός απέρριψε το πρόταγμα του κ. Τσίπρα για «ανατροπή» και με αυτή την έννοια συνιστά «ήττα του κ. Τσίπρα». 

Σύμφωνα με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της πολιτικής της. 

Στη γραμμή που κινήθηκε την Κυριακή στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έθεσε θέμα δυσαρμονίας της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα με βάση την διαφορά των τεσσάρων μονάδων από τη ΝΔ. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατέθεσα λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας, ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο» . 

Σκλήρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου της κ. Σίμου Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας, δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές, δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την «ανατροπή» που σχεδίαζε, και προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή: Ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή, όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου. Εκτροπή είναι ακόμα οι απειλές που εκτοξεύει στην κυβέρνηση, "να μη διανοηθεί να… κυβερνήσει"! Επιμένει σε πρόωρες εκλογές ή προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία;Ή και τα δύο;». 

Παρομοίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Με το σημερινό του διάβημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης και με αυτό που έκανε παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας». 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα και θα προχωρήσει σύντομα στις απαραίτητες αλλαγές πάντα όμως στο πλαίσιο του κυβερνητικού του σχεδιασμού. 

Αποδίδουν την «επιθετική τακτική του κ. Τσίπρα όπως λένε άνθρωποι του κυβερνητικού επιτελείου στην προσπάθεια να σκεπάσει με επικοινωνιακό θόρυβο την αποτυχία του στις εκλογές». 

Φυσικά η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί κλίμα πρόωρων εκλογών που θα ενισχύσει ενδεχομένως την τάση του εκλογικού σώματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών. 

Αντίθετα θέλει χρόνο ώστε να αποδώσει η πολιτική της να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης θα τον καταγγέλλουν για προσπάθεια πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας. Η κυβέρνηση απόρριπτε γενικά τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της και δεν θα σταματήσει να κυβερνά. 

Πάντως εντός των προσεχών ημερών αναμένονται πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά που θα δείχνουν ότι πήρε το μήνυμα των ευρωκλόγών. 

Την Τρίτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ όπου θα έχει επαφές με ομολόγους του. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ θα έχει και συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο με τον οποίο θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πολιτική

Ανοίγει ο δρόμος προς την φυλακή για τον Γιάννη Λαγό

Γιάννης Λαγός

Τα μέλη της επιτροπής νομικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν σήμερα υπέρ της άρσης της ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Η απόφαση αυτή αφορά την καταδίκη του Λαγού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του Λαγού που είναι και το τελικό στάδιο αυτής της πολύμηνης διαδικασίας. Δεν έχει οριστεί ακόμα η ημέρα της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κεφαλογιάννης: Ανησυχία για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα λόγω επιπλέον φόρου στα λιπάσματα

Βαρουφάκης για εργασιακά: Με το ν/σ Χατζηδάκη πάμε σε πολεμικές στιγμές

ΚΚΕ για Κεραμέως : Πρόκληση να παραμένουν κλειστά τα Πανεπιστήμια