Ειδήσεις

Πολιτική

Κρήτη

Ο Ηρακλειώτης Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας απέστειλαν προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Ηρακλειώτης Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, καθώς και η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξανδρείας.

Στο τηλεγράφημά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσφωνεί τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας με τη φράση «Φίλε Πρόεδρε» και τον συγχαίρει «επί τη επαξία εκλογή του». Ακόμη του εύχεται κάθε επιτυχία και ενίσχυση στα υψηλά καθήκοντά του «προς λυσιτελήν αντιμετώπισιν των χρονιζόντων προβλημάτων της Πατρίδος ημών, ως και προς δημιουργικήν ανασύνταξιν των υγειών δυνάμεων αυτής, και ταχείαν έξοδον εκ των συμπληγάδων της ιστορικής δυσμενούς συγκυρίας».

Συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εύχεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της Γιάννης Σιόκας και η γγ Άρτεμις Γεροντάκη. «Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε από εσάς να μας οδηγήσετε σε πρόοδο και ευημερία, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει τη θέση που τής αξίζει στην Ιστορία και την προσφορά της στον κόσμο» αναφέρουν στην επιστολή, και διαβεβαιώνουν για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια εκ μέρους της Αλεξανδρειανής κοινότητας, εκφράζοντας την προσδοκία «να ενσκύψει στα προβλήματα του αποδήμου και δη του αιγυπτιώτη ελληνισμού».

 

Κρήτη

Χανιά

1821-2021: Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη

andreadakis_ptd_29.07.2021.jpg

Ερευνητική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη" στην Πινακοθήκη Χανίων, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης:

1.       Αναπλ. Καθηγητής Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

2.       Καθηγητής Πάνος Παρθένιος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

3.       Αναπλ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Μανιά, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

4.       Επικ. Καθηγήτρια Βασιλική Γεροπάντα, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

5.       Επικ. Καθηγήτρια (υπό διορισμό) Άννα Καραγιάννη, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

και τα εργαστήρια:

·         Εικαστικών Τεχνών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

·         Ψηφιακών Μέσων (Digital Media Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

·         Ερευνητική Ομάδα SURREAL (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, για την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη".

Η Έκθεση, που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τα συλλεκτικά αντικείμενα της συλλογής Κρασάκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κατόπιν πρόσκλησης της α.ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, η ΠτΔ ενημερώθηκε για την πορεία της διοργάνωσης της Έκθεσης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29.07.2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωάννης Γιαννακάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και Επιμελητής της Έκθεσης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης και οι συλλέκτες Μιχάλης και Τίνα Κρασάκη. Η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων να εγκαινιάσει την Έκθεση, το Φθινόπωρο του 2021.

Η συλλογή Κρασάκη απαρτίζεται από σημαντικά ζωγραφικά έργα διακεκριμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με φιλελληνικά θέματα. Επιπλέον, η συλλογή περιλαμβάνει επιτραπέζια μεταλλικά ρολόγια, όπλα και κειμήλια του 1821, γυναικείες ενδυμασίες, σπάνιες εκδόσεις για την Ελλάδα του 19ου αιώνα και μεταλλικά και πορσελάνινα αγαλματίδια της ίδιας περιόδου. Η συλλογή δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς στα θέματα και στα μελήματα του αιώνα της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τον απελευθερωτικό αγώνα.

Για την καλύτερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, η Έκθεση θα πλαισιωθεί με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτύξει για το σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της Έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Το τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον θα λειτουργήσει ως καινοτόμο εργαλείο για το στήσιμο της Έκθεσης, μέσα στο οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν οι συντελεστές, τοποθετώντας τα εικονικά αντίγραφα των έργων σε διαφορετικά σενάρια μέσα στον ψηφιακό κλώνο των χώρων της Έκθεσης. Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της Έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1821 – 2021: Το διαχρονικό μήνυμα της Επανάστασης των Ελλήνων

Καπετάν Μιχάλης Κόρακας: Ο μεγάλος Αγωνιστής της Απελευθέρωσης της Κρήτης

Εύζωνες: Χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους (Βίντεο)