Ειδήσεις

Οικονομία

5 φόροι έως τέλος Ιουλίου σε 12 δόσεις

Καυτός αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για 5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να πληρώσουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα, τα αυτοκίνητα και τα ακίνητά τους έως και 12 δόσεις

Οι φορολογικές υποχρεώσεις θα πέσουν μαζεμένες για τα νοικοκυριά καθώς καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλεται για πρώτη φορά σχεδόν σε όλα τα ακίνητα.

  Μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλουν σχεδόν 11 δισ ευρώ στο διάστημα που απομένει ως το τέλος του έτους, ξεπερνώντας τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι η διαπραγμάτευση για τους όρους υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση οφειλών χαρακτηρίζεται από το οικονομικό επιτελείο ως άμεση προτεραιότητα, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι νέες οφειλές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ ευρώ.

Από το Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει συνολικά 6,334 δισ ευρώ, από την Έκτακτη εισφορά άλλο 1,178 δισ ευρώ, από το Τέλος Επιτηδεύματος 227,7 εκατ. ευρώ, από το Φόρο Πολυτελείας 141 εκατ. ευρώ. Έως τώρα οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πάνω από 1 δισ ευρώ και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με το βαρυφορτωμένο εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 6,858 δισ ευρώ, δηλαδή 2,286 δισ ευρώ ανά δίμηνο!

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να "τρέχουν" και οι δόσεις για το νέο Φόρο Ακινήτων. Έως τώρα έχουν πληρωθεί για Έκτακτο Τέλος και ΦΑΠ περίπου 995 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να εξοφληθεί ο Ενιαίος Φόρος απ' τον οποίο προσδοκώνται 2,650 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 440 εκατ. ευρώ! Το... κερασάκι στην τούρτα των επιβαρύνσεων είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται στο 1 δισ ευρώ 53 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Βασικός στόχος- αλλά δύσκολος όπως παραδέχονται στελέχη που είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τις ρυθμίσεις οφειλών- είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα, η μείωση του επιτοκίου, το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, όπως και η κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραμένει στην περιοχή των 900 μονάδων

χρηματιστήριο

Με μικρή πτώση έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση στην περιοχή των 900 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών τερμάτισε με απώλειες 0,31% στις 900,65 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 61,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,35% και στις 2.180,59 μονάδες, ενώ στο +0,41% και στις 1.386,90 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,06% στις 584,23 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση - Οι δικαιούχοι

Σταϊκούρας: Διαγραφή οφειλής και νέα μέτρα για μικρομεσαίους

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο