Ειδήσεις

Οικονομία

3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει ακόμα, τα τέλη κυκλοφορίας!

Λιγότεροι από τους μισούς Ελληνες οδηγούς έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής τα τέλη κυκλοφορίας του 2014.

Απομένουν μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για την αλλαγή του χρόνου, και την επίσημη λήξη της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου, και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει παράταση για την αποπληρωμή των τελών, τα οποία αποδεικνύονται "βραχνάς" για τους περισσότερους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τα τέλη κυκλοφορίας έχουν πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, και απομένουν άλλοι... 3,5 εκατομμύρια!

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Οικονομία

ΣΕΑΟΠ: Ισχυρό το πλήγμα στον κλάδο αλκοολούχων ποτών λόγω της πανδημίας

Αλκοόλ

 Η πτωτική πορεία των εσόδων, όπως εμφανίζεται και στην απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ, από ΦΠΑ & ΕΦΚ που εισπράττονται από τα αλκοολούχα ποτά το 2020, αντανακλά την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου τη χρονιά που πέρασε σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών.

   Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΟΠ, βάσει της απολογιστικής έκθεσης για την εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους της ΑΑΔΕ, τα έσοδα από τον ΦΠΑ & τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοόλης & οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχων, μπύρας, οίνου) το 2020 ανήλθαν σε 545 εκατ. ευρώ (363,23 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 181,63 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ) έναντι των 748 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν το 2019. Η πτωτική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ & ΕΦΚ που εισπράττονται μέσω τελωνείων το 2020, αντανακλά την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου τη χρονιά που πέρασε, σε σχέση με το 2019. Η υστέρηση σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 203 εκατ. ευρώ (74 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ & 129 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ). Σε ποσοστιαία βάση τα έσοδα συνολικά εμφανίζονται μειωμένα κατά 29% από τον ΦΠΑ και 26,2% από τους ΕΦΚ.

   Όσον αφορά τον υποκλάδο των αλκοολούχων ποτών, τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης παρουσίασαν πτώση κατά 81,4 εκατ. ευρώ (-28,3%), σε σύγκριση με 2019. Σε απόλυτα μεγέθη, από 290,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, το 2020 διαμορφώθηκαν 209,1 εκατ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο ακόμα και από την περίοδο (2005-2008) που ο συντελεστής ΕΦΚ ήταν κοντά στα 10 ευρώ/λίτρο αλκοόλης, ενώ την τελευταία δεκαετία μετά τις συνεχείς αυξήσεις ο συντελεστής ΕΦΚ έχει φτάσει στα 25,50 ευρώ/λίτρο αλκοόλης.

   Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, η μεγάλη αυτή πτώση, επιβεβαιώνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του κλάδου, καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κά) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς. Το ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζεται και το νέο έτος, με το πρώτο τετράμηνο να έχει χαθεί, με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.

   Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και η εξασφάλιση βιωσιμότητας για το μέλλον είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ. Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει για τον κλάδο, είναι η μείωση ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών σε όλη την εστίαση στο 13%, η μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (από 25,50 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 18,00 ευρώ), καθώς επίσης και η αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος της επιτόπιας κατανάλωσης και η δυνατότητα ρύθμισής τους σε δόσεις, έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα τελωνεία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Μήνυση σε διευθυντή Λυκείου από γονέα - αρνητή του self test

Κρήτη: Έκλεβε από τη Χερσόνησο και τα πουλούσε στο Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο πολύπαθος κόμβος αργεί ακόμη - Πότε φεύγουν οι εγκαταστάσεις από τα Λινοπεράματα