Ειδήσεις

Οικονομία

Ό,τι προαιρείστε ... λέει τώρα το Υπουργείο για την εξόφληση φόρων

Πληρωμές ακόμα και... σπυρί-σπυρί δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν στην εφορία, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν στην ώρα τους ή ακόμα και να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Την άτυπη δυνατότητα που παρέχει έρχεται να υποστηρίξει το παραθυράκι στο σύστημα Taxis, μέσω του οποίου ο φορολογούμενος παίρνει Ταυτότητα Οφειλής για πληρωμή των φόρων σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Το σύστημα του δίνει τη δυνατότητα να τυπώνει την Ταυτότητα Οφειλής είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού, είτε χωρίς. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό δύναται.

Έτσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληρώσει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, και είναι επομένως «ανοιχτός» σε κατασχέσεις, μπορεί τυπώνοντας την Ταυτότητα Οφειλής χωρίς αναγραφή ποσού να πάει στην τράπεζα -ή ηλεκτρονικά- και να καταβάλει π.χ. 50 ευρώ. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και τον επόμενο μήνα.

Με τον τρόπο αυτό, δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις αν πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στα «Νέα» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο έναντι κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων». Καλό είναι όμως, εξηγεί ο ίδιος, παράλληλα με την έναντι πληρωμή σε τράπεζες και ΕΛΤΑ να ενημερώνουν και την εφορία στην οποία υπάγονται, για να μην γίνει καμία κατάσχεση από... σπόντα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το «παράθυρο» ως «άτυπη συμφωνία» με την εφορία, εξηγώντας την ανάρτησή του στο twitter, με την οποία καλούσε συνταξιούχο που δήλωνε αδυναμία να πληρώσει το φόρο του σε 12 δόσεις, να δίνει «άτυπα» όσα μπορεί.

«Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ούτε τα ουσιαστικά δεδομένα για να μπορέσουν να μπουν σε ρύθμιση, δηλαδή δεν μπορούν να αντέξουν το ποσό της δόσης, αλλά ούτε τα τυπικά δεδομένα, δηλαδή για κάποιο λόγο δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση παρ'όλο που μπορούν να πληρώσουν τη δόση, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια άτυπη συμφωνία, να δηλώσουν τι περίπου μπορούν να πληρώσουν -φυσικά κάποιο ποσό που να έχει κάποια αξία, με την έννοια να μειώνει την οφειλή τους» τονίζει ο κ. Θεοχάρης και προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε υπόψη τη θετική πρόθεση του φορολογουμένου να μειώσει το χρέος του. Απλώς ζητάμε να ενημερώνει και την εφορία ώστε να είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει και να δείχνει έτσι ότι έχει την πρόθεση να καταβάλει τις οφειλές του».

Οι έναντι πληρωμές αφορούν κυρίως 1,8 εκατ. φορολογούμενους με χρέη έως 5.000 ευρώ και ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν εισπράξεις στα ταμεία του Δημοσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος Δεκεμβρίου, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζονται προς τα 2,5 εκατομμύρια, όταν πριν από λίγους μήνες είχαν προσεγγίσει επικίνδυνα τα 3 εκατ. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει οι απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, το κύμα κατασχέσεων που έχει προκαλέσει την αίσθηση της απειλής, αλλά και τα απανωτά ειδοποιητήρια με τηλέφωνα ή e-mail από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τις πληρωμές έναντι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν δύο δεδομένα:

· Αν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, αν προκύψει για παράδειγμα από διασταυρώσεις στοιχείων ότι υπάρχουν στο ίδιο διάστημα εισπράξεις από ενοίκια ή άλλα εισοδήματα ικανά να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, προφανώς κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις.

· Οι έναντι πληρωμές δεν σβήνουν τις προσαυξήσεις της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ό,τι απομένει, μετά την πληρωμή του έναντι, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκο (8,76% τον χρόνο) και πρόστιμα 10% μετά την πάροδο διμήνου, 20% μετά την πάροδο έτους και 30% μετά την πάροδο διετίας, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις, καθώς και για το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN), επισημαίνοντας ότι ειδικά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» (η προθεσμία έληξε χθες βράδυ συγκεντρώνοντας 732.000 αιτήσεις- αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις 400.000 αιτήσεις που υπολόγιζαν στο υπουργείο) θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Για το επίδομα θέρμανσης, το ποσό που θα διατεθεί θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ έναντι των 85 - 90 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε αρχικά το υπουργείο. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε πως το εύρος του επιδόματος εφέτος είναι από 80 - 650 ευρώ και θα επιδοτούνται, εκτός από την αγορά πετρελαίου, και η αγορά φυσικού αερίου υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

Όσον αφορά στους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του 50% του ενοικίου, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός πως δεν είχαν δηλώσει IBAN προκειμένου να πιστωθεί το ποσό. Το πρόβλημα, είπε, θα λυθεί με την αποστολή από σήμερα μηνυμάτων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση όσων δεν πήραν την επιστροφή, με την υπόμνηση να ενημερώσουν για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Ενώ, σχετικά με την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων (κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα» για την πρώτη κατοικία), ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το υπουργείο προτίθεται να διαθέσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επιδότηση έως και 9 μήνες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Εργαζόμενοι στην Κρήτη, ασφαλισμένοι στη Βουλγαρία και φοβούνται να μιλήσουν!

Κρήτη: Ποια τμήματα σχολείων "έκλεισε" ο κορωνοϊός

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται