Ειδήσεις

Οικονομία

Χατζηδάκης: Σημαντική μεταρρύθμιση το νομοσχέδιο για την απλούστευση στο επιχειρείν

Ως μια πρωτοβουλία που «φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει την εικόνα για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας», υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας απόψε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός, με την πρωτοβουλία αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει ουσιαστικά, ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ότι γίνεται ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «η χώρα το 2012 ήταν στις τελευταίες χώρες διεθνώς από την άποψη των δικαιολογητικών για να εγκατασταθεί μια επιχείρηση, μόλις πριν από την Ινδία και την Κίνα».

Σε όσες πλευρές αμφισβήτησαν ότι υπήρξε η αναγκαία προετοιμασία και διαβούλευση, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως το σχέδιο νόμου στηρίχθηκε στη μελέτη του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως υπήρξε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες, εκτός από τη δημόσια διαβούλευση, αναπτύχθηκε μια παραγωγική συνεργασία με τα συναρμόδια, οκτώ τον αριθμό, υπουργεία.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί μια σφαιρική, μια οριζόντια παρέμβαση με κοινές αρχές και κατευθύνσεις, καλύπτει σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων και βασική καινοτομία είναι ότι πλέον θα επιτρέπεται η λειτουργία χωρίς προηγούμενη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, με εξαίρεση πάντως τις περιπτώσεις που σχετίζονται με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Οι διατάξεις εισάγουν κανόνες συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων που αδειοδοτούνται, τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης, διαδικασία Fast Track (Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης) για όλους, ελέγχους όχι εκ των προτέρων αλλά κατά τη λειτουργία και ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι όλα θα προχωρήσουν βάσει του Ν. 2791/2001 (είναι νόμος πλαίσιο για το Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη), βάσει και των ειδικών χωροταξικών σχεδίων και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις ερήμην της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη χωροταξία. Είναι χαρακτηριστική και η διαβεβαίωση ότι θα μείνει ανέγγιχτος και ο Ν. 4014/11 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε από τους βουλευτές και για το οκτάμηνο που δίδεται ως προθεσμία στα συναρμόδια υπουργεία να προετοιμαστούν προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, σε διαφορετική περίπτωση η έκδοση των αποφάσεων αυτών περνάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δεν θέλει να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα παραπεμφθεί η εφαρμογή του στις «καλένδες». Για το λόγο αυτό, μάλιστα, δημιουργείται μια ειδική ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και εκπρόσωπος από κάθε υπουργείο, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Το σύστημα αυτό θα έχει τη μορφή πόρταλ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα μπαίνει όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, θα κάνει πολλές από τις διαδικασίες και θα παρακολουθεί πώς αυτές προχωρούν.

Το νέο τοπίο για την επιχειρηματικότητα θα συμπληρώσει και η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης.

«Μικρότερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης σημαίνει ότι αίρονται οι δικλείδες ασφαλείας που μέχρι σήμερα υπήρχαν, όπως για παράδειγμα, για την προστασία του περιβάλλοντος;», είναι μια από τις επισημάνσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Όπως όμως έσπευσε να διαβεβαιώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, ο έλεγχος θα είναι πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός λόγω της «προτυποποίησης» και μάλιστα στον έλεγχο αυτό, όπως διευκρίνισε, θα αξιοποιείται καλύτερα το προσωπικό της διοίκησης που πλέον απελευθερώνεται από το διοικητικό βάρος της έκδοσης αδειών.

Κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ, Τιμολέων Κοψαχείλης, δήλωσε ότι για το σχέδιο νόμου αξιοποιήθηκαν επιτυχημένα διεθνώς παραδείγματα και εκτίμησε ότι θα αποδειχθεί ένας νόμος που θα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του επιχειρείν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Ο τρόπος που μεταφέρεται το σύστημα αδειοδότησης ως ιδιωτική πρωτοβουλία, φέρνει την Ελλάδα στο μεσοπόλεμο. Αυτή η τομή που επιχειρείται φέρνει την Ελλάδα σε κατάσταση προ μεταρρυθμίσεων του 1928-32, γι' αυτό και θα είμαστε αντίθετοι», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

«Θα επιφυλαχθούμε ως ΠΑΣΟΚ αφού ακούσουμε πρώτα τους φορείς. Θέλουμε νομοθετήματα που ανοίγουν δρόμους στην ανάπτυξη, θέλουμε την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει εκπτώσεις από τη νομιμότητα», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης, επισημαίνοντας ότι για την εφαρμογή του νόμου απαιτείται ένα πλήθος ΚΥΑ και υπουργικών αποφάσεων, και ότι με διάταξη ανοίγει ζήτημα χρήσης αιγιαλού. Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων και ότι θα τηρηθούν οι διαδικασία του χωροταξικού σχεδιασμού, ζήτησε ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ).

Για προχειρότητα και ανικανότητα νομοθέτησης έκανε λόγο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Εκτίμησε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανομίας και συναλλαγής, ενώ αναφερόμενη στις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τα κόμματα να συναινέσουν σε ένα ευχολόγιο και στην παραπλάνηση των πολιτών. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται.

Επιφυλάξεις επειδή σημαντικά θέματα παραπέμπονται σε πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας. Είπε ότι επιφυλάσσεται για την τελική του στάση στην Ολομέλεια και επισήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της χρήσης αιγιαλού (άρθρο 18). Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικά, χαρακτήρισε ελλιπή τη διαβούλευση του υπουργείου με τα επιμελητήρια.

«Εξασφαλίζετε τον παράδεισο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μέχρι και δασικά χωριά θα τους δίνετε», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση αναθέτει τον έλεγχο σε ιδιωτικές εταιρείες. Το ΚΚΕ, διεμήνυσε, καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Οικονομία

Εστίαση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για στήριξη έως €100.000

εστίαση

Tην ερχόμενη Δευτέρα, 10 του μήνα  θα ενεργοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η πλατφόρμας για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ. Ένα σημαντικό στήριγμα για επιχειρήσεις με «στεγνό» από ρευστό ταμείο. Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του Μάη, 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου, πάσης φύσεως (ακόμα και franchise), που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους 20% πέρυσι θα λάβουν την επιδότηση με σκοπό τη χρήση της ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο.έμα ημερών αποτελεί η εκκίνηση του προγράμματος στήριξης του κλάδου της εστίασης.

Πρόκειται για το πλαίσιο ενίσχυσης της εστίασης που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας να δώσει κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις, για τους 2 με 3 πρώτους μήνες λειτουργίας τους.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Τα κριτήρια ένταξης

α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
γ) Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

ειδησεις σημερα

Απόπειρα βιασμού σε ταξί στα Πατήσια: «Φώναζα και τον παρακάλαγα να με αφήσει», λέει η 20χρονη

Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν στην Κρήτη

Κορωνοϊός: «Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, αλλά αν δεν κάνει πετάξτε το» λέει ο σύζυγος της 44χρονης