Ειδήσεις

Οικονομία

Τρισέ: Παραμένει προβληματική η λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα

Αναγκαία ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν για την Ελλάδα υποστήριξε  το απόγευμα της Τρίτης ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά το ρόλο της τρόικας ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση στη χώρα μας, αν και εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι δυσκολότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.

Η διερεύνηση του ρόλου της τρόικας συνεχίζεται και την  Τετάρτη θα παρουσιαστεί  μια πρώτη έκθεση για το ρόλο των δανειστών μας, ενώ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο  διευθυντής του Ταμείου Διάσωσης της Ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Τρισέ  αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνονταν αποφάσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονταν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει σήμερα μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι η Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν όπως είχαν συμφωνηθεί.

Όπως υπογράμμισε και σήμερα ακόμη  ένα βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει «η λειτουργία του κράτους».

Υποστήριξε δε ότι χωρίς τις αλλαγές που δρομολόγησε η τρόικα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Για την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής επανέλαβε ότι ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι ο νέος ετήσιος δανεισμός της χώρας είχε φτάσει στο 15-16% μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των σχετικών στοιχείων το 2009.

Μάλιστα σημείωσε αυτή δεν  μπορούσε να γίνει παρά με δύο τρόπους και όπως διευκρίνισε η  μία περίπτωση θα ήταν να γίνει με την υποστήριξη «των φίλων» της χώρας, δηλαδή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η δε εναλλακτική λύση θα ήταν να γίνει η προσαρμογή με άτακτο τρόπο, όπως στη Λατινική Αμερική, κάτι που όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει ακόμη περισσότερο ο κόσμος, αλλά και να αποκοπεί η χώρα από τις ροές της διεθνούς οικονομίας.

«Βέβαια μπορεί κανείς να πει, ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο, ωστόσο αυτό δεν φαινόταν εφικτό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» παραδέχθηκε ο Ζαν Κλoντ Τρισέ.

Απολογισμός και αναζήτηση ευθυνών

Όσον αφορά στην αναζήτηση ευθυνών, ο κ. Τρισέ είπε ότι ήδη από το 2005 ήταν εμφανές ότι υπήρχαν σημαντικά χάσματα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και υπενθύμισε ότι δεν είχε γίνει κατανοητό πως επρόκειτο για συστημική κρίση και όχι για δημοσιονομικό πρόβλημα μεμονωμένων κρατών.

«Ισως βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση» σχολίασε.

Όμως το κύριο βάρος της ευθύνης, είπε, το φέρουν  τα ίδια τα κράτη που παρέλειψαν να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση που ερχόταν.

Αυτό που έπρεπε να αποφευχθεί, για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τόνισε στους ευρωβουλευτές, ήταν «να φανούν ευάλωτες στον υπόλοιπο κόσμο και να εκτεθούν στο επίκεντρο της κρίσης»  λόγω  του χάσματος ανταγωνιστικότητας που τις χώριζε από τις υπόλοιπες χώρες.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το «κούρεμα» του 2011ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι επρόκειτο για  μία δύσκολη κατάσταση χαρακτηρίζοντας την κρίση ως τη χειρότερη κρίση από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Τόνισε δε ότι την περίοδο εκείνη υπήρχε κίνδυνος συστημικής επίθεσης εναντίον της Ευρώπης συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τρισέ επανέλαβε στο Στρασβούργο τη θέση που είχε εκφράσει τον Νοέμβριο του 2011 για το κούρεμα στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα (PSI): να διασφαλιστεί ότι εκείνο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτελεί μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση.

Δύσκολη η δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα

Τέλος ο Ζαν Κλωντ Τρισέ προειδοποίησε  ότι η Ευρωζώνη δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση και  υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της κρίσης θα καταφέρουν πιο εύκολα να ολοκληρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η κρίση στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει αν δεν προσέξουμε» επεσήμανε προτείνοντας ως λύση τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Πρέπει να μειώσουμε τα κόστη, να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί» κατέληξε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για ενδεχόμενη ρύθμιση χρέους στην Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα

Ελλάδα - Γαλλία: Φρεγάτες και αμυντική συμφωνία

φρεγατα

Μια σημαντική συμφωνία πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στη Γαλλία, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να υπογράψουν διμερές σύμφωνο αμυντικής συνδρομής.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο θα «κλειδώσει» η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1), καθώς και τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία – πιθανότατα στον Σκαραμαγκά.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra – η πρώτη ναυπηγείται ήδη στο Λοριάν – και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όπως εκτιμάται, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ενδεχόμενη απόκτηση φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΕΘΑ δεν δίστασε να μιλήσει για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αλλάζουν τους συσχετισμούς Ελλάδος – Τουρκίας στο πεδίο.

Οικονόμου: «Κάντε λίγη υπομονή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το αν στις συζητήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale – των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24 – αλλά και τριών φρεγατών Belh@rra, καθώς και για το αν θα υπάρξει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, περιορίστηκε να πει σιβυλλικά: «να κάνετε λίγο υπομονή».

Ο καταλυτικός ρόλος της AUKUS

Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η γνωστή πλέον AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν… ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γερμανία – εκλογές: Αναλαμβάνει «μέρος της ευθύνης» για την ήττα ο Λάσετ

Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης

 

ESPA BANNER