Ειδήσεις

Οικονομία

Το καλοκαίρι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, λέει ο ‘Ολι Ρέν

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015/16 , αλλά και για το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Οι συζητήσεις αυτές αναμένονταν να λάβουν χώρα την άνοιξη, μόλις η Eurostat αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για το 2013, ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου, από το Νταβός της Ελβετίας, υποδηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, ο Όλι Ρεν είπε ότι θα ολοκληρωθεί «εντός των προσεχών μηνών», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Οι επικεφαλής της τρόικας, πρόσθεσε, θα επιστρέψουν λίγο αργότερα.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά που έχει αναλάβει, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αποδίδοντας τη στασιμότητα, στην οποία έχει περιέλθει η αξιολόγηση, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα χρήματα από το πακέτο διάσωσης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγησή της, ξεκαθάρισε ο Ρεν.

 

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

ταμειο ανακαμψης

Αναρτάται αύριο σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:

α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28.9.21 και στη συνέχεια μέχρι τις 30.9.21 θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για τη θέσπισή τους.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Γύρισε στο δωμάτιο και άρχισε να χτυπά τη σύντροφό του

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER