Ειδήσεις

Οικονομία

Τι και πόσα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τα Χριστούγεννα

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούσαν να ελπίζουν ότι έως τα Χριστούγεννα δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι όσο πιο βαθιά φτάνει στην τσέπη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Ολος ο ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση φόρου εισοδήματος μαζί με την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος ή τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που ενσωματώνεται κατά περίπτωση στο εκκαθαριστικό θα μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, αφήνοντας ως μόνη μεγάλη εκκρεμότητα έως το τέλος του έτους την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Τα υπόλοιπα έμπαιναν σε πολλές χαμηλότοκες δόσεις.

Οι τέσσερις λέξεις που διεγράφησαν στον νόμο για τις εκατό δόσεις με τη γνωστή τροπολογία φέρνουν όλους αυτούς τους φορολογουμένους προ τετελεσμένων. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», Χριστούγεννα με την Εφορία θα κάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι  αν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων μετά το άτυπο πάγωμα έως τις γιορτές θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 95 ημέρες.

Τόσος είναι ο λογαριασμός της Εφορίας. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης και άλλο 1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Καμία από τις παραπάνω οφειλές δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, με εξαίρεση τη δόση Σεπτεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ αν έχει μείνει απλήρωτη.

Κάθε μήνα έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οι φορολογούμενοι με το χέρι στην τσέπη και στην οθόνη του υπολογιστή, συνδεδεμένοι με το Τaxis, θα τυπώνουν εκκαθαριστικά και Ταυτότητες Οφειλής για τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αλλά και για τις διορθώσεις στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε την Παρασκευή.

Ο ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν τον έχουν εξοφλήσει - εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων με μικρές σχετικά οφειλές έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ όλο τον φόρο - θέλει ακόμα τέσσερις δόσεις. Μία κάθε τέλος του μήνα από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2015. Στον λογαριασμό μπαίνει και η δόση του Οκτωβρίου, την οποία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη, πιστεύοντας ότι θα την εντάξουν σε πολλές δόσεις. Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις. Εως το τέλος του μήνα, άλλωστε, πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος (η τρίτη δόση), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το γεγονός ότι θα παραμένει σε ισχύ - εκτός από τις εκατό δόσεις - και η ρύθμιση των 12-24 δόσεων στην οποία μπορούν να στραφούν όσοι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους, αναφέρει το iefimerida. 

Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές. Στη ρύθμιση των 12 δόσεων το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το επιτόκιο είναι στο μισό, μόλις 4,56%. Επιπλέον, στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με την πάγια ρύθμιση στην οποία η αύξηση των δόσεων από τις 12 στις 24 συνοδεύεται από σωρεία προϋποθέσεων. Στη νέα ρύθμιση ο φορολογούμενος επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που τον βολεύουν, με μοναδική διαχωριστική γραμμή το ύψος της οφειλής. Αν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ οι δόσεις είναι έως 72, αν η οφειλή είναι χαμηλότερη οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 100. Στην πάγια ρύθμιση τις δόσεις τις βγάζει η Εφορία.

Επιπλέον, ουδείς παρά μόνο ο κάθε οφειλέτης ξέρει πόσα χρέη έχουν συσσωρευθεί ως ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έρχονται να προστεθούν στις οφειλές ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος που εξαιρέθηκαν τελικά από τη μάξι ρύθμιση.

Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις.

 

Οικονομία

Προς επέκταση τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

συλλογική σύμβαση εργασίας

Τον δρόμο της επέκτασης παίρνουν τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) κατά τη σημερινής της συνεδρίαση, έδωσε θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να κηρυχθούν ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων που αφορούν:

α) Η από 18.3.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας"

β) η από 2.2.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας".

Η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας".

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

"Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποδεικνύει με πράξεις ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων του συλλογικού εργατικού δικαίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Επιχορηγήσεις έως και 400.000 ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες