Ειδήσεις

Οικονομία

Τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας παρουσίασε στο Παρίσι ο Γ.Στουρνάρας

   

«Αργά και προσεκτικά η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, εξέρχεται από την κρίση και χαράσσει την αναπτυξιακή στρατηγική της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρέμβασή του σήμερα, στην υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

«Μέσω μιας εξωστρεφούς αναπτυξιακής στρατηγικής, για τη χάραξη της οποίας ο ΟΟΣΑ μας παρέχει σχετική βοήθεια, επιδιώκουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη συνεργασία μας με του εταίρους», πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι έχουν εξαλειφθεί τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, που ήταν τα «δίδυμα ελλείμματα, ήτοι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τα ελλείμματα αυτά ήταν γύρω στο 15% του ΑΕΠ ενώ τώρα «έχουν σχεδόν μηδενισθεί», είπε.

Αναφερόμενος στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, o υπουργός τόνισε ότι μετά από τέσσερα χρόνια «επίπονων προσπαθειών» ίσως έχει πετύχει «την πιο εντυπωσιακή βελτίωση στην ιστορία του ΟΟΣΑ, σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος, ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ανταγωνιστικότητας».

Στον τομέα της ζήτησης, σημείωσε  ο κ. Στουρνάρας, η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας στηρίζεται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στη μικρότερη κατανάλωση, δημόσια και ιδιωτική, στις μεγαλύτερες επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Στο δε τομέα της προσφοράς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε εμπορεύσιμους κλάδους με τη μετατόπιση πόρων από μη εμπορεύσιμους. Οι κλάδοι αυτοί στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι: ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια, ο τομέας των «logistics», η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, η ναυτιλία και οι μεταφορές.

Η καινοτομία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό προσανατολισμό για την Ελλάδα, λόγω του «εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, υψηλών προσόντων».

«Η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε τα επιστημονικά επιτεύγματα σε καινοτομία, μέσω της κατάλληλης επιχειρηματικότητας και της σωστής τεχνικής βοήθειας», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο αντιμετωπίζει το εμπόδιο της έλλειψης ρευστότητας που δυσκολεύει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι η αργή αύξηση των εξαγωγών, αφού λόγω της κρίσης, οι επιχειρήσεις δεν έχουν εξαγωγικές πιστώσεις.

Ο υπουργός στάθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, κυρίως από το εξωτερικό με τη μορφή επενδύσεων, για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

«Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη τόσο των, ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων, όσο και των start ups από νέους επιχειρηματίες σε τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και παραδοσιακούς, της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας.

Οικονομία

Προς επέκταση τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

συλλογική σύμβαση εργασίας

Τον δρόμο της επέκτασης παίρνουν τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) κατά τη σημερινής της συνεδρίαση, έδωσε θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να κηρυχθούν ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων που αφορούν:

α) Η από 18.3.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας"

β) η από 2.2.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας".

Η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας".

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

"Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποδεικνύει με πράξεις ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων του συλλογικού εργατικού δικαίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Επιχορηγήσεις έως και 400.000 ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες