Ειδήσεις

Οικονομία

Συνεχίζονται οι κατασχέσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Τις επιδόσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε το ΙΚΑ.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα, ο μήνας ήταν ο χειρότερος του 2014 για το ταμείο, καθώς όλοι οι δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς.

Συγκεκριμένα τον Μαιο του 2014 διατάχτηκαν:

1.       167 κατασχέσεις εις χείρας τρίτου (από 3065 τον Απρίλιο)

2.       20 παραγγελίες κατάσχεσης ακινήτων / κινητών (από 523 τον Απρίλιο)

3.       276 κατασχέσεις ακινήτων (από 408 τον Απρίλιο)

4.       84 αναγγελίες σε πλειστηριασμούς (όσες και τον Απρίλιο)

Τα ποσά των οφειλών για τα οποία ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα διαμορφώθηκαν στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ από 37,8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 133 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο

Οικονομία

Αξιολόγηση Κομισιόν: Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

μέτρα στήριξης οικονομίας

Την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας επίσης πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις όμως για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και με αστερίσκο για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζει μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.

Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. “Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους. Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αποζημίωση της Ελλάδας από την Novartis

Φαρμακοβιομηχανία: Μέτρα για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

ΟΟΣΑ: Προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος και το 2022

ESPA BANNER