Ειδήσεις

Οικονομία

Συμφωνία με τη τρόϊκα για το ασφαλιστικό διαφωνία για τις απολύσεις

Με σύγκλιση σε δύο «επίμαχα» ζητήματα και πλήρη διαφωνία στο τρίτο, αυτό των ομαδικών απολύσεων, ολοκληρώθηκε, μετά από πεντέμισι ώρες, η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε εμφατικά αμέσως μετά, ότι «η όποια συζήτηση με την τρόικα ολοκληρώθηκε».

Επισήμανε ειδικά ότι:

* Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, οι δύο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά (μείωση, άπαξ από το καλοκαίρι, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων).

* Σε πολύ καλό δρόμο είναι οι δύο πλευρές σχετικά με τις τριετίες.

Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017 («ο θεσμός διατηρείται», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας).

Αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων)

* Στην απαίτηση της τρόικας για νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση ουσιαστικά των ομαδικών απολύσεων, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση» επισήμαναν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηθείς εάν στο τελικό κείμενο της διαπραγμάτευσης μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε σχέση με τα προαναφερθέντα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας απάντησε πως «η λογική λέει όχι».

Οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής της τρόικας συνεχίζονταν όλη τη νύχτα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με βασικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), τους φόρους υπέρ τρίτων, την προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα στην περιοχή των 800 μονάδων

χρηματιστηριο αθηνων

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, το οποίο επιμένει στις διακυμάνσεις στην περιοχή των 800 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 796,77 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 54,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,58% και στις 1.903,70 μονάδες, ενώ στο +0,19% και στις 1.103,40 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,89% στις 496,61 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γέφυρα 2»: Επιδότηση 300 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια

Σούπερ Μάρκετ: Διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων δείχνουν τα στοιχεία της IRI το 2020

Στουρνάρας: Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης