Ειδήσεις

Οικονομία

Σταδιακά η μείωση της φορολογίας εκτιμά Χ.Θεοχάρης

Την εκτίμηση ότι έως το 2015, «όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν», η κυβέρνηση θα αρχίσει να αποκτά τη δυνατότητα βελτίωσης της φορολογικής καθημερινότητας εξέφρασε ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου 10ο Athens Tax Forum.

Ο κ.Θεοχάρης αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ελεγκτικού πλαισίου, που μεταξύ άλλων -όπως είπε- σημαίνει εξορθολογισμός των διοικητικών δομών, διοίκηση με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως όσο διαρκεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συζητήσει τη χορήγηση αμνηστίας με στόχο την επιστροφή ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η φορολόγηση αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτήν των υπόλοιπων φορολογούμενων και πως η όποια συζήτηση περί αμνηστίας θα πρέπει να αφορά μόνο τις πιθανές ποινικές κυρώσεις ή τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Αναφερόμενος στο μεγάλο «stock ληξιπρόθεσμων», σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά σε φορολογικά έσοδα αλλά και σε μη φορολογικές απαιτήσεις.

Υπερφορολογούνται, όσοι φορολογούνται

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη πλεονάσματος σηματοδοτεί τη στροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα και δημιουργεί τις συνθήκες για την επάνοδο στις αγορές.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται δικαιότερο φορολογικό σύστημα με διευρυμένη φορολογική βάση, παρατήρησε πως «αυτοί που φορολογούνται, πράγματι, υπερφορολογούνται» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και η βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού θα οδηγήσει στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης που θα ωθήσει με τη σειρά της αναπτυξιακά την ελληνική οικονομία.

Αναρωτήθηκε δε χαρακτηριστικά αν ήρθε ο καιρός να ανοίξει ο διάλογος για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Πάνω στη φορολόγηση, κάτω στα έσοδα

Συντονίζοντας το πάνελ για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή που αποσκοπούσε να αναζητήσει αίτια, συνέπειες και αντίμετρα του διεθνούς φαινομένου, ο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές αναφέρθηκε στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σε επίπεδο ΕΕ οι απώλειες των δημόσιων ταμείων αγγίζουν ετησίως ακόμη και το 1 τρις ευρώ από τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης, την ώρα που στην Ελλάδα καταγράφεται ανεπάρκεια φορολογικών εσόδων -της τάξης του 5% του ΑΕΠ- σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αλλεπάλληλες αλλαγές του φορολογικού πλαισίου, παθογένειες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, παλινωδίες με πηγές άντλησης εσόδων βλ. λίστα Λαγκάρντ, επιμονή του λαθρεμπορίου καυσίμων (που υπολογίζεται από 1 έως και 2 δις τον χρόνο), ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα πολλά συνθέτουν το μωσαϊκό των διαφυγόντων εσόδων του ελληνικού δημοσίου, υπογράμμισε ο κ. Περλεπές.

Μέτρα σε Ευρώπη και ΟΟΣΑ

Ο κ. Αλέξανδρος Καρακίτης, επικεφαλής υπηρεσιών Transfer Pricing της ΕΥ για την Ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, μίλησε για το εγχείρημα εναρμόνισης της διεθνούς φορολογίας και της υπόστασης της δραστηριότητας, καθώς και για τη σημασία της στην ελληνική περίπτωση, καθώς σε επίπεδο ΟΟΣΑ καταρτίζεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης στρατηγικών οι οποίες εκμεταλλεύονται κενά και αναντιστοιχίες φορολογικών κανόνων προκειμένου να αποκρύβουν ή να μετατοπίζουν κέρδη σε περιοχές με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνονται 15 δράσεις αναπροσαρμογής των διεθνών προτύπων φορολόγησης.

Ο κ. Frank Van Driessche, επικεφαλής του τομέα φορολογικής διοίκησης και καταπολέμησης φορολογικής απάτης, στη γενική διεύθυνση για τη φορολόγηση και την τελωνειακή ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέλυσε την πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, επιχειρώντας έναν απολογισμό αλλά και μία προβολή στις μελλοντικές προοπτικές. Το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του φαινομένου και σε αυτό το πλαίσιο, το 2013, ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως η επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ, η διαπραγμάτευση με γειτονικές χώρες για περισσότερη διαφάνεια, η έναρξη διαλόγου για τη ψηφιακή φορολόγηση και η εισαγωγή εργαλείων για την αποτροπή επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Πόθος, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης Γεωργόπουλος, εστίασε στην έννοια της φορολογικής κατοικίας ως στρατηγικού εργαλείου άσκησης εθνικής φορολογικής πολιτικής.

Οικονομία

myBusinessSupport: Σε λειτουργία οι αιτήσεις επιχορήγησης μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων

ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τέθηκε σε λειτουργία η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα myBusinessSupport για την επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για διανομή εντύπων για το τρίτο τρίμηνο.

Το myBusinessSupport είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αποτύπωση και την παρακολούθηση των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων που συνθέτουν το προφίλ τους.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει την υποδοχή αιτήσεων και πληροφοριών για οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις μέσα από το σύστημα myAADE της ΑΑΔΕ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ δημιουργούνται δύο ομάδες εφαρμογών. Στην πρώτη, με τίτλο «Τα Έσοδά μου», οι επιχειρήσεις δηλώνουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για τους σκοπούς εφαρμογής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς και του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Στη δεύτερη, με τίτλο «Οι Εφαρμογές μου», βρίσκονται όλες οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η ΑΑΔΕ (Επιστρεπτέα Προκαταβολή, Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού, Κομιστές Αξιογράφων), καθώς και οι εφαρμογές για την υποβολή αιτημάτων επανεξέτασης σχετικά με τις αιτήσεις αυτές.

Τα στοιχεία εσόδων και εξόδων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», συμπληρώνονται κατ’ αρχάς με βάση τις δηλώσεις που έχει υποβάλει η επιχείρηση. Στην περίπτωση που για τις σχετικές περιόδους η επιχείρηση δεν έχει υποβάλει δηλώσεις, λόγω μη παρόδου της σχετικής προθεσμίας, τα σχετικά στοιχεία συμπληρώνονται από την επιχείρηση στην εν λόγω εφαρμογή.

Ειδικά για τα στοιχεία εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής δυνάμει των ΚΥΑ Α. 1076/2020 και ΚΥΑ ΓΔΟΥ 94/3-5-2020 και τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος 2019, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων, αυτά είναι δυνατόν να λαμβάνονται από την εφαρμογή της πρόσκλησης αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (1)».

Τα στοιχεία που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.

Τα στοιχεία που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις ή συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο υπαγωγής στο Μηχανισμό́ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η οριστικοποίηση και υποβολή των στοιχείων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport επέχει θέση της υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων αυτών, για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσω του ΠΣ Εργάνη.

Η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 δεν επηρεάζει τη δήλωση στοιχείων εσόδων και εξόδων στην Εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport, η οποία παραμένει ανοιχτή για την υποβολή των στοιχείων αυτών για τους σκοπούς ένταξης στο Μηχανισμό́ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Μετά τον έλεγχο των φορολογικών προϋποθέσεων υπαγωγής στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η ΑΑΔΕ ενημερώνει ηλεκτρονικά το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων αυτών από τις αιτούμενες επιχειρήσεις – εργοδότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξοικονομώ: Ο αναλυτικός οδηγός – Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ: Πριμ έως €7.800 ετησίως για τους... αποδοτικούς υπαλλήλους

ESPA BANNER