Ειδήσεις

Οικονομία

Σκρέκας: Στα 6,6 δισ. οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Οι σχέσεις καλής γειτονίας περνούν μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνοντας τον κύκλο της μεταξύ τους συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο.

Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum στην Αθήνα.

"Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και όλοι οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουμε ως αποκλειστικό στόχο την ευημερία των λαών μας. Αυτή η ευημερία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ηρεμίας, ασφάλειας και ειρήνης, το οποίο επιτυγχάνεται με τον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών. Με τους γείτονες μας θέλουμε και πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις. Είναι προς το κοινό συμφέρον μας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός" είπε ο υπουργός.

Η Ελλάδα και Τουρκία παραδοσιακά υπήρξαν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, είπε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε, ίδια τάση συνεχίζεται και τα τελευταία χρόνια. Το διμερές εμπόριο κινείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, με συνολικά αυξητική τάση. Από το 2010 έως το 2013 ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών σχεδόν διπλασιάστηκε: από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 έφθασε στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είναι η σημαντικότερη αγορά ελληνικών προϊόντων, καθώς απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα. Βρίσκεται δηλαδή στην 1η θέση των χωρών στις οποίες εξάγονται ελληνικά προϊόντα. Αντίστοιχα, το 2013 οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ελληνική αγορά κατέλαβαν τη 14η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες και τη 2η θέση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων.

"Ξέρω πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και αρκετούς Τούρκους που έχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Γνωρίζω επίσης ότι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες συμπράττουν με μεγάλη επιτυχία σε τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, εκτελούν από κοινού σημαντικά κατασκευαστικά έργα σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία. Περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια" όπως είπε ο υπουργός.

Τέλος ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η εκατέρωθεν επενδυτική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων: από το λιανεμπόριο, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, μέχρι τις κατασκευές, τις τράπεζες και τη ναυτιλία. Επίσης, μεγάλη αύξηση υπάρχει και στον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2014 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα και περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες τουρίστες θα επισκεφθούν την Τουρκία.

Οικονομία

ESM: Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

ρέγκλινγκ

Η νέα συνθήκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). «Η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του ESM αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειών μας για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις πριν αυτές κλιμακωθούν. Καλύπτουμε, επίσης, ένα σημαντικό κενό στην τραπεζική ένωση, επιτρέποντας στον ESM να λειτουργεί ως κοινό δίχτυ ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (SRF) από το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος δήλωσε: «Η υπογραφή της τροποποιημένης συνθήκης από τα μέλη του ESM σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, ο ESM θα καταστεί το δίχτυ ασφαλείας του SRF, κάτι που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Με τη νέα συνθήκη, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών.