Ειδήσεις

Οικονομία

Σε αύξηση η προσωρινή απασχόληση

Η προσωρινή εργασία αποτελεί τη λύση για πολλά κρίσιμα ζητήματα ειδικά στην περίοδο κρίσης και ανεργίας μιας χώρας, όπως η Ελλάδα. Η προσωρινή ή ευέλικτη εργασία μπορεί να καταπολεμήσει την παραοικονομία και να οδηγήσει σε μόνιμη θέση, όπως αναφέρουν εκθέσεις και παράγοντες του χώρου εργασίας.

Το 78% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η καλύτερη διαδρομή για την εξασφάλιση μιας μόνιμης θέσης εργασίας περνά μέσα από την ανάληψη προσωρινής απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της Randstad Hellas για την εργασία. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία αφορά μόνο τους νέους, παρά το γεγονός ότι 59% σε όλο το φάσμα των ηλικιών δήλωσαν ότι αν ήταν άνεργοι θα απευθύνονταν σε γραφείο εύρεσης προσωρινής εργασίας προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας.

Η κυρία Leigh Ostergard- Αλεξανδροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Randstad Hellas, εξηγεί ότι «με το να δεχθούν οι υποψήφιοι την προσφορά εργασίας για μία προσωρινή θέση απασχόλησης αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους, αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν και να μάθουν. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η θέση ή ο κλάδος στον οποίο ανήκει η εταιρεία, αλλά είναι η εμπειρία και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουν και θα έχουν μακροχρόνια επίδραση».

Πάντως, ειδικά αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπου γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα για να βγει από το τούνελ της κρίσης και φαίνεται ότι οι εργοδότες θα αρχίσουν τις προσλήψεις, η προσωρινή εργασία βοηθά στην επιλογή των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Manpower για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2014 το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 7% μείωση και το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ορθά πλαισιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παραοικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Randstad, σχετικά με τη flexibility@work 2014. Η αδήλωτη εργασία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται στην παραοικονομία. Και στην Ελλάδα η αδήλωτη εργασία ταλανίζει τις Αρχές. Είναι ευρέως γνωστό ότι η αδήλωτη οικονομία υποβαθμίζει την ποιότητα της εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες, υπονομεύει μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού το επιχειρηματικό περιβάλλον και θέτει την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε κίνδυνο.
 

Πηγή 

Οικονομία

«Εξοικονομώ» 2021: Ξεκινά νέος κύκλος - Τι καλύπτει το πρόγραμμα και ποιους αφορά

εξοικονομώ

Χωρίς το άγχος της χρονικής προτεραιότητας, με σειρά αλλαγών και με ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά  δρομολογείται το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση στόχος είναι να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40%-75% και η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

H έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους αναμένεται, κατά πληροφορίες, στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα αφορά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση.

Τα κριτήρια επιλογής είναι: Εξοικονόμηση ενέργειας (50%), εισόδημα (14%), μονογονεϊκές 7%, πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ (7%), περιοχή (7%) κτλ.

Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.

Οι 12+1 αλλαγές στο νέο πρόγραμμα

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα συνοψίζονται ως εξής:

Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.

Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.

Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.

Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.

Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκική προκλητικότητα: Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι

Φώφη Γεννηματά: Ανθοδέσμη και λουλούδια στο έδρανο που καθόταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Δήμος Μαλεβιζίου: Διακοπή νερού λόγω βλάβης - Ποιες περιοχές θα ξεμείνουν

ESPA BANNER