Ειδήσεις

Οικονομία

Σερβία: Να παραμείνουν στο Κόσοβο κάλεσε τους Σέρβους ο πρωθυπουργός

Να μην πουλήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να παραμείνουν στο Κόσοβο ζήτησε από τους Σέρβους του Κοσόβου ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η σερβική κυβέρνηση και το σερβικό κράτος θα κάνουν τα πάντα για να τους εξασφαλίσουν ομαλές συνθήκες διαβίωσης και καλύτερο μέλλον.

"Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν θα ξεχάσει, ούτε θα εγκαταλείψει το Στρπτσε, ούτε τον υπόλοιπο σερβικό λαό στο Κόσοβο" τόνισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη σε πόλεις του Κοσόβου με σερβικό πληθυσμό, με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο.

 "Ξέρω ότι οι Αλβανοί θα προσφέρουν πολλά χρήματα για τα σπίτια και τις περιουσίες σας και σας παρακαλώ να μην τα πουλήσετε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διαφυλάξουμε τις εστίες μας. Εσείς είστε εκείνοι που προστατεύετε τη χώρα σας, με την διαφύλαξη των εστιών σας στο Κόσοβο υπερασπίζεστε το μέλλον σας" επεσήμανε ο Σέρβος πρωθυπουργός, μιλώντας στους Σέρβους κατοίκους της πόλης Στρπτσε.

"Εμείς, με τους Αλβανούς δεν θέλουμε να διεξάγουμε πολέμους, αλλά να συμβιώσουμε" υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς, τονίζοντας ότι αποστολή του είναι να διασφαλίσει τη ζωή, την εργασία και την επιβίωση των Σέρβων στις εστίες τους και ότι από την εμπρηστική ρητορική και τα βαριά λόγια δεν είδε τίποτα καλό.

Αντί για βαριά λόγια έχουμε ανάγκη από εργασία, ενίσχυση της θέσης της Σερβίας, επειδή όσο ισχυρότερο είναι το Βελιγράδι, τόσο ισχυρότερη είναι η θέση των Σέρβων στο Κόσοβο, σημείωσε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κάλεσε σε ενότητα και συνεργασία ώστε η Σερβία να γίνει πλουσιότερη και δυνατότερη και κάθε παιδί να είναι πιο ασφαλές και ευχήθηκε στους πολίτες ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγινε δεκτός στην πόλη Στρπτσε στο Κόσοβο με σημαίες της Σερβίας και χειροκροτήματα. Τα σχολεία και τα καταστήματα έμειναν κλειστά και οι κάτοικοι δύο ώρες πριν από την άφιξή του συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να τον υποδεχθούν και να μπορέσουν να τον προσεγγίσουν.

Τον κ. Βούτσιτς συνοδεύουν στην επίσκεψη στο Κόσοβο οι υπουργοί Άμυνας, Μπράντισλαβ Γκάσιτς, Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς, Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ και Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν και ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς και Σέρβοι υπουργοί στην κυβέρνηση του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ξεκίνησε την επίσκεψη στο Κόσοβο από το χωριό Πάσιανε, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κοσόβου, όπου εγκαινίασε μαιευτήριο στο νέο νοσοκομείο της περιοχής.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν είπε ότι η Σερβία είχε πάντα το θάρρος να προστατεύει και να διαφυλάττει ό,τι της ανήκει, αλλά κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε περιόδους ειρήνης, όταν έπαιρνε αποφάσεις με ψυχραιμία.

"Θα επιτύχουμε στη διατήρηση της ειρήνης. Δεν θέλουμε συγκρούσεις με κανέναν, αλλά εμείς θέλουμε να είναι ο δικός μας λαός σε δικό μας έδαφος" δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν και στη μονή Γκρατσάνιτσα. 

Πηγή; ΑΠΕ

Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και πότε

Συντάξεις

Προ των πυλών είναι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε δύο δόσεις. Αύξηση κατά μέσο όρο 7% (ή 50 ευρώ τον μήνα) θα λάβουν τον Ιούνιο γύρω στους 50.000 «νέους» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ τον Ιούλιο θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Παράλληλα πηγές του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστέες αποδοχές, από τα 10 ευρώ έως τα 200 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, όμως, η αύξηση στιςσυντάξεις των ”νέων” συνταξιούχων θα ανέλθει στα 50 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τη δαπάνη για τις αυξήσεις θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί και σε «λογιστικές» αυξήσεις για κοντά 150.000 ”παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Με την πληρωμή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα κλείσει ο κύκλος της εφαρμογής των διατάξεων που προέβλεπαν αφενός αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (σ.σ. καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2020, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και έπειτα) και αφετέρου την πληρωμή αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις σε ζώντες (σ.σ. πληρώθηκαν το Φθινόπωρο του 2020) και κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (σ.σ. πληρώθηκαν το Φεβρουάριο -Απρίλιο του 2021) κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τις μειώσεις του 2011-2012).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ;

Ρέθυμνο: Ένα οραματικό έργο για την πόλη εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας

Συνάντηση Πέτσα με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους για τα θέματα του Ρεθύμνου

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα - Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές