Ειδήσεις

Οικονομία

Ρέκλινγκ: Σε καλή κατάσταση το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά τις δοκιμασίες αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αργότερα φέτος, εξέφρασε, με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης, οι πέντε χώρες ωφελούνται από αύξηση των εξαγωγών και επιστροφή σε οικονομική ανάκαμψη. Πρόσθεσε, δε, τη σημασία συνέχισης στην οδό των μεταρρυθμίσεων.

"Οι τράπεζες των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση", σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: "εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα και την Ιρλανδία".

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι δοκιμασίες αντοχής τις οποίες πρόκειται να διενεργήσει η ΕΚΤ επί της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και των ισολογισμών περισσοτέρων από 120 τραπεζών έως το επόμενο Φθινόπωρο, αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τα χορηγικά χαρτοφυλάκιά τους και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού τους.

Σήμερα, στη Φραγκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, διεξάγεται συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων από τα 18 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, με στόχο τον προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με το επόμενο στάδιο των δοκιμασιών αυτών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία

Γεωργιάδης για νέο αναπτυξιακό νόμο: Στο κινητό η πορεία του φακέλου

γυναίκα κινητό τηλέφωνο

Την κατάθεση αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων, την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μια από τις βασικές καινοτομίες του νέου πλαισίου θα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης του φακέλου ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο εξ αποστάσεως μέσω του κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους.

Με αφορμή την συζήτησης νομοσχεδίου για την απλούστευση διαδικασιών άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια για να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι ρυθμοί ανάπτυξης. Θα έρθει και ο νέος αναπτυξιακός για να μπορείς να παρακολουθείς από το κινητό σου τηλέφωνο την πορεία του φακέλου σου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία, η ελληνική οικονομία άντεξε. «Πέρυσι όταν οι προβλέψεις έδειχναν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι η χειρότερη της Ε.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε με ανακοινώσεις. Όταν τελικά οι προβλέψεις διαψεύστηκαν και η οικονομία μας τα πήγε πολύ καλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερνούσε πικρό καφέ της κηδείας» είπε μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενδεχόμενη επιστροφή της πανδημίας γι αυτό και ζήτησε από το σύνολο των κομμάτων να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε και για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να κυρωθούν άμεσα τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Λαγόψαρο 10 κιλών τρόμαξε τους λουόμενους - Προσοχή και στα αγγελόψαρα (Φωτό)

Έρχεται το επιδημιολογικό παρατηρητήριο Κρήτης

Κρήτη: Ποιες περιοχές "κάηκαν" από τον καύσωνα