Ειδήσεις

Οικονομία

Πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας - Στο 5,81% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Αισθητή υποχώρηση σημείωσε την Παρασκευή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της περιφέρειας, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 4,28%, σημαντικά χαμηλότερα του 4,95% που εκδόθηκε στις 10 Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον πενταετή τίτλο ιδιαίτερα ελκυστικό και διευκολύνει την χώρα να βγει στις αγορές ξανά πριν τα τέλη του έτους, με χαμηλό σχετικά κόστος.

«Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για την Ελλάδα εάν θέλει να βγει ξανά στις αγορές, αργότερα στο έτος, με μικρής ή μέσης διάρκειας τίτλους όπως το 12μηνο ή την επταετία», είπε στο Reuters διαχειριστής ομολόγων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στο 5,81% σε επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις αρχές του 2010, πριν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο. 

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού και ισπανικού ομολόγου υποχωρούσαν 14 μονάδες βάσης στο 2,80% και 2,69%, αντίστοιχα. Το ιρλανδικό στο 2,49% και το πορτογαλικό στο 3,52%.

«H υποχώρηση ήλθε μετά την χθεσινή συνάντηση της ΕΚΤ όπου αποφασίστηκαν μέτρα που θα υποστηρίξουν κυρίως την περιφέρεια», είπε ο Anton Heese υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ, εκτός από την μείωση των επιτοκίων της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 0,15%, ανακοίνωσε στοχευμένα προγράμματα μακροπρόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Ντράγκι είπε ότι θα πάρει τρία με τέσσερα τρίμηνα για να αποδώσουν τα μέτρα και ότι, αν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα αναλάβει νέα δράση.

Υπεύθυνοι στρατηγικής μεγάλων οίκων του εξωτερικού είπαν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν μία περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας. Αυτό θα οδηγήσει τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε υψηλής απόδοσης κρατικά ομόλογα οδηγώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας κοντά σε αυτό των ασφαλέστερων ανταγωνιστών τους, πρόσθεταν.

Ελλάδα

Ο ΠΟΥ ιδρύει γραφείο στην Αθήνα – Με τι θέματα θα ασχολείται

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Το πρώτο του γραφείο στην Ευρώπη για θέματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών ιδρύει αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο Περιφερειακος Δ/ντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Δρ. Kluge θα υπογράψουν αύριο την ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου στην Αθήνα, η οποία και είχε επικυρωθεί με επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Υγείας στα κεντρικά γραφεία του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, στην Κοπεγχάγη, στις 15 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το γραφείο του ΠΟΥ θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και αναμένεται να το επισκεφτεί αύριο το πρωί ο Δρ. Kluge, ο οποίος στη συνέχεια θα συμμετέχει και στο καθιερωμένο press briefing που διοργανώνει κάθε Πέμπτη ο ΠΟΥ, ενημερώνοντας όλα τα κράτη της Ευρώπης για την εξέλιξη της πανδημίας. Σε αυτό θα λάβει μέρος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Με τι θέματα θα ασχολείται το νέο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ

Σε μία δέσμευση του ΠΟΥ, ώστε να γίνει αρωγός και ισχυρός υποστηρικτής στις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αφορούν όλη την Ευρώπη και κυρίως την νοτιοανατολική μεσόγειο,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέλεξε τη χώρα μας προκειμένου να δημιουργήσει ακόμη ένα κέντρο αριστείας στον τομέα της ασφάλειας των ασθενών.

Η επιλογή σαφώς δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα μας έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια εξαιρετική φήμη μέσω των ελληνικών Ιδρυμάτων Υγείας, αλλά και των κορυφαίων ερευνητών στον τομέα της υγείας και ευεξίας.

Γιατί ο ΠΟΥ διάλεξε την Ελλάδα

Ωστόσο χρειάστηκαν και μία σειρά από δράσεις προκειμένου ο ΠΟΥ να επιλέξει την Ελλάδα ως το κέντρο δράσης του στην Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε αρχικά η βαθιά γνώση των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών, η οποία επισφραγίστηκε και με τη νομοθέτηση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες αυτές φάνηκαν εκ του πρακτέος άλλωστε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας τη χώρα μας, μέσα από την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις πρωτοφανείς υγειονομικές προκλήσεις.

Καθοριστικής σημασίας για τον ΠΟΥ ήταν και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, ο οποίος εν υλοποιήθηκε έπειτα από 10 χρόνια και πλέον αναγγελίας του.

Τέλος το κλίμα και η γεωγραφική τοποθεσία της χώρας μας, δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός της λίστας του ΠΟΥ.

Είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο άλλωστε πως η Ελλάδα αφενός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με ρεκόρ μακροζωίας, αφετέρου λόγω της μεσογειακής διατροφή. έχει αποτελέσει το «όπλο» κατά πολλών προβλημάτων υγείας.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Δρ. Kluge, έχει μιλήσει για τον τρόπο που η χώρα μας αντιμετωπίζει την πανδημία.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 ο Δρ. Kluge είχε αναφέρει πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την πανδημία είναι κέρδος τόσο για την χώρα όσο και την Ευρώπη (win-win) προσθέτοντας ότι Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία με ολοφάνερα συστηματικό τρόπο.

ειδήσεις σήμερα 

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στο Μεξικό - 592 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ στη δουλειά

Β. Μακεδονία: Πλαφόν στις αστρονομικές τιμές των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών