Ειδήσεις

Οικονομία

Προσχηματικός ο διάλογος με την Τρόικα - Οι δανειστές θέλουν παράταση του Μνημονίου

Σιγά σιγά και αθόρυβα το EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη αλλά και την άλλη εβδομάδα, ετοιμάζει το Plan Β για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο οι συνομιλίες στο Παρίσι να μην αποδώσουν καρπούς.

Η ενδιάμεση λύση που ετοιμάζεται δεν είναι άλλη από την τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο, εκτός αν η ελληνική πλευρά βάλει πολύ νερό στο κρασί της και τελευταία στιγμή συμφωνήσει σε όλα. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς η συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αντιλαϊκά μέτρα θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέχρι το τέλος του έτους και επώδυνα μέτρα δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφά και νέα εμπόδια μπαίνουν στο τραπέζι. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ανέφερε στο Euro2day που δημοσιεύει το σχετικό ρεπορταζ ότι η Φιλανδία ενημέρωσε την Κομισιόν ότι σε περίπτωση τεχνικής παράτασης, το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς η βουλή της δεν θα μπορεί να το εγκρίνει μετά από αυτή την ημερομηνία. Αντιθέτως, η Γερμανία ενημέρωσε ότι ακόμα και στις 8 Δεκεμβρίου να υποβληθεί το αίτημα μπορεί να καλύψει το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί πολιτικής διαπραγμάτευσης πριν το τέλος του έτους και με τις τεχνικές λεπτομέρειες να αποσαφηνίζονται αργότερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει. Οποιαδήποτε αλλαγή στο επίσημο πρόγραμμα χρηματοδότησης χρειάζεται όχι μόνο την έγκριση του Eurogroup, αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Επίσης ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στην Ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι μπορεί μεν το EWG και η Κομισιόν να σχεδιάζουν παράταση του παρόντος προγράμματος για 2-3 μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό από το Eurogroup.

Ήδη η Γερμανία εμφανίζεται να προκρίνει την παράταση για έξι μήνες καθώς η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και οι Γερμανοί δεν βιάζονται. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τυχόν επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν κανονικά.

Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί είναι το κατά πόσο το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης που θα συνοδεύεται από το απαραίτητο «letter of intent» και το «Memorandum of Understanding» τα οποία θα καταγράφουν τις υποχρεώσεις που θα υλοποιήσει κατά την διάρκεια της τεχνικής παράτασης, θα συμπεριλαμβάνει και την δέσμευση της ότι θα ενταχθεί στην ECCL γραμμή στήριξης του ESM.

Όπως μαθαίνουμε, αρκετές χώρες απαιτούν να αποσαφηνιστεί και αυτό το σημείο πριν δοθεί η παράταση.

Το τρίτο και το σοβαρότερο σημείο που εκκρεμεί είναι η στάση του ΔΝΤ. Εκτός από την σκληρή γραμμή στην αξιολόγηση, υπάρχει το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή το Ταμείο να κάνει χρήση του καταστατικού του και να ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει αλλά κανείς δεν παραδέχεται.

«Σε πολλές περιπτώσεις το ΔΝΤ έκανε τα στραβά μάτια. Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό θα γίνει και τώρα», ανέφερε αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συνεδριάσει για ένα ολόκληρο χρόνο προκειμένου να αποφύγει το ακανθώδες θέμα του χρηματοδοτικού κενού. Όμως τώρα διαπραγματεύεται σκληρά προκειμένου να επιβάλει την παρουσία του στην μετά μνημόνιο εποχή.

Με άλλα λόγια, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της αξιολόγησης της τρόικας, η σκληρή στάση του ΔΝΤ δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα με ενισχυμένο ρόλο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μετά το 2015.

Οικονομία

Αγορά ακινήτου: Έρχονται 4 νέες πλατφόρμες - εργαλεία επιλογής

Ακίνητα

Με 4 νέες πλατφόρμες που θα συγκεντρώνουν και θα ψηφιοποιούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την αγορά ακινήτου (και όχι μονο) η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διευκολύνει και να ενισχύσει την πρόσβαση και το ενδιαφέρον για την κτηματαγορά που αρχίζει να ανακτά την δυναμική της.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, για τα συστήματα παρακολούθησης της αξίας των ακινήτων, ηλεκτρονικών Δημοπρασιών, Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας, απαλλοτριώσεων και εκτίμησης των ακινήτων. Οι πλατφόρμες αυτές θα θέσουν και τις βάσεις για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ανά διετία.

Η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για την περίοδο 2020 - 2025 αποκαλύπτει τα εξης σχεδία που δρομολογούνται με στόχο την απλοποίηση των στην κτηματαγορά:

- Δημιουργία Μητρώου/Βάσης Δεδομένων στοιχείων των ακινήτων και αξιών. To έργο θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι: α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης, β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.). Το έργο θα αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής (ΓΓΟΠ) του Υπουργείου Οικονομικών, που θα φιλοξενείται στην κεντρική γεωχωρική υποδομή της ΓΓΠΣΔΔ, και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

- Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (CAMA). Το έργο θα υλοποιήσει ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) στο οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά για μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (Computer Assisted Mass Appraisal – CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα: α) να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου, β) να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες, γ) να εισάγει δεδομένα και δ) να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει. Η θέαση αποτελεσμάτων αναζήτησης και εντοπισμού θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών. Επιπλέον θα παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες προς τρίτα συστήματα και θα παράγει και διαθέτει στατιστικά στοιχεία προς αξιοποίηση σε τρίτους φορείς και οργανισμούς. Το σύστημα θα υποβοηθά στη λήψη δίκαιης απόφασης σχετικά με την εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου με βάση τη δυναμική της Κτηματαγοράς, ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Μητρώου στοιχείων ακινήτων και αξιών. Επιπλέον θα τεκμηριώνει τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας κατά τρόπο αξιόπιστο, συνεπή, εύλογο και νομικά έγκυρο.

- Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Απαλλοτριώσεων Δημόσιου Τομέα. Το πληροφοριακό σύστημα που θα αναπτυχθεί περιλαμβάνει: α) την καταγραφή, διαχείριση και διάχυση όλης της περιγραφικής και γεωχωρικής πληροφορίας (συμβατής με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Κτηματολόγιο) για όλες τις απαλλοτριώσεις του Δημόσιου, β) την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, για τη διασύνδεση με το υφιστάμενο Πληροφοριακό Σύστημα Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και με άλλα σχετικά πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Η πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί θα διατίθεται προς χρήση για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του δημόσιου τομέα, αποτελώντας ένα οριζόντιο σύστημα με στόχο να καταστεί ένα Εθνικό Παρατηρητήριο για τις απαλλοτριώσεις.

- Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας. Το πληροφοριακό σύστημα θα αποτελέσει μια οριζόντια πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την εκτέλεση όλων των δημοπρασιών για χρήση αιγιαλού από τους Δήμους και τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει: α) δημοσίευση όλων των δημοπρασιών σε ενιαίο σύστημα και δημιουργία ψηφιακού φακέλου για κάθε δημοπρασία, β) εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους με υποβολή των απαραίτητων ψηφιακών δικαιολογητικών, γ) έγκριση συμμετοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά από εξέταση των δικαιολογητικών, δ) εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και ανάδειξη πλειοδότη, ε) ενημέρωση του ψηφιακού φακέλου της δημοπρασίας, στ) παραγωγή σχετικών αναφορών και στατιστικών. Η πλατφόρμα δημοπρασιών επιφέρει έσοδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Φθιώτιδα: Νέα περιπέτεια με σχολικό – Έβαλαν κοριτσάκια σε λάθος λεωφορείο

Ηράκλειο: Τον βρήκε νεκρό η σπιτονοικοκυρά του

Ιταλία: Ιερέας Έκλεψε το «παγκάρι» και αγόρασε ναρκωτικά για πάρτι οργίων

ESPA BANNER