Ειδήσεις

Οικονομία

Προεκλογική στάση πληρωμών προς την εφορία

Στον... πατριωτισμό των Ελλήνων έχει αφεθεί πλέον η είσπραξη των φόρων, καθώς λόγω της προεκλογικής παράλυσης αλλά και της νέας ρύθμισης χρεών που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στην άκρη το «μαστίγιο» για τους οφειλέτες. Το αποτέλεσμα όμως σύμφωνα με το newmoney είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους σχεδόν 7 εκατομμύρια φορολογουμένους (συμπεριλαμβανομένων και ανήλικων παιδιών που έχουν περιουσιακά στοιχεία και ενεργό ΑΦΜ στο όνομά τους) άφησαν απλήρωτα τα χρέη στην Εφορία που ξεπερνούν πλέον τα 74 δισ. ευρώ.

Μετά και την άτυπη οδηγία της ΓΓΔΕ να σταματήσουν οι κατασχέσεις από τον Νοέμβριο, τα πάσης φύσεως αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μειώθηκαν σχεδόν στο μισό μέσα σε έναν μήνα, τον Νοέμβριο! Στην πλειονότητά τους τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν μόνο κατασχέσεις για μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ. Από 130.000 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που γίνονταν κάθε μήνα, από τον Ιούλιο και μετά, τον Νοέμβριο ασκήθηκαν συνολικά μόνο 75.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Τον ίδιο μήνα εκδόθηκαν μόλις 2.901 παραγγελίες κατάσχεσης, οι λιγότερες δηλαδή της τελευταίας διετίας. Μείωση 50% κατέγραψαν και οι ποινικές διώξεις, που δεν ξεπέρασαν τις 2.160, έναντι 3.350 τον Οκτώβριο και 4.450 τον Σεπτέμβριο.
 
Πάγωσαν οι κατασχέσεις

Η μείωση αποδίδεται στο ότι τον Νοέμβριο ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας ρύθμισης χρεών και επειδή οι εφορίες ανέμεναν αιτήσεις από οφειλέτες δόθηκε άτυπη οδηγία να ανασταλούν η λήψη μέτρων και οι κατασχέσεις. Το μέτρο θα εξέπνεε, υποτίθεται, τα Χριστούγεννα, αλλά μεσολάβησαν ήδη οι εκλογές, με συνέπεια να παραταθεί η... περίοδος χάριτος για την πλειοψηφία των οφειλετών.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει και η είσπραξη των χρεών από την Εφορία. Επιβαρύνεται έτσι μήνα με τον μήνα το δημοσιονομικό κενό, αλλά και η διαπραγματευτική θέση της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, αφού όποτε και αν τελικώς επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν θα ξεκινήσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν τον Δεκέμβριο αλλά από ακόμη χειρότερη αφετηρία.

Ως τον Νοέμβριο, πάντως, τα επίσημα στοιχεία που φέρνει στο φως το «business stories» δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι που είχαν παλαιά χρέη, προ του 2014, είχαν φτάσει τους 1.122.338, ενώ εκείνοι με νέα χρέη ανέρχονταν σε 3.131.014. Από τον Αύγουστο δηλαδή που διέρρευσαν οι πληροφορίες για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις οι οφειλέτες αυξήθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο κατά περίπου 700.000.

Ετσι όμως επιβραβεύονται άμεσα όσοι πόνταραν στη νέα ρύθμιση και άφησαν σκοπίμως απλήρωτα χρέη για να ενταχθούν στις 100 δόσεις. Ωστόσο οι κατασχέσεις, εκτός από μέτρο είσπραξης, θεωρούνται κυρίως μέσο πίεσης στους φορολογουμένους για να ενταχθούν μαζικά σε ρύθμιση χρεών.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως λόγω των πρόωρων εκλογών ατόνησε πλέον το ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα των 100 δόσεων, καθιστώντας άσφαιρη τη νέα ρύθμιση για την οποία είχε γίνει πολύ μεγάλος ντόρος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 163.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 128.000. Το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση με το νέο σύστημα ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα προκαταβολές και δόσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη όμως συνεχίζουν να καλπάζουν ξεπερνώντας τα 70 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές 4 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία της χώρας. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται πλέον με ρυθμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα! Το 2015 έκανε ποδαρικό με τρύπα στην είσπραξη τελών κυκλοφορίας οχημάτων, αφού μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,156 δισ. ευρώ που είχε τεθεί.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δε, θα φανεί πόσα εισπράχθηκαν και από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Τα πρώτα σημάδια πάντως δείχνουν ότι ο στόχος για είσπραξη 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο δεν επετεύχθη, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι η είσπραξη κόλλησε στα 300 εκατ. ευρώ, καθιστώντας αμφίβολη και την επίτευξη του στόχου των 2,65 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2015 που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

 

 

Οικονομία

«Φούσκωσαν» τα χρέη του Δημοσίου -Ξέφυγαν τα χρέη των νοσοκομείων

Υπουργείο Οικονομικών

Πολύ μεγάλη προσπάθεια θα απαιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τηρήσει τα νέα χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, καθώς με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, η τάση παρέμεινε αυξητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου ανέβηκαν στα 1,921 δις ευρώ από 1,627 δις ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ μικρή ήταν η αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 642 εκ. ευρώ από 671 εκ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, εντοπίζει κανείς την εστία του προβλήματος, καθώς τα χρέη των νοσοκομείων «πέταξαν» στα 893 εκ. ευρώ από 722 εκατ. Ευρώ, ενώ σημαντική αύξηση (+ 76 εκ. ευρώ) καταγράφηκε στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποτελεί μόνιμο πεδίο τριβών με τους Θεσμούς, καθώς όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν αθετηθεί είτε με ευθύνη του Κράτους είτε με ευθύνη των φορέων είτε λόγω έκτακτων συνθηκών. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στις… γκρίνιες των Θεσμών, που σχετίζονται με τα ληξιπρόθεσμα, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα «φέσια» μπορούν να μειωθούν στα 681 εκατ. Ευρώ ως το τέλος Ιουνίου, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν περιοριστεί σε μόλις 283 εκ ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ότι θα έχουν πληρωθεί περίπου 461 εκ ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Κρήτη: Έκλεβε μέσα από αυτοκίνητα αλλά συνελήφθη