Ειδήσεις

Οικονομία

Ποια είναι η 27χρονη Ιταλίδα που έγινε τζιχαντίστρια (φωτογραφίες)

Τη στιγμή που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), Ρομπ Γουάινραϊτ, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για την Ευρώπη από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις παρόμοιες με αυτές του Παρισιού από Ευρωπαίους μαχητές που έχουν επιστρέψει στη γενέτειρά τους.

Την ώρα, λοιπόν, που οι υπηρεσίες ασφαλείας διενεργούν έρευνα για τους περίπου 3.000-5.000 Ευρωπαίους που έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους με σκοπό να θέσουν σε εφαρμογή τα αιματηρά πλάνα τους, στη γειτονική Ιταλία τουλάχιστον 20 φέρονται να είναι οι εξτρεμιστές που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να μεταβούν σε Συρία και Ιράκ.

Ο ιταλικός πυρήνας εκτιμάται ότι αποτελείται από νέους ηλικίας 20-30 ετών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Ιταλία από μετανάστες και έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω επαφών στο Διαδίκτυο, αλλά και με γνωριμίες με φανατικούς μουσουλμάνους. 

Ανάμεσα σε αυτούς προκύπτει και μία γυναίκα, η 27χρονη Μαρία Τζούλια Σέρτζο, η οποία αφού προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, εγκατέλειψε την Ιταλία και μετέβη στη Συρία για να βρεθεί στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera, η μοναδική γυναίκα της ομάδας εξτρεμιστών πλέον ονομάζεται Φάτιμα Αζ Ζάχρα και έγινε μουσουλμάνα το 2009 μετά τη γνωριμία της με τον Μαροκινό σύντροφό της.

Ζούσε λίγο έξω από το Μιλάνο με την οικογένειά της, τα μέλη της οποίας ακολούθησαν την πορεία της και ασπάστηκαν τον ισλαμισμό, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τον Μαροκινό αγαπημένο της και παντρεύτηκε στο τζαμί του Τρεβίλιο έναν Αλβανό, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με τον ηγέτη ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ριζοσπαστικών ισλαμικών κοινοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπιλάλ Μπόσνιτς. Σταδιακά άλλαξε ο τρόπος συμπεριφοράς της, ο τρόπος που ντυνόταν, ενώ στο προφίλ της στο Facebook απεικονίζεται μόνο με νικάμπ.
Αυτό που εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας είναι ότι η 27χρονη εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με τον Αλβανό σύζυγό της, για να πολεμήσουν αμφότεροι με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Τι λέει, όμως, η μητέρα της Φάτιμα Αζ Ζάχρα για την κόρη της; Η Ασούντα Μπονφίλιο, υποστηρίζει ότι η αποστολή της 27χρονης είναι σωστή.

«Αγαπώ τον Αλλάχ, ο Αλλάχ είναι μοναδικός», δηλώνει στην τηλεοπτική εκπομπή «Porta a Porta», η γυναίκα η οποία τονίζει πως κι η ίδια είναι μουσουλμάνα και υπερασπίζεται την κόρη της και την απόφαση της να φύγει για τη Συρία. 

Οσο για τον 60χρονο πατέρα της Φάτιμα, Σέρτζο Σέρτζο, ο άνδρας μιλώντας στην Corriere della Sera δήλωσε πως εδώ και ένα χρόνο έχει ασπαστεί τον Ισλαμισμό, εξηγώντας ότι και οι δύο κόρες του έχουν παντρευτεί μουσουλμάνους.

«Στην αρχή εξισλαμίστηκαν οι κόρες μου, μετά η σύζυγός μου και ύστερα εγώ. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι όταν σε καλεί ο Αλλάχ. Είμαστε όλοι χαρούμενοι με την επιλογή μας. Είμαι καλά και η απόφαση της οικογένειάς μου είναι σωστή», δήλωσε ο άνδρας. 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η νεαρή γυναίκα το 2011 είχε στείλει επιστολή στην ιταλική Γερουσία υποστηρίζοντας τη χρήση μπούρκα και χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους. 

Οικονομία

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Νέο πρόγραμμα θα μοιράζει ... «χιλιάρικα» σε επιχειρήσεις

κορωνοϊός χρήματα επιστρεπτέα προκαταβολή

Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή (η προθεσμία τροποποιήσεων λήγει στις 19 Μαΐου) θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της «Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού» που θα επιδοτήσει με 1.000 έως 4.000 ευρώ 100.000 επιχειρήσεις (περίπου) που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο λόγω πανδημίας (πλην της εστίασης που θα ενισχυθεί από το ειδικό πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ)

Το ενδιαφέρον σημείο στο εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 130 εκατ. ευρω, είναι το οτι η χρηματική και μη επιστρεπτέα ενίσχυση θα δοθεί με κριτήριο το αν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές τον περασμένο Απρίλιο με κρατική εντολή. Το δε ύψος του ποσού θα λάβει κάθε δικαιούχος θα εξαρτάται από την χρονική διάρκεια που έμεινε κλειστή η επιχείρηση τον Απρίλιο και τον αριθμό των αριθμό των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα ειναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Η αποζημίωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ωφελημένες θα είναι οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους ειχε ανασταλεί η δραστηριότητά τους.

Το συνολικό πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει την 7η (και μάλλον τελευταία) Επιστρεπτέα Προκαταβολή με 1 δισ. ευρώ την επιδότηση παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ (που ενεργοποιείται μέσα στο προσεχές διάστημα) και αντίστοιχα «πακέτα» για τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους.

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές πληγές της πανδημίας φτάνουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ για φέτος και έρχονται να προστεθούν στα 24 δισ. ευρώ του 2020 ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 39 δισ. ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Καιρός στην Κρήτη: Καλοκαιρία με λίγα σύννεφα

Κρήτη - κορωνοϊός: 122 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Νέα Σμύρνη: Πού και πώς είχε «ξαναχτυπήσει» ο 22χρονος «σάτυρος» - βίντεο