Ειδήσεις

Οικονομία

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για την ανάπτυξη μέσα από τις επιχειρήσεις

Το ζήτημα της ανάπτυξης μέσα από τις επιχειρήσεις σύμφωνα και με την διακηρυγμένη θέση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έθεσε με παρέμβαση του στη Βουλή προς τους συναρμόδιους  Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος- Κλ Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και  Πολιτισμού ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Πρωθυπουργός Κ. Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Θέλω με λίγα λόγια και πολλές πράξεις να εργαζόμαστε όλοι, για να έρθει η Ανάπτυξη μέσα από τις Επιχειρήσεις"

 Eρωτασθε πως συμβιβάζεται αυτή η διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης για την διευκόλυνση της δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων και Νέων Θέσεων Εργασίας με τους ανασχετικούς μηχανισμούς κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας που συνοψίζονται στους 8 «πυλώνες» της Ελληνικής Γραφειοκρατίας:

 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣτΕ- ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΔΑΣΑΡΧΕΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

 Ενδεικτικά αναφέρονται:

1. Οι επεκτάσεις του Πολεοδομικού Σχεδίου Πόλεως Ηρακλείου και η έγκριση οικισμών συνεταιρισμών Δασκάλων, Δημοσίων Υπαλλήλων, κλπ στο νομό Ηρακλείου εκκρεμούν επί δεκαετίες.

 2. Δήμος των Βορείων Προαστίων Αθηνών αρνείται με διάφορες προφάσεις την αδειοδοτηση μιας νέας επιχειρήσεως σε κατάστημα μεταξύ δυο ομοειδών επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά.

 3. Δήμος των Κυκλάδων  επιβάλλει αρτιότητα 6 στρεμμάτων για δόμηση εκτός σχεδίου,  απαγορεύει την κατασκευή πισίνας και την περίφραξη σε νέες οικοδομές προσδίδοντας αντίστοιχη υπεραξία στις υπάρχουσες.

4. Για να εκδοθεί μια άδεια οικοδομής σε μικρή πόλη των Κυκλάδων  απαιτείται αυτοψία και σύμφωνη γνώμη της ΚΑ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, διότι στο άκρο της πόλης υπάρχει ερείπιο της μινωικής εποχής.

5. Σε περίπτωση αλλαγής ταυτότητας με νέου τύπου σύμφωνα με το νόμο, οι τράπεζες  απαιτούν σειρά πρόσθετων δικαιολογητικών για να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τον πελάτη που έκανε το "λάθος" αυτό.

6. Οι Εταιρείες του Ενός Ευρώ (ΙΚΕ)  έχουν λογιστικά, όλες τις υποχρεώσεις μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούνται διπλογραφικά βιβλία, να συντάσσεται ισολογισμός και να τηρείται ταμείο στην επιχείρηση. Οι ΙΚΕ  φορολογούνται ακριβώς όπως οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ σε αντίθεση με τις  ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά).

7. Απαιτούνται δεκάδες φορολογικοί νόμοι και εκατοντάδες ερμηνευτικών εγκυκλίων για την επιβολή φορολογίας.

8. Οικόπεδο της από 40 και πλέον ετών λειτουργούσης βιομηχανικής περιοχής Ηρακλείου χαρακτηρίζεται «δασικό».

9. Προσφυγή στο  ΣτΕ για την ενδεχόμενη «βλάβη» περιοχής ωοτοκίας της «κίτρινης χελώνας» ματαιώνει τουριστική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 

Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα επιδότησης επιχειρήσεων - Έως 400.000 ευρώ με διακριτό ΑΦΜ

Τουρισμός - εστίαση

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Η περίοδος της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι  την Τετάρτη 29/9/2021 και ώρα 17:00.

Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Πρόσκληση.

Επιδότηση έως 400.000 ευρώ

Έως 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ

Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανοιγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.

– Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η προϋπόθεση τεκμαίρεται ότι πληρούται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

– Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020, ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3

Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020, καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΤ: Επέκταση μέτρων στήριξης των τραπεζών έως το Μάρτιο 2022

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων