Ειδήσεις

Οικονομία

Πάνω από 10 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις, προγραμματίζουν οι τράπεζες

Ρευστότητα 10 με 12 δισ. ευρώ, μέσω νέων χορηγήσεων τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες, για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών, έχουν προγραμματίσει να διοχετεύουν στην οικονομία οι 4 συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.  Τα διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επισημαίνουν, ότι οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού, έχουν ανοίξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

  Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, αναφερόμενος στη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι προωθείται η ίδρυση ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, σε εκδήλωση στην Αθήνα, ανακοίνωσε τη δέσμευση της Eurobank να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το 2015, σε σχέση με το 2014. Ειδικότερα, ο κ. Μεγάλου, ανακοίνωσε ότι η Eurobank θα διοχετεύει ρευστότητα με τη μορφή νέων δανείων 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και 400 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών, σε σχέση με ένα δισ. ευρώ το 2014.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας, δεσμεύτηκε ότι η Εθνική θα στηρίξει επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια. Ο κ.Τουρκολιάς επισήμανε ότι το τρέχον έτος έχουν εγκριθεί χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 τα μεγέθη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, σε δήλωσή του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ως προς την κεφαλαιακή θέση, και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

ταμειο ανακαμψης

Αναρτάται αύριο σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:

α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28.9.21 και στη συνέχεια μέχρι τις 30.9.21 θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για τη θέσπισή τους.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Γύρισε στο δωμάτιο και άρχισε να χτυπά τη σύντροφό του

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER